Ξαφνικό δεν είναι. Από την πρώτη στιγμή της «εποχής Γιαννακόπουλου» στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό αντιλαμβανόσουν πως η νέα διοίκηση της Μάνας του Λόχου με την υπάρχουσα διοίκηση της ΠΑΕ θα κοντραριστούν. Για όλα. Αλαφούζος και Γιαννακόπουλος δεν… ταιριάζουν, για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται. Δεν μπορούν να πορευτούν αρμονικά.

Από τη στιγμή που οι συζητήσεις τους για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός όχι μόνο έπεσαν στο κενό, αλλά έφτασαν σε σημείο να βγαίνουν προς τα έξω ακόμα και προσωπικά μηνύματα μεταξύ των δύο ανδρών, ήταν δεδομένο ότι θα φτάναμε εδώ όπου φτάσαμε. Να μην μπορούν να τα βρουν ούτε για το πιο σημαντικό ζήτημα της ποδοσφαιρικής ομάδας: το πού θα αγωνίζεται.

Η συμφωνία για τη Λεωφόρο είναι πλέον στον αέρα και ο Παναθηναϊκός 25 μέρες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος επί της ουσίας δεν έχει… έδρα. Το ΟΑΚΑ επανήλθε για τα καλά στην επικαιρότητα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με τη διοίκηση της ΠΑΕ να κάνει σοβαρή κουβέντα με τον πρόεδρο του Σταδίου και όχι μόνο για το ενδεχόμενο να δηλωθεί ως δεύτερη ή για τα χρωστούμενα. Πλέον στον Παναθηναϊκό σκέφτονται σοβαρά τη «μετακόμιση» και την επιστροφή τους στην Καλογρέζα, από τη στιγμή που θα είναι πιο… φτηνή επιλογή σε σχέση με τη Λεωφόρο.

Και εδώ έρχονται τα ερωτήματα που αφορούν καθαρά το αγωνιστικό τμήμα, τους ποδοσφαιριστές και τον προπονητή του Παναθηναϊκού. Τι είναι σωστό για εκείνους; Μια «μετακόμιση» στο Ολυμπιακό Στάδιο ή η παραμονή στο Απόστολος Νικολαΐδης; Πόσο θα βοηθήσει το ποδοσφαιρικό τμήμα η επιστροφή στο Ολυμπιακό Στάδιο, τι θα στερήσει από τους παίκτες και τον κόσμο και τι θα τους προσφέρει;

Τα υπέρ

n Είναι αλήθεια πως όσον αφορά την ομάδα τα υπέρ μιας «μετακόμισης» στο ΟΑΚΑ είναι ελάχιστα. Ενα απ’ αυτά είναι σίγουρα η αίσθηση που δίνεται σε έναν μικρότερου βεληνεκούς αντίπαλο όταν έρχεται να αγωνιστεί εκεί. Το δέος του μεγαλύτερου γηπέδου στη χώρα πολλές φορές σε κάνει να… φοβάσαι πριν καν μπεις να παίξεις.

n Στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, όσο κι αν προσπαθήσει μια ομάδα να παίξει… ταμπούρι, δύσκολα μπορεί να τα καταφέρει. Μεγαλύτερο γήπεδο, περισσότεροι ανοιχτοί χώροι. Ο Δώνης δεν θα είχε πρόβλημα με αυτό. Μέχρι που θα το προτιμούσε κιόλας.

n Οπως θα το προτιμούσε και αρκετός κόσμος της ομάδας. Οι ανέσεις που σου παρέχει το ΟΑΚΑ είναι η μέρα με τη νύχτα σε σύγκριση με τη Λεωφόρο. Από το παρκάρισμα μέχρι τα εισιτήρια που θα υπάρχουν για όλους σε κάποιο ντέρμπι, το Ολυμπιακό Στάδιο ναι μεν δεν είναι ποδοσφαιρικό, αλλά σίγουρα είναι φιλικό προς τον φίλαθλο. Και μιλάμε για φιλάθλους που το γνωρίζουν καλά.

