Επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κάλεσε να απαντήσει αν το βράδυ της φωτιάς ήξερε ότι υπήρχαν νεκροί και το αποσιώπησε, εξαπέλυσε ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας.

Ο κ.Κικίλιας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ανέφερε πως μπορεί η αυθαίρετη δόμηση και ο τρόπος που αυτή έχει ελεγχθεί πολεοδομικά να είναι μία προβληματική κατάσταση, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την υποχρέωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να σώσει ανθρώπινες ζωές και μετά τις περιουσίες και τον φυσικό πλούτο.

«Και άλλες χρονιές, με δύσκολες καιρικές συνθήκες, αντιμετωπίσαμε πολύ σοβαρές καταστάσεις. Είχα την ευθύνη το 2014 και ήταν ευλογία ότι δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής. Το Πυροσβεστικό Σώμα, η Πολιτική Προστασία και όλοι οι υπεύθυνοι λειτούργησαν πρώτα στο κομμάτι τής πρόληψης και μετά της αντιμετώπισης και δεν θρηνήσαμε ανθρώπινη ζωή» δήλωσε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας, πως από την έναρξη της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, μέχρι την κατάληξή της περνώντας τη Μαραθώνος, στο Μάτι και τη γύρω περιοχή, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Και εξ’ αυτού υπάρχουν ευθύνες. Και αυτές οι ευθύνες προσωποποιούνται.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, αυτός που έχει την ευθύνη του κράτους αναλαμβάνει την ευθύνη, όχι στα λόγια. «Με την τακτική και τη στρατηγική που επέλεξε ο κ. Τσίπρας και η οποία κατέρρευσε, ένα είναι το καίριο ερώτημα, στο οποίο είναι υποχρεωμένος να απαντήσει: Το βράδυ της φωτιάς, που ο κόσμος αγωνιούσε και που ολόκληρη η χώρα παρακολουθούσε αυτήν την ανείπωτη τραγωδία, ήξερε ότι είχαμε νεκρούς; Το απέκρυψε από τον ελληνικό λαό;» σημείωσε.

Ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ έκανε λόγο για δύο Ελλάδες, από τη μία την Ελλάδα της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού, των ανθρώπων που στηρίζουν τους πληγέντες συμπολίτες μας και από την άλλη αυτών, οι οποίοι νομίζουν ότι μπορούν να κατέχουν μία θέση ευθύνης και να εναποθέτουν σε αυτούς οι πολίτες την υγεία και την ασφάλειά τους και όταν συμβεί κάτι δεν τους απασχολεί η ευθύνη τους, δεν αισθάνονται την ηθική υποχρέωση να πουν μία συγνώμη και να παραιτηθούν.

«Οι έχοντες την ευθύνη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μαζί με όσους ενήργησαν συμπληρωματικά, όφειλαν να την αναλάβουν. Το φιλότιμο προϋποθέτει και την έμπρακτη ανάληψη της ευθύνης, μία συγγνώμη, μία παραίτηση. Κάθε μέρα που περνάει νέες πικρές ανθρώπινες ιστορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας και θα αποκαλύψουν εκτός της πολιτικής ευθύνης και τις όποιες ποινικές ευθύνες υπάρχουν και γιατί» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι προφανώς προφανώς ο σχεδιασμός αντιμετώπισης της φωτιάς απέτυχε.

«Δεν μπορεί ένα δομημένο κράτος να αφήνει τα πράγματα στην τύχη. Οφείλει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες και τα μέσα που διαθέτει, ώστε να μειώσει τις πιθανότητες να συμβεί ένα δυστύχημα. Έχουμε διαδοχικές αλλαγές στην αναζήτηση του αιτίου από την κυβέρνηση. Στην αρχή ακούσαμε από τον πρωθυπουργό για ασύμμετρη απειλή. Μετά ακούσαμε για ριπές ανέμων, πολλαπλές εστίες από τον δορυφόρο. Μετά ότι η πυρκαγιά αναπτύχθηκε σε πολύ μικρό χρόνο, που δεν άφηνε περιθώριο αντιμετώπισης. Η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί, ο ελληνικός λαός δεν το ανέχεται» επισήμανε ο κ. Κικίλιας.

Αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ, ο τομεάρχης Άμυνας του κόμματος υποστήριξε πως σεβάστηκε τις τρεις ημέρες του εθνικού πένθους, σε αντίθεση με τα στελέχη της κυβέρνησης, που δεν το σεβάστηκαν. «Βγήκαν να μιλήσουν για σενάρια συνωμοσίας και να κατηγορήσουν μέσα ενημέρωσης και οποιονδήποτε εκτός από τους εαυτούς τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί τέτοια μετριοπάθεια και συναίσθηση των τραγικών στιγμών που ζούμε. Θέλω να θυμίσω πώς αντιμετώπιζαν οι σημερινοί κυβερνώντες την εκάστοτε κυβέρνηση σε παρόμοιες καταστάσεις. Είναι πολύ μακριά από εμάς αυτή η πολιτική συμπεριφορά απέναντι σε μία τραγωδία, η οποία μας κόστισε νεκρούς που ακόμα μετράμε και είναι άταφοι. Φυσικά και πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης. Ό,τι πρόβλημα δόμησης και να υπήρχε, όμως, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει να κάνει τη δουλειά του για να σωθεί ο κόσμος. Έχουμε θρηνήσει δεκάδες νεκρούς στη Μάνδρα και στις πρόσφατες πυρκαγιές. Μου είναι εντελώς αδιάφορη η επικοινωνιακή πομφόλυγα που θα στήσει ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κικίλιας.