Βαρύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης, αλλά ειδικά κατά του υπουργού Αμυνας, Πάνου Καμμένου, αποδίδουν οι πολίτες στα social media αλλά και πυροσβέστες, μηχανικοί αεροσκαφών, ακόμη και στρατιωτικοί που είναι εξοργισμένοι με την πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου. Ο κ. Καμμένος, μετά την ντροπιαστική παρουσία του στο Μάτι, λίγες ώρες μετά την απίστευτη καταστροφή με τους 88 νεκρούς και αγνοούμενους, όχι μόνο συνεχίζει να προκαλεί, αλλά επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, να συμψηφίσει άσχετες υποθέσεις με την εγκληματική ανικανότητα της κυβέρνησης και τελικά να μεταθέσει τις δικές του ευθύνες και την εν γένει παρουσία του με τις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κράτους.

Δεν έφτανε η παρουσία του στις καμένες περιοχές, όπου επιτέθηκε στους χαροκαμένους και κατεστραμμένους κατοίκους, ζητώντας τους και τα ρέστα, τώρα επιχειρεί να γίνει ξανά ο… σημαιοφόρος της κάθαρσης της ελληνικής κοινωνίας. Και μάλιστα χωρίς ακόμη να έχει ζητήσει ούτε συγγνώμη για το αίμα 88 ανθρώπων, χωρίς καν να έχει αναλάβεις τις ευθύνες που του αναλογούν.

Τα social media έχουν γεμίσει με αναρτήσεις κατά του κυρίου Καμμένου, πολλές εκ των οποίων είναι γροθιά στο στομάχι γιατί προέρχονται από ανθρώπους που έχασαν συγγενείς και τις περιουσίες τους στο Μάτι. Όπως αυτή που συστήνει στον υπουργό Αμυνας να «βγάλει το σκασμό».

Τα πιο πολλά μηνύματα στο twitter και το facebook είναι υβριστικά στο πρόσωπο του προέδρου των ΑΝΕΛ, ενώ τα περισσότερο τον προτρέπουν να παραιτηθεί αν του έχει απομείνει ελάχιστος σεβασμός για τους νεκρούς της Ανατολικής Αττικής.

«Λίγη ντροπή δεν έχεις πάνω σου; Κανένα σεβασμό απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους; Τι προσπαθείς να κάνεις και να πεις τώρα; Άντε βγάλε τον στρατό που είναι στην Αθήνα να μαζέψει τους αδικοχαμένους νεκρούς που είναι μέσα στα σπίτια τους και άσε τα tweet!!!», τον προτρέπει κάποιος.

«Προσπαθήσατε να σωθείτε με την άναρχη δόμηση ( που δεν υπήρχε) στο Μάτι, με την μάντρα του οικοπέδου, με τον εμπρηστη στη Πεντέλη. Δεν σας βγήκε και γύρισες στα παλιά.Εχεις χάσει το δάσος και ψάχνεις το δέντρο», του γράφει άλλος και αυτά είναι από τα πιο… ευγενικά στο πρόσωπο του κυρίου Καμμένου μηνύματα.

Ο κόσμος είναι εξοργισμένος από την εγκληματική ανικανότητα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης την περασμένη Δευτέρα. Είναι ακόμη πιο εξοργισμένος, όμως, από τις επόμενες ημέρες που ανέδειξαν και την εγκληματική αναλγησία συγκεκριμένων κυβερνητικών παραγόντων.

Οι πολίτες εστιάζουν την κριτική τους σε τρεις εμφανίσεις. Η πρώτη είναι αυτή του Πάνου Καμμένου ο οποίος πήγε στο Μάτι με την απαστράπτουσα υπουργική λιμουζίνα του και επιτέθηκε σε μικρά κορίτσια, σε οικογενειάρχες λέγοντάς τους ότι φταίνε που χάθηκαν 88 ψυχές. Η δεύτερη είναι η συνέντευξη – ντροπή των κ. Τόσκα και Τζανακόπουλο που προσέβαλε τη μνήμη των νεκρών. Και η τρίτη φυσικά είναι το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο ο πρωθυπουργός δεν είπε ούτε συγγνώμη, ούτε προσπάθησε να εξηγήσει πώς έγινε το έγκλημα της περασμένης Δευτέρας. Ειδικά μετά τις αποκαλύψεις ότι γνώριζαν για νεκρούς αλλά έστησαν το κακοστημένο σόου στο Κέντρο Επιχειρήσεων, μεγάλη μερίδα των πολιτών αισθάνονται εξοργισμένοι γιατί γίνεται προσπάθεια αποπροσανατολισμού με πρωταγωνιστή τον Πάνο Καμμένο.