Τα κατά

n Ποτέ δεν θα γίνει έδρα. Ακόμα και με 60.000 κόσμο στις εξέδρες, δεν μπορεί να πιάσει τα ντεσιμπέλ που πιάνει η Λεωφόρος, όταν έχει 10.000-11.000 φιλάθλους. Ενα αχανές στάδιο που αν έχει 10.000-12.000 κόσμο, θα το αποκαλείς (και θα είναι) άδειο. Το Απόστολος Νικολαΐδης με 10.000 οπαδούς είναι πραγματική έδρα που μπορεί να «πνίξει» τον αντίπαλο.

n Για έναν Παναθηναϊκό, δε, που θα έχει στη σύνθεσή του τη σεζόν που έρχεται αρκετά νέα παιδιά, σίγουρα η Λεωφόρος θα τους βοηθήσει περισσότερο σε πολλούς τομείς. Από το να καταλάβουν απ’ το πρώτο ματς πού παίζουν, με μια αποθέωση από την εξέδρα, μέχρι το να νιώθουν πως μέσα στο σπίτι – κλουβί τους δεν θα τους κερδίσει κανείς.

n Μια πιθανή επιστροφή του Παναθηναϊκού στο Ολυμπιακό Στάδιο μειώνει αυτόματα και πολλή από τη δύναμή του στα μεγάλα ντέρμπι της σεζόν. Μια δύναμη που πηγάζει από την αύρα του Απόστολος Νικολαΐδης.

Πόλεμος ανακοινώσεων

Η χθεσινή μέρα έβγαλε στην επιφάνεια το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στην επικοινωνία ΠΑΕ – Ερασιτέχνη και την κόντρα που μαίνεται. Αρχικά ήταν η ΠΑΕ εκείνη που εξέδωσε ανακοίνωση, μιλώντας για παράνομη και καταχρηστική άρνηση του Ερασιτέχνη να παραδώσει τη Λεωφόρο. Σε αυτήν αναφέρει ότι επί διοίκησης Αλαφούζου η ΠΑΕ έχει δώσει συνολικά στον Ερασιτέχνη ένα ποσό άνω των έξι εκατομμυρίων ευρώ και πως πληρώνει κανονικά το χρέος της από τον περασμένο Απρίλιο.

Επιπλέον, κάνει λόγο για το μίσθωμα των 500.000 ευρώ, θεωρώντας το υψηλό, για προσπάθεια του Ερασιτέχνη να καθυστερήσει τη συζήτηση του θέματος και να βάλει σε κίνδυνο την άδεια συμμετοχής του Παναθηναϊκού στο νέο πρωτάθλημα, και λέει πως θα εξαντλήσει από την πλευρά της κάθε περιθώριο για εξεύρεση λύσης και παραμονής στη Λεωφόρο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για το ΟΑΚΑ.

Λίγη ώρα αργότερα ήρθε η απάντηση από πλευράς Ερασιτέχνη με άκρως επιθετική ανακοίνωση προς τον Γιάννη Αλαφούζο, στην οποία τον κατηγορεί πως έχει κάνει μεγάλη ζημιά στον Παναθηναϊκό, πως προσμετρά στα έξι εκατομμύρια τα χρήματα για τις σουίτες που χτίστηκαν για εμπορική χρήση και τον καλεί να σταματήσει να προσπαθεί να κάνει ζημιά στον Ερασιτέχνη. Παράλληλα, του ζητάει να πληρώσει το χρέος του, να αποφασίσει τι χρήματα θέλει να δίνει για τη χρήση του Απόστολος Νικολαΐδης και αν δεν τα πληρώνει, να πάει στο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Στον αέρα η συνάντηση ΠΑΕ – Ερασιτέχνη

Μέχρι χθες το πρωί ήταν πολύ πιθανό και μάλιστα είχε διαρρεύσει τόσο από τη μία, όσο και από την άλλη πλευρά, πως ΠΑΕ και Ερασιτέχνης θα καθίσουν εντός της εβδομάδας στο ίδιο τραπέζι για να μιλήσουν για το γηπεδικό ζήτημα. Μάλιστα, από την ΠΑΕ έβγαζαν αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά και πως στο τέλος θα προκύψει συμφωνία για τη Λεωφόρο. Ωστόσο οι απογευματινές ανακοινώσεις διαφοροποίησαν την κατάσταση.

Πλέον το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι άκρως… πολεμικό. ΠΑΕ και Ερασιτέχνης εξαπολύουν «ρουκέτες» ο ένας εναντίον του άλλου και μόνο σε επίπεδο δικηγόρων ή οικονομικών διευθυντών μπορεί να προκύψει συνάντηση και συζήτηση, με άγνωστα ωστόσο αποτελέσματα.

Οσο μαίνεται αυτός ο πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών, τόσο εμφανίζεται πιο πιθανό το σενάριο της αποχώρησης του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού από τη Λεωφόρο. Αλλωστε, στο ΟΑΚΑ εμφανίζονται ήδη θετικοί να… φιλοξενήσουν το Τριφύλλι με ένα ποσό που δεν θα ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Χθες, μετά τα μεσάνυχτα, αναμενόταν η επιστροφή της αποστολής του Παναθηναϊκού από την Ολλανδία όπου πραγματοποιήθηκε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας.