Καθώς περνούν οι μέρες, η λίστα με τον αριθμό των νεκρών από τις τραγικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική έχει ήδη φτάσει τους 88, η κυβέρνηση αναζητά σανίδα σωτηρίας, μετά το αφήγημα των καιρικών συνθηκών, που στάθηκε αδύνατο να τη βγάλει από το κάδρο των ευθυνών.

Ποιος τελικά έχει την ευθύνη για τις δεκάδες νεκρών, τον άγνωστο αριθμό αγνοουμένων; Τι πήγε λάθος σε αυτή την επιχείρηση;

Οι ευθύνες έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται «μπαλάκι».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργικό Συμβούλιο έγινε συζήτηση για τη δυσαρέσκεια που υπάρχει εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου όσον αφοράτους χειρισμούς του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη. Ετσι ενώ η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει ακουστεί μία «συγγνώμη» στους πληγέντες και στις οικογένειες των θυμάτων,ο Αλέξης Τσίπρας, αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη και το Μαξίμου διαρρέει την κυβερνητική δυσαρέσκεια τους για τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. Ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει καμία παραίτηση και καμία αποπομπή για τυχόν λάθη και παραλήψεις.

Οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι το κλίμα στο υπουργικό ήταν βαρύ, με σειρά ερωτηματικών για το τί έφταιξε και τι πήγε λάθος έστω και αν στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας υποστήριξε ότι δεν διαπίστωσε κανένα λάθος στους χειρισμούς στο Μάτι.

Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται σύμφωνα με διαρροές να καταλογίζει ολιγωρία στον Γ. Καπάκη, ο οποίος πολιτικά ανήκει στο κίνημα «Πράττω», των Νίκου Κοτζιά και Νίκου Τόσκα, χρεώνοντας του και ότι σε ζητήματα δικής του αρμοδιότητας αναγκαζόταν να παρέμβει η πολίτικη ηγεσία.

Έλλειψη συντονισμού των εθελοντών, καθώς και όσον αφορά τους αγνοούμενους είναι τα βασικά που του χρεώνουν.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο, ο Δημήτρης Σταθόπουλος, Πρόεδρος των Πυροσβεστών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία ότι οι υπηρεσιακοί αξιωματικοί που ήταν παρόντες είχαν εισηγηθεί την εκκένωση. Τόνισε δε πως ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας έπρεπε να έχει παραιτηθεί και θα έπρεπε να ζητά συγγνώμη ανά πέντε λεπτά στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη και να τον μιμηθεί ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, τονίζοντας ότιη Πυροσβεστική έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να αποφευχθεί η τραγωδία παρά τις αντίξοες συνθήκες, ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν τόσες ανθρώπινες ζωές, γι αυτό και θα έπρεπε να ακουστεί μία συγνώμη, αλλά και παραιτήσεις.

Ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, επιμένει προκλητικά καθώς σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, το Σάββατο επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι για όλα έφταιγε ο καιρός και η άναρχη δόμηση λέγοντας: «Είμαστε προετοιμασμένοι. Μας συνέβη τώρα που είμαστε προετοιμασμένοι. Ο σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει την άναρχη δόμηση και επίλυση προβλημάτων που υπάρχουν εδώ και 70 χρόνια». Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν είχαμε ποτέ 11 μποφώρ σε χερσαίο χώρο, δυτικούς ανέμους. Υπάρχουν όρια στην υλοποίηση σχεδίων πυρόσβεσης. Ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής δεν περιλαμβάνει και τη δόμηση».