Τα μηνύματα της οργής

Το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου, με προμετωπίδα τον υπουργό Αμυνας έχει στόχο να πείσει τον κόσμο ότι υπάρχει σχέδιο αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος για να πέσει η κυβέρνηση. Κι ότι οι εμπρηστές, σε συνεργασία με τους γνωστούς «εχθρούς» του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, είναι αυτοί που έχουν σχεδιάσει να κλονίσουν την συγκυβέρνηση.

«Λίγο τσίπα ρε… Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές ρε..κ σκέφτεστε τις καρέκλες σας ρε… Τόσο αναίσθητοι..οδηγήσατε με την αμέλεια σας, ανύπαρκτοι τόσους ανθρώπους στο θάνατο ρε..τους στερήσατε τη ζωή κ λέτε μπούρδες», είναι το μήνυμα εξοργισμένου πολίτη.

Άλλος γράφει: «Η μεγαλύτερη τιμωρία της ζωής σου θα είναι η συνείδηση των παιδιών σου στο μέλλον που θα ντρέπονται να κουβαλούν το όνομα ενός αδίστακτου αμόρφωτο φασίστα που παιζει με τον πόνο εκατοντάδων καμμένων ανθρώπων και μικρών παιδιών. Ντροπή σου αδίστακτε φασίστα».

Θυμίζουν κάποιοι τα έργα και τις ημέρες της παρούσας κυβέρνησης:

Μάνδρα, Μάτι. Θάνατος παντού κ τελική φάση της εξόντωσης της Ελλάδος.Τελικά ποιοι είναι αυτοί π εξοντώνουν τους Ελληνες κ ξεπουλάνε τ Πατρίδα μας,ανερυθρίαστα κ χωρίς ίχνος αιδούς; Αυτοί που για την καρέκλα,δε σκύβουν το κεφάλι oύτε μπροστά στ’ απανθρακωμένα κορμάκια μικρών παιδιών;

Άλλες χαρακτηριστικές αναρτήσεις κατά του κ. Καμμένου και της κυβέρνησης είναι:

«Ρε προδοτη , υπαρχουν νεκροι , υπαρχουν στρατιωτες αιχμαλωτοι και εσυ για αυτα εχεις να πεις . Εσεις αποσταθεροποιητε την χωρα μειοδοτες».

«2015, δημοψηφισμα, capital controls, Εξάρχεια, ρουβίκωνας, ανικανοτητα, φόροι, Μαντρα, Ματι. Μάλλον εσυ κ το 15μελες του Αλεξη αποσταθεροποιειτε την χωρα».

«Δεκαετίες υπουργός, υφηπουργός κ βουλευτής κ έχοντας ψηφίσει όλους τους νόμους καταπάτησης, πήγες στο #Μάτι να πεις στους πληγέντες ανθρώπους οτι φταίνε αυτοί που κάηκαν!»

«Το ξέρεις ότι με αυτά που γράφεις μοιάζεις σαν τον Χίτλερ στα τελευταία του στην Καγκελαρία. Αυτός έβλεπε οράματα για φανταστικές μεραρχίες, εσύ φανταστικά σκάνδαλα… Η κατάληξή του γνωστή. Η δική σου;»

«Πάψε επιτέλους ….θρηνούμε τους νεκρούς μας …δεν μας νοιαζουν αυτή τη στιγμή οι κόντρες σου….. Πάψε».

«Πραγματικά ούτε για φτύσιμο δεν είσαι καθίκι ! Τόσοι νεκροί και εσυ έχεις να πεις αυτό ! Τραβά πνιξου μόνος σου μπας και σωθείς από τις κατάρες όλων μας».

«Καμενε είσαι ο χειρότερος πολιτικός της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας, κάποτε σε πιστέψαμε, κρίμα…»

«πανο καμια παραιτηση για την εκατομβη νεκρων απο τα συντροφια σου; ποσοι ειναι οι αγνοουμενοι παναρα;»

«Βουλιαζετε κυριε καμμενε και δυστυχως παιρνετε και την χωρα μαζι. Αφου δεν μπορουσατε τι τη θελατε την εξουσια?γιατι τετοια μανια για εξουσια?»

Εντονες αντιδράσεις

Πιο χαρακτηριστική από τις αντιδράσεις στη στάση του Πάνου Καμμένου είναι η ανακοίνωση που έχει βγάλει ο Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Αεροσκαφών όπου αναφέρεται σε όλα αυτά που είχε δηλώσει ο Πάνος Καμμένος σχετικά με τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, τονίζοντας, ότι όλα όσα ειπώθηκαν έδειξαν να ξεπερνούν κάθε όριο ψευδολογίας και παραπληροφόρησης και, με φράσεις όπως «τα αεροπλάνα πετάνε με πατέντες», να φτάσει σε εκείνα της κοινής γελοιότητας.

Ο Σύλλογος των Μηχανικών Αεροσκαφών κατηγορεί ευθέως τον υπουργό για σκόπιμη παραπληροφόρηση και για διατυπώσεις που δείχνουν πως, στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν έχει ιδέα από το πώς ακριβώς λειτουργεί η συντήρηση των αεροσκαφών, ενώ ταυτόχρονα τον κατηγορεί ευθέως για σαφή πρόθεση ακόμη μεγαλύτερης απαξίωσης της ΕΑΒ ώστε να οδηγηθεί και αυτή στην καταστροφή και την απαξίωση και στο εν συνεχεία ξεπούλημά της, όπως ακριβώς συνέβη και με άλλες αντίστοιχες επιχειρήσεις, με πρώτες τα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα», τη ν ΕΛΒΟ και τα Ναυπηγεία.

H ανακοίνωση του Συλλόγου

Ο Βολταίρος πολύ εύστοχα είχε πει πως «Είναι επικίνδυνο να έχεις δίκιο όταν η εξουσία έχει άδικο» και ο Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Αεροσκαφών όχι απλά θα συνεχίσει, άλλα θα εντείνει τις πράξεις του για την υπεράσπιση του δικαίου και της αλήθειας όποιον και να έχει απέναντι του, χωρίς να υπολογίζει το κόστος.

Με σημερινή ημερομηνία, χωρίς καν να έχουν σβήσει οι στάχτες της βιβλικής καταστροφής και χωρίς καν να έχει ολοκληρωθεί η τελική καταμέτρηση του τραγικού αριθμού των θυμάτων και των αγνοούμενων, ο Υπουργός Άμυνας Παναγιώτης Καμμένος, είχε την απρέπεια για μια ακόμα φορά να δώσει ένα άκοσμο ρεσιτάλ ψεύδους και παραπληροφόρησης.

Σύμφωνα με το militaire.gr ο δημοσιογράφος Πάρις Καρβουνόπουλος με ανάρτηση του που ανέβασε σήμερα στις 12:52, αναφέρει πως ο Υπουργός δήλωσε σε αντίστοιχη ερώτηση για τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, πως «πέρσι ήταν όλα στο έδαφος και πως λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, τα αεροπλάνα πετάνε με πατέντες, και πως στην αντίστοιχη κατάσταση στην ΕΑΒ τα αεροσκάφη θα έκαναν μήνες για να πετάξουν».

Ο Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Αεροσκαφών έχει υποχρέωση να μην αφήσει ασχολίαστες αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις οι οποίες δεν καταδεικνύουν απλά άγνοια, άλλα ενέχουν εύλογη υποψία δόλου και προσπάθειας χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Η απόλυτη αλήθεια λοιπόν στα λεγόμενα του Υπουργού είναι πως πέρσι τέτοια εποχή είχε αποδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία ολόκληρος ο στόλος εκτός από δύο αεροσκάφη τα οποία έχρηζαν περαιτέρω εργασιών και η Πολεμική Αεροπορία απαίτησε να χρησιμοποιηθούν επιχειρησιακά κατά την επόμενη πυροσβεστική περίοδο. Άρα ο Υπουργός ψεύδεται καταφανέστατα.

Στην συνέχεια των δηλώσεων του ο Υπουργός δήλωσε πως τα αεροσκάφη»πετάνε» με πατέντες (πατέντες;), και πως είδε «με τα μάτια του» «να ετοιμάζουν αεροσκάφος που στην ΕΑΒ θα απαιτούνταν μήνες για να πετάξει».

Κύριε Υπουργέ, Η αξιοπλοΐα των αεροσκαφών δεν επιδέχεται «πατέντες», αλλά την πιστή εφαρμογή των οδηγιών συντήρησης και τροποποιήσεων του κατασκευαστή, των κανονισμών διεθνών και εθνικών οργανισμών, τον έλεγχο από την ποιοτική διασφάλιση τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Αεροσκαφών τονίζει πως δεν είναι κακό να μην ξέρεις. Κακό είναι να έχεις γνώμη η οποία οδηγείται από την άγνοια, γιατί τότε γίνεσαι επικίνδυνος. Αν αυτή η γνώμη τώρα είναι αποτέλεσμα των γνωστών «συμβουλατόρων» και στελεχών του κόμματος που έχουν δει αεροπλάνο μόνο σε φωτογραφία, τότε εύκολα καταλαβαίνει οποιοσδήποτε γιατί η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία έχει αυτή την εικόνα.

Η πραγματικότητα λοιπόν έναντι στην ημιμάθεια είναι πως στην ΕΑΒ κάθε χρόνο πριν την πυροσβεστική περίοδο συντελείται ένας πραγματικός άθλος τον οποίο μόνο οι χειριστές των Canadair είναι σε θέση να εκτιμήσουν. Ολόκληρος ο εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης, υφίσταται αυτό που ονομάζεται Programmed Depot Maintenance (PDM). Ο όρος στην Ελληνική γλώσσα είναι Προγραμματισμένη Εργοστασιακή Συντήρηση.

Αυτό περιλαμβάνει τηβαριά εργοστασιακή συντήρηση η οποία εξ ορισμού και λόγω συμβάσεων, οδηγιών του κατασκευαστή και πιστοποιήσεων γίνεται μόνο σε εργοστασιακές εγκαταστάσεις με τις αντίστοιχες υποδομές. Αυτός είναι και ο λόγος που τα αεροσκάφη αυτού του τύπου, είναι αξιόπλοα και αξιόπιστα και για αυτόν ακριβώς τον λόγο η βαριά συντήρηση αυτού του τύπου απαιτεί μήνες εργασίας και μάλιστα πολύ σκληρής.

Αντίθετα, στα υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας, οι εξαιρετικοί συνάδελφοι μηχανικοί έχουν το υψηλό επίπεδο να δώσουν άμεση λύση σε προβλήματα που θα παρουσιαστούν κατά την πτήση, και απαιτείται η άμεση επέμβαση προκειμένου το αεροσκάφος να είναι όσο πιο γρήγορα έτοιμο να συνεχίσει την αποστολή του. Επίσης είναι επιφορτισμένοι με τις ετήσιες εργασίες του αεροσκάφους έτσι ώστε να μείνουν το λιγότερο χρονικό διάστημα καθηλωμένα στο έδαφος.

Αυτή είναι η πραγματική και ουσιαστική αλήθεια και θεωρείται σκοπιμότητα η διαστρέβλωση της και ως εκ τούτου θεωρείται μη αποδεκτή. Την επόμενη παράγραφο των δηλώσεων του Υπουργού ο Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Αεροσκαφών την κρίνει απλά ως συκοφαντική και θα αρκεστεί να δηλώσει απλά, πως οι μνημονιακοί όροι της αγοράς που επικαλείται, οδηγούν την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία στην καταστροφή και στην απαξίωση, όπως ακριβώς έκαναν πριν οι προκάτοχοι του και οι συνάδελφοί του από το Υπουργείο Οικονομικών τόσο στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, όσο στην ΕΛΒΟ και στα Ναυπηγεία.

Θα ήταν πιο τίμιο, ειλικρινές και ξεκάθαρο να παραδεχτεί ότι πριν ξεπουλήσουν την μεγαλύτερη εγχώρια βιομηχανία, θα πρέπει πρώτα να την απαξιώσουν. Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες άνευ σημασίας!

Πυροσβέστες στον Observer

Είναι χαρακτηριστικό ότι η σφοδρή αντιδραση κατά της κυβέρνησης παίρνει και διεθνείς διαστάσεις αφού η βρετανική εφημερίδαObserverφιλοξενείς δηλώσεις πυροσβεστών που δείχνουν εξοργισμένοι με τη στάση των αρμόδιων υπουργών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πυροσβεστών, Δημήτρης Σταθόπουλος, αναφέρει πως οι Αρχές όχι μόνον ήταν θλιβερά απροετοίμαστες για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που πήρε ώθηση από τους ισχυρούς ανέμους, αλλά απέτυχαν να ζητήσουν συγνώμη για την τραγωδία.

«Η κυβέρνηση μπορεί να λέει ότι δεν έγιναν σοβαρά επιχειρησιακά σφάλματα, αλλά αυτό που δεν λέει είναι ότι έγιναν χιλιάδες μικρά λάθη. Κι όλα αυτά τα λάθη δημιουργήσαν το μεγάλο λάθος και γι’ αυτό είχαμε έναν τέτοιο άνευ προηγουμένου αριθμό θανάτων», τόνισε ενώ επισήμανε πως η Πυροσβεστική ζήτησε εκκένωση της περιοχής αλλά δεν ακούστηκε η εισήγηση.

«Η αριστερή κυβέρνηση παραπαίει από την καταστροφή», γράφει η Έλενα Σμιθ, ανταποκρίτρια του Observer και του Guardian στην Ελλάδα.