Δεν θυμίζει βέβαια τον «λιμό της πατάτας» στην Ιρλανδία, που είχε ξεσπάσει το 1845, είχε κρατήσει οκτώ χρόνια και είχε προκαλέσει τον θάνατο ενός εκατομμυρίου Ιρλανδών και τη μετανάστευση άλλων δύο εκατομμυρίων. Ούτε μπορούν οι Γερμανοί να αποδώσουν το πρόβλημα σε μια ξένη δύναμη, όπως είχε κάνει τότε ο ακτιβιστής και δημοσιογράφος Τζον Μίτσελ, γράφοντας την ιστορική φράση: «Ο Υψιστος, τω όντι, έστειλε τον περονόσπορο, αλλά οι Αγγλοι προκάλεσαν τον λιμό». Η κρίση της πατάτας που έχει ενσκήψει στη Γερμανία και απειλεί το πιο δημοφιλές συστατικό της διατροφής των κατοίκων της αντανακλά ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Και οι ειδικοί προειδοποιούν: η χώρα της Ανγκελα Μέρκελ μπορεί να γίνει σαν την Ελλάδα και την Ιταλία. Πρέπει λοιπόν να αρχίσει να συνηθίζει στην ιδέα ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής θα γίνει σύντομα μια «waldbrandland», μια χώρα πυρκαγιών, εκκενωμένων περιοχών και Canadair.

Το καμπανάκι το χτύπησε πρώτος ο Γιόχαν Γκολντχάμερ, ένας «feueroekologe», οικολόγος δηλαδή ειδικευμένος στις φωτιές. Η τελευταία μεγάλη καταστροφική φωτιά εκδηλώθηκε το 1975 –υπενθυμίζει σε συνέντευξή του στη «Sueddeutsche Zeitung» –και δεν προκλήθηκε από κύμα καύσωνα. Στο μέλλον όμως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα προκαλέσει μακρά θερμά καλοκαίρια, μια καταστροφή όπως αυτή της Αττικής δεν μπορεί να αποκλειστεί. «Κι εμείς δεν είμαστε προετοιμασμένοι» προειδοποιεί ο Γκολντχάμερ.

Μια ματιά στις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας για τις κυριότερες γερμανικές πόλεις από Βορρά ώς Νότο –Φρανκφούρτη, Μόναχο, Αννόβερο, Βερολίνο, Δρέσδη –δείχνει ότι οι θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες θα κυμαίνονται από 28 ώς 35 βαθμούς. Σε πολλές κοινότητες έχουν αναρτηθεί έτσι μεγάλες κίτρινες πινακίδες με τη φωτογραφία μιας ψησταριάς κι ένα κόκκινο Χ: απαγορεύεται αυστηρά το μπάρμπεκιου στα πάρκα.

Δεν αρκούνται όλοι στην ανάλυση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών του. Δέκα οικογένειες απ’ όλο τον κόσμο κατέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι έχει θέσει πολύ χαμηλούς στόχους για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Μία από αυτές είναι η οικογένεια Ρέκτενβαλντ από το Λανγκεόογκ, ένα νησί της Βόρειας Θάλασσας που κινδυνεύει να βυθιστεί τις επόμενες δεκαετίες. «Το κάνουμε για τα παιδιά μας», λέει ο Μίκαελ Ρέκτενβαλντ, «γι’ αυτά το κλίμα θα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα».

Στο μεταξύ, τα πρώτα άμεσα θύματα του υποτροπικού κλίματος που χαρακτηρίζει τη Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες είναι οι αγρότες. Και ιδιαίτερα οι πατατοπαραγωγοί. Η ένωσή τους υπολογίζει ότι η ξηρασία θα προκαλέσει μείωση της παραγωγής κατά 40%. «Αν οι καιρικές συνθήκες δεν αλλάξουν», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Bogk Χορστ – Πέτερ Κάρος, «οι ζημιές στη σοδειά θα είναι τεράστιες. Η κατάσταση είναι δραματική». Μια πολύ κακή είδηση για τους καλλιεργητές, κυρίως όμως για τους λάτρεις της πατάτας. Ηδη η παραγωγή έχει μειωθεί σε πολλές περιοχές της Γερμανίας εξαιτίας της ζέστης. Και οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά. Αν λοιπόν η ξηρασία συνεχιστεί, προειδοποιεί ο Χορστ – Πέτερ Κάρος, «πρέπει να αρχίσουμε να συνηθίζουμε σε πιο ακριβές, και πιο μικρές, τηγανητές πατάτες».

Αλλά αυτό δεν θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας.