Σε διασπορά ψευδών ειδήσεων για να πλήξει τους αντιπάλους του στη διεκδίκηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 είχε επιδοθεί το Κατάρ, αποκαλύπτει η «Σάντεϊ Τάιμς» επικαλούμενη «βαθύ λαρύγγι» που εργάστηκε για την υποψηφιότητα του μικρού εμιράτου.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η ομάδα του Κατάρ που διεκδικούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 χρησιμοποίησε μία εταιρεία που ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις και πρώην αξιωματούχους της CIA για να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις με τις οποίες θα έπληττε τις σημαντικότερες αντιπάλους της, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία.

Μεταξύ άλλων χρησιμοποιήθηκαν εξέχουσες προσωπικότητες για να ασκήσουν κριτική στις υποψηφιότητες των ίδιων των χωρών τους, δίνοντας την εντύπωση πως οι επιτροπές διεκδίκησης δεν είχαν την απαραίτητη υποστήριξη από το εσωτερικό.

Αν πράγματι ισχύουν όσα καταγγέλλει το «βαθύ λαρύγγι» στη «Σάντεϊ Τάιμς», οι Καταριανοί έχουν παραβιάσει τους κανόνες της FIFA σύμφωνα με τους οποίους πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε αναφορά, γραπτή ή προφορική, εναντίον των άλλων υποψηφιοτήτων.

Οπως ήταν φυσικό η διοργανώτρια επιτροπή του Μουντιάλ του Κατάρ διέψευσε τους ισχυρισμούς της εφημερίδας.

Οπως καταγγέλλεται, για τη δυσφημιστική καμπάνια των αντιπάλων χρησιμοποιήθηκε σε μία περίπτωση ένας καθηγητής ο οποίος έγραψε μια καταστροφική έκθεση για το οικονομικό κόστος με το οποίο θα επιβάρυνε τις ΗΠΑ το Μουντιάλ. Γι’ αυτή την «εξυπηρέτηση» ο καθηγητής αμείφθηκε με 9.000 δολάρια.

Στην υπηρεσία των Καταριανών βρίσκονταν επίσης bloggers και δημοσιογράφοι για να προωθούν αρνητικές ιστορίες για τις ΗΠΑ και την Αυστραλία στον διεθνή Τύπο και επίσης να οργανώνουν διαμαρτυρίες σε αγώνες ράγκμπι στη χώρα των καγκουρό.

Σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η «Σάντεϊ Τάιμς», ένα γκρουπ δασκάλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες είχε προσληφθεί ώστε να ζητήσει από μέλη του Κογκρέσου να αντιταχθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο και τα χρήματα να διατεθούν στον σχολικό αθλητισμό.

Ο λόρδος Τρίσμαν, πρώην πρόεδρος της αγγλικής ομοσπονδίας και επικεφαλής της επιτροπής διεκδίκησης του Μουντιάλ το 2022, ζητεί από τη FIFA να εξετάσει τα στοιχεία επισημαίνοντας ότι το Κατάρ δεν πρέπει να φιλοξενήσει το Μουντιάλ αν έχει καταστρατηγήσει τους κανόνες. Ο λόρδος Τρίσμαν προωθεί επίσης την ιδέα η Αγγλία να αντικαταστήσει το Κατάρ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εχουμε τις ικανότητες».

Να σημειωθεί ότι το Μουντιάλ του Κατάρ θα διεξαχθεί την περίοδο 21 Νοεμβρίου – 18 Δεκεμβρίου 2022 και θα είναι το πρώτο χειμερινό.

Οργανωμένη επιχείρηση

Στην υπηρεσία των Καταριανών βρίσκονταν bloggers και δημοσιογράφοι για να προωθούν αρνητικές ιστορίες για τις ΗΠΑ και την Αυστραλία στον διεθνή Τύπο και επίσης να οργανώνουν διαμαρτυρίες, ισχυρίζεται η «Sunday Times».