Το αφήγημα των έντονων καιρικών φαινομένων, της έντασης της πυρκαγιάς, αλλά και του ότι δεν είναι η ώρα απόδοσης ευθυνών, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τα όσα έλαβαν χώρα κατά τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική, επανέλαβε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τα περί ανάληψης πολιτικής ευθύνης από την πλευρά της κυβέρνησης, υπεραμυνόμενος ωστόσο της θέσης ότι την ώρα της κρίσης δεν μπορεί να υπάρξουν παραιτήσεις...

Οι «πολιτικές σκοπιμότητες»

Στο εισαγωγικό μέρος της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι «ο σεβασμός προς τα θύματα επιτάσσει να μην ξεχάσουμε κανέναν και καμία. Να μην αφήσουμε κανένα και καμία μόνοι τους» προσθέτοντας ότι «αυτή μπορεί να είναι και η μοναδική έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας για τις διαχρονικές ευθύνες της».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για απόδοση ευθυνών και για το τι τελικά δεν λειτούργησε σωστά με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην εθνική τραγωδία με 91 και πλέον νεκρούς ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε πολλές φορές ότι η κυβέρνηση δεν έχει ούτε τη διάθεση ούτε το χρόνο να κάνει πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα θύματα την ώρα της κρίσης, καθώς πρώτιστο μέλημα της όπως είπε είναι να απαληφθούν οι συνέπειες της τραγωδίας και να ληφθούν μέτρα για να μην ξανασυμβεί.

Ακολουθώντας τη γραμμή του πρωθυπουργού ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι τυχόν παραιτήσεις την ώρα της κρίσης χρησιμεύουν μόνο ως επικοινωνιακή εκτόνωση, για να πει για ακόμα μία φορά ότι η αποτίμηση θα γίνει αφού παρέλθει η κρίση, τονίζοντας ότι ο ανασχηματισμός είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί την κυβέρνηση αυτή την στιγμή.

Όσον αφορά την ενημέρωση του Πρωθυπουργού το βράδυ της Δευτέρας, όταν επέστρεψε εσπευσμένα από το ταξίδι του στη Βοσνία και βρέθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής και γιατί δεν ενημερώθηκε ότι υπήρχαν νεκροί, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι εκείνη την ώρα δεν υπήρχαν διαπιστωμένοι και επιβεβαιωμένοι νεκροί και πρόσθεσε ότι όταν η κυβέρνηση διασταύρωσε τις πληροφορίες για νεκρούς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε και την πρώτη ενημέρωση. Ισχυρίστηκε δε ότι η κυβέρνηση εκείνη την ώρα προσπαθούσε να διαχειριστεί την κρίση και να κάνει ότι μπορεί για τη διάσωση ανθρώπων και πρόσθεσε ότι όποιος πιστεύει ότι προσπαθούσε να παίξει πολιτικά παιχνίδια καθοδηγείται από πολιτική σκοπιμότητα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε αρκετές φορές ότι η επιχειρησιακή αποτίμηση της κατάστασης θα γίνει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, όταν τελειώσει η κρίση, ενώ όπως είπε ναι μεν η πυροσβεστική είχε ενημερώσει για εκκένωση, για την οποία πρόσθεσε υπεύθυνος είναι ο δήμαρχος, ωστόσο σημείωσε και την εξαιρετική ταχύτητα της πυρκαγιάς, για να τονίσει στη συνέχεια ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν με νηφαλιότητα.

Ο Δ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δεχθεί σοβαρή κριτική αλλά όχι επικοινωνιακού χαρακτήρα, προσθέτοντας ότι αν ο πρωθυπουργός πήγαινε στο Μάτι συνοδεία καμερών, θα κατηγορείτο για επικοινωνιακό σόου.

Αναγνώρισε ως ευθύνη της κυβέρνησης το ότι δεν συγκρούστηκε αρκετά, ούτε με την ένταση που έπρεπε για αυτές τις οικιστικές στρεβλώσεις, συμπληρώνοντας ότι αυτές οι ευθύνες είναι διαχρονικές. Επικρατεί στη χώρα για περισσότερα από 50 χρόνια. Εμείς μπορούμε έμπρακτα να αναλάβουμε την πολιτική ευθύνη και ζητούμε το ίδιο και από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα, είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή ερωτηθείς γιατί ο πρωθυπουργός επέστρεψε αφού δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση και επιβεβαίωση για τους νεκρούς, απάντησε ότι δεν ήταν απλώς μία φωτιά στην Αττική, ήταν μία πρωτοφανούς έντασης πυρκαγιά η οποία ακολούθησε αυτή στη Δυτική Αττική, και αυτό έδειχνε μία δύσκολη νύχτα, γεγονός που οδήγησε τον πρωθυπουργό στην απόφαση να επιστρέψει εσπευσμένα.

Ακόμα ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για ενδείξεις εμπρησμού τόσο σε Κινέττα όσο και σε Μαραθώνα ωστόσο για αυτό όπως σημείωσε θα υπάρξει ενημέρωση όταν ολοκληρωθεί η έρευνα και υπάρξει πόρισμα από την Πυροσβεστική οπότε και θα υπάρξει ενημέρωση.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει εντολή στους συναρμόδιους υπουργούς έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «για την αποκατάσταση της περιοχής αλλά και για την ενίσχυση όσων επλήγησαν να ολοκληρωθούν ταχύτατα και να είναι απλές χωρίς πρόσθετες γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις», ενώ έκανε αναλυτική αναφορά στις κυβερνητικές δράσεις που είτε είναι σε εξέλιξη είτε θα υλοποιηθούν.

«Αυτή μπορεί να είναι και η μοναδική έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας για τις διαχρονικές ευθύνες της», υποστήριξε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Τζανακόπουλος γνωστοποίησε επίσης ότι το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό ευρεία σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών. «Κύριο μέλημα της Κυβέρνησης είναι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης να είναι έμπρακτη και να μεταφραστεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και παρεμβάσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο πλαίσιο αυτό στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα για την αποκατάσταση των πληγέντων από την πυρκαγιά. Ταυτόχρονα, λήφθηκαν και συγκεκριμένες αποφάσεις, με βάση την εισήγηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο της 27ης Ιουλίου, για την αντιμετώπιση των παθογενειών που συνέτειναν στην τραγωδία στην Ανατολική Αττική, είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο ίδιος μετέφερε την εντολή του κ. Τσίπρα, όπως ανέφερε ώστε «οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της περιοχής αλλά και για την ενίσχυση όσων επλήγησαν να ολοκληρωθούν ταχύτατα και να είναι απλές χωρίς πρόσθετες γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο τα άμεσα μέτρα προστασίας των πολιτών στην περιοχή έχουν ήδη ξεκινήσει με την υλοτόμηση καμένων δασικών ειδών από εξειδικευμένα συνεργεία με επίβλεψη των δασαρχείων και της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, με τη συνεργασία των Δήμων και τη βοήθεια εθελοντών από υλοτομικούς συνεταιρισμούς.

Επίσης, η Δασική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, επί τόπου, υποστηρίζει τις διαδικασίες αποκομιδής αποβλήτων.

Στοιχεία από τις αυτοψίες των μηχανικών

Όπως είπε από την Παρασκευή 27 Ιουλίου έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες που διενήργησαν οι μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές. Ο συνολικός αριθμός των αυτοψιών στους Δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου, και Μεγαρέων, ανέρχεται σε 3.676. Σε αυτές 1.803 κτήρια κρίθηκαν πράσινα, 827 κίτρινα, και 1046 κόκκινα.

Πρώτα βοηθήματα-Διαδικασία

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, από την Τρίτη 31 Ιουλίου, ξεκινάει η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Το επίδομα ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία ή των 6.000 ευρώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους, και στις 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Οι αιτήσεις όπως είπε θα υποβάλλονται καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ στα τέσσερα κατά τόπους γραφεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τα οποία βρίσκονται:

-στο Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας

-στο κλειστό γυμναστήριο Μαραθώνα

-στο ΚΑΠΗ Κινέττας

-Και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

'Αμεσα θα τεθεί σε λειτουργία ενιαίος αριθμός κλήσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της ΑΑΔΕ όπου οι πληγέντες θα μπορούν να απευθυνθούν προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες για θέματα που σχετίζονται με το Υπουργείο Υποδομών καθώς επίσης και για σχετικά φορολογικά ζητήματα.

Τόσο ο αριθμός που θα μπορούν να καλούν οι πληγέντες όσο και επιπλέον πληροφορίες θα δοθούν από τους αρμόδιους φορείς.

Μέτρα Υπ. Εργασίας

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ενίσχυσης από το Υπουργείο Εργασίας ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στα εξής:

- Χορήγηση της οικονομικής ενίσχυση δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων κατά τις πυρκαγιές θα γίνει αυτόματα από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας.

- Χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος στα προστατευόμενα τέκνα των θυμάτων κατά τις πυρκαγιές, ύψους 1.000 ευρώ το μήνα, θα γίνει αυτόματα από τον ΟΠΕΚΑ, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας.

- Καταβολή του εφάπαξ έκτακτου βοηθήματος, ύψους 2 μηνιαίων συντάξεων, στους πυρόπληκτους συνταξιούχους καθώς και στους ανασφάλιστους-υπερήλικες θα ολοκληρωθεί μέχρι την 20η Αυγούστου.

- Για τους δικαιούχους που έχουν κύρια κατοικία στην πληγείσα περιοχή, η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας.

- Για τους δικαιούχους που έχουν στις πληγείσες περιοχές δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνται ή υπέστησαν βαρύ τραυματισμό απαιτείται η κατάθεση σχετικής αίτησης στον ΕΦΚΑ (για σύνταξη) ή στον ΟΠΕΚΑ, είπε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

- To επίδομα ανεργίας και το εφάπαξ ποσό 650Euro, σε όσους έχει ανασταλεί η εργασία τους μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών, θα καταβάλλεται μετά από αίτηση του δικαιούχου στο τοπικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ.

- Η επίσπευση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν από πυρόπληκτους έως 30/9/2018, θα γίνει αυτόματα από τον ΕΦΚΑ.

- Για τις ρυθμίσεις και τις διευκολύνσεις που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς προϋποθέσεις, την επιμήκυνση των δόσεων οφειλετών συνταξιούχων απαιτείται αίτηση στον ΕΦΚΑ.

- Για τα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος επικοινωνεί ήδη με τους δικαιούχους.

- Επιπλέον, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα χορηγήσει στους πυρόπληκτους εφάπαξ ποσό ύψους 1.200 ΕΥΡΩ για την ετήσια κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών τους. Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα ξεκινήσει τις πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων αντλώντας τα στοιχεία τους από τους σχετικούς καταλόγους του Υπουργείου Υποδομών χωρίς οι πληγέντες να χρειαστεί να προβούν σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια.
«Αναβαθμίζεται» η Πολιτική Προστασία

Επίσης στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό -ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- αποφασίστηκε και η συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής υπό τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη για την εκπόνηση ολοκληρωμένης πρότασης για την αναδιαμόρφωση και αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας με στόχο την ενίσχυση του επιτελικού και συντονιστικού ρόλου της.

Τέλος εκπονείται σχέδιο παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων σε όλη τη χώρα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και δέσμη συγκεκριμένων χωροταξικών παρεμβάσεων στο Μάτι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από