Η πρωτοφανής αναφορά του Παύλου Πολάκη για τους νεκρούς που χρειάζονται σφραγίδα ιατρού ή ιατροδικαστή προκειμένου να μπουν σε λίστα… νεκρών, έχει προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις. Εχει δημιουργήσει, ωστόσο, ένα ακόμη πρόβλημα στην κυβέρνηση η οποία βάλλεται πανταχόθεν για εκείνη τη νύχτα της μεγάλης πυρκαγιάς, τη διαχείριση που έγινε, τη σύσκεψη – φιάσκο στο Κέντρο Επιχειρήσεων και τελικά τη γενικότερη στάση που ακολούθησαν πρωθυπουργός και υπουργοί σε σχέση με τους νεκρούς.

Ενώ ακόμη δεν είναι σε θέση οι αρχές να δώσουν επίσημο αριθμό θυμάτων και αγνοούμενων, κι ενώ ακόμη δεν έχουν γίνει καν οι κηδείες πολλών από αυτούς, έχει στηθεί ένας καυγάς αλλά και μια προσπάθεια της κυβέρνησης να προστατέψει τον Αλέξη Τσίπρα και να μεταθέσει αλλού τις ευθύνες.

Τα ερωτήματα, όμως, παραμένουν και είναι αμείλικτα σε ό,τι αφορά τα όσα διαδραματίστηκαν τη Δευτέρα 23 Ιουλίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ήρθε να δώσε τη δική του εκδοχή, στη γραμμή του Μαξίμου για ανεπιβεβαίωτους νεκρούς μέχρι τα μεσάνυχτα. Όμως, προκάλεσε ακόμη περισσότερο λέγοντας ότι δεν έγιναν ανακοινώσεις στη σύσκεψη γιατί… «ο νεκρός επιβεβαιώνεται όταν ο ιατροδικαστής βάζει τη σφραγίδα».

Η σφραγίδα

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας «την ώρα ώρα της σύσκεψης είχαμε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για δύο νεκρούς. Ο νεκρός επιβεβαιώνεται όταν ο ιατροδικαστής βάζει τη σφραγίδα. Τι θα βγαίναμε και θα μιλούσαμε με βάση ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες;».

«Σαφώς και ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός όταν έφυγαν οι κάμερες» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

«Και όταν πλέον μπήκαν τα συνεργεία και αρχίσαμε να βλέπουμε τι έγιναν στα σπίτια βγήκε μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ανακοίνωσε για 20 νεκρούς» πρόσθεσε ο κ. Πολάκης χωρίς να ερωτηθεί και ούτε να διευκρινίσει αν στις 2 τα ξημερώματα όταν και έγινε η ανακοίνωση από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο είχε προλάβει να βάλει «τη σφραγίδα ο ιατροδικαστής» όπως ήταν το επιχείρημά του για την μη αναφορά στους δύο νεκρούς κατά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό.

Απαράδεκτη και άθλια χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) τη δικαιολογία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, ότι χρειάζεται η σφραγίδα του ιατροδικαστή για να θεωρηθεί κάποιος νεκρός.

Νεκρός στο Σισμανόγλειο

Η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «μαγειρέματα» που έγιναν στο «Σισμανόγλειο» Νοσοκομείο για την ώρα μεταφοράς των νεκρών και κατηγορεί τον κ. Πολάκη πως γνώριζε την ώρα του συντονιστικού για τους νεκρούς που είχαν μεταφερθεί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.«Ο θάνατος ατόμου που μεταφέρεται-διακομίζεται στα ΤΕΠ Νοσοκομείου διαπιστώνεται από τους γιατρούς. Ο ιατροδικαστής διαπιστώνει τα αίτια θανάτου και όχι τον θάνατο. Γι’ αυτό μετά την ιατρική εξέταση οι νεκροί μεταφέρονται σε νεκροθάλαμο και οι ασθενείς στους θαλάμους νοσηλείας», διευκρινίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι νεκροί που διακομίστηκαν στο «Σισμανόγλειο» χωρίς βέβαια ιατροδικαστική εξέταση, οδηγήθηκαν όπως έπρεπε στο νεκροθάλαμο.

«Και όμως ο κος Πολάκης προσπαθεί να μας πείσει ότι χρειάζεται σφραγίδα ιατροδικαστή. Αλήθεια όταν η κυβέρνηση μετά τα μεσάνυκτα ανακοίνωσε πολλούς νεκρούς υπήρχε ιατροδικαστική εξέταση; Στους νεκρούς πάντως του Σισμανογλείου σίγουρα όχι», καταλήγει σε έντονο ύφος η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

»