Τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια αποφάσισε το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.

Το δημοψήφισμα θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, ενώ το ερώτημα που θα τεθεί στους πολίτες της ΠΓΔΜ είναι: «Είστε υπέρ της ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ με την αποδοχή της Συμφωνίας μεταξύ της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και της Δημοκρατίας της Ελλάδας;». Σύμφωνα με το Reuters 68 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος με το συγκεκριμένο ερώτημα.

Στην ψηφοφορία 68 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, ενώ η αντιπολίτευση απείχε από την ψηφοφορία.

Οι βουλευτές του VMRO-DPMNE αποχώρησαν από την αίθουσα του κοινοβουλίου, αφού ο εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκολα Μισέσκι, ανέπτυξε τη θέση του VMRO ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι ασαφές και διφορούμενο.

«Πρόκειται για ένα ερώτημα διφορούμενο, πολυδιάστατο και σίγουρα χειριστικό» δήλωσε ο βουλευτής του VMRO-DPMNE Ιγκόρ Γιανούσεφ.

Το VMRO υπέβαλε δύο τροπολογίες στο κοινοβούλιο, οι οποίες ωστόσο απορρίφθηκαν.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σημείωσε πριν από τη ψηφοφορία ότι το δημοψήφισμα θα έχει «συμβουλευτικό χαρακτήρα».