Ο Μάικλ Κόεν πρώην προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίζεται ότι ο (τότε) προεδρικός υποψήφιος Τραμπ είχε λάβει από πριν γνώση για την περιβόητη συνάντηση που έγινε στον Πύργο Τραμπ, τον Ιούνιο του 2016, μεταδίδει το CNN, επικαλούμενο πηγές που έχουν λάβει γνώση για την εξέλιξη αυτή.

Στην συνάντηση αυτή, η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ ανέμενε ότι θα λάμβανε από τους Ρώσους, στοιχεία που ήταν επιβαρυντικά για την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.

Ο Κόεν από την πλευρά του, θέλει να διατυπώσει τον ισχυρισμό αυτό, στον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και σε μια προσπάθεια να τον πλησιάσει.

Ο ισχυρισμός αυτός του Κόεν, έρχεται σε αντίθεση με τις διαψεύσεις από τον Τραμπ, τον γιο του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, τους δικηγόρους τους, αλλά κι άλλους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, που έχουν δηλώσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν γνώριζε τίποτα για την συνάντηση στον Πύργο Τραμπ, μέχρι να τον προσεγγίσουν για το θέμα αυτό, οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας “The New York Times,” τον Ιούλιο του 2017.

Ο Κόεν ισχυρίζεται ότι ο ίδιος ήταν παρών, μαζί με αρκετούς άλλους, όταν ο Τραμπ ενημερώθηκε για την προσφορά των Ρώσων από τον Τραμπ Τζούνιορ. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Κόεν, ο Τραμπ έδωσε την έγκρισή του, ώστε η συνάντηση με τους Ρώσους να προχωρήσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι ίδιες πηγές, σε μια πιο ξεκάθαρη αναφορά υποστηρίζουν ότι ο Κόεν δεν έχει αποδείξεις για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του, όπως π.χ. κάποια ηχογράφηση, ενώ ο ίδιος είναι διατεθειμένος να καταθέσει, στο πλαίσιο της έρευνας για την Ρωσία.

Ο Κόεν κατέθεσε ιδιωτικά την προηγούμενη χρονιά σε δύο επιτροπές του Κογκρέσου, οι οποίες διερευνούν την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Μία πηγή που έχει λάβει γνώση για τα όσα είπε ο Κόεν στην Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι ο Κόεν δεν κατέθεσε ότι ο Τραμπ γνώριζε εκ των προτέρων για τις συναντήσεις. Παράλληλα, ο ισχυρισμός του πρώην προσωπικού δικηγόρου του προέδρου Τραμπ δεν αναφέρθηκε στις ξεχωριστές αναφορές που εξέδωσαν τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι, όσο και οι Δημοκρατικοί για την κατάθεσή του στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Λάνι Ντέιβις, ένας από τους δικηγόρους του Κόεν, αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις στο CNN.

“Ψεύδεται μία ολόκληρη εβδομάδα. Ψεύδεται για χρόνια,” είπε ο Ρούντι Τζιουλιάνι, δικηγόρος του προέδρου Τραμπ, στην βραδινή εκπομπή της Πέμπτης “Cuomo Prime Time” στο CNN.

Ο ίδιος, πρόσθεσε αναφερόμενος στον Κόεν: “Δεν βλέπω να έχει κάποια αξιοπιστία.”

Ο Τζιουλιάνι είπε επίσης, ότι ο Κόεν “είναι ο τύπος μάρτυρα που μπορεί στα αλήθεια να καταστρέψει μία ολόκληρη υπόθεση,” ενώ χαρακτήρισε τον Κόεν που ήταν υψηλόβαθμος δικηγόρος των επιχειρήσεων Τραμπ για μία δεκαετία, ως “έναν παθολογικό ψεύτη.”

“Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ υπήρξε επαγγελματικός και υπεύθυνος στην διάρκεια των ερευνών του Κογκρέσου και του Μάλερ,” δήλωσε από την πλευρά του, ο Αλαν Φουτερφάς, δικηγόρος του Τραμπ Τζούνιορ. “Είμαστε σίγουροι για την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των πληροφοριών που γνωστοποίησε ο κ. Τραμπ Τζούνιορ,” συμπλήρωσε ο ίδιος δικηγόρος.

Σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν συζητήσει το παραπάνω ζήτημα με τον Κόεν, ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι ο ισχυρισμός του για την συνάντηση στον Πύργο Τραμπ, θα τον βοηθήσει να προσεγγίσει τον Μάλερ, και ίσως η προσέγγιση αυτή, να επηρεάσει θετικά την προσπάθεια μείωσης των νομικών προβλημάτων, με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος.

Ο Κόεν τελεί υπό έρευνα από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στο Μανχάταν, μετά από την αναφορά που έκανε ο Μάλερ, προς τους εισαγγελείς.

Η συνάντηση στον Πύργο Τραμπ, κανονίστηκε αφού ένας υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων που γνώριζε τον Τραμπ Τζούνιορ του έγραψε υπό ακαθόριστες συνθήκες σε ηλεκτρονικά μηνύματα, ότι ένας υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος “είχε προσφερθεί να δώσει στην προεκλογική εκστρατείας του Τραμπ” πληροφορίες επιβαρυντικές για την Κλίντον. Παράλληλα, η προσέγγιση αυτή, ήταν “μέρος μιας προσπάθειας της Ρωσίας και της κυβέρνησής του, να υποστηρίξει τον Τραμπ.”

Την περίοδο εκείνη, η ρωσική μυστική επιχείρηση για την προσπάθεια υποστήριξης της προεδρικής υποψηφιότητας του Τραμπ δεν είχε γίνει δημοσίως γνωστή.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ Τζούνιορ είχε απαντήσει, “εάν είναι αυτό που λέτε, θα ήθελα πολύ να γίνει η συνάντηση,” κι άρχισε τις προετοιμασίες για την συνάντηση.

Στην συνάντηση αυτή, ο Τραμπ Τζούνιορ ήταν μαζί με τον Τζάρεντ Κούσνερ γαμπρό του Τραμπ και υψηλόβαθμο σύμβουλο στον Λευκό Οίκο, αλλά και τον Πολ Μάναφορτ, που ήταν πρόεδρος τη προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Παρόντες στην συνάντηση ήταν και τέσσερις Ρώσοι. Μεταξύ αυτών, ένας δικηγόρος που διατηρούσε δεσμούς με το Κρεμλίνο, ένας επιχειρηματίας που δούλευε για Ρώσο ολιγάρχη, αλλά κι ένας λομπίστας που είχε παλαιότερα διασυνδέσεις με την ρωσική υπηρεσία πληροφοριών KGB.

Με την δημοσιοποίηση της συνάντησης αυτής, τον Ιούνιο του 2017, η ομάδα του Τραμπ προσέφερε παραπλανητικές εξηγήσεις κι άλλαξε το αφήγημά της για την συνάντηση, αρκετές φορές. Ωστόσο, ο κεντρικός ισχυρισμός παρέμενε σταθερός: ότι ο Τραμπ δεν είχε λάβει γνώση πριν από την πραγματοποίηση της συνάντησης, είχε ακούσει κάτι σχετικά μετά την πραγματοποίησή της, ενώ ενημερώθηκε έναν χρόνο μετά.

Την θέση αυτή, υποστήριξαν ο δικηγόρος του Τραμπ, Τζέι Σεκουλόου, ο Τραμπ Τζούνιορ κι ο Φουτερφάς, αλλά και η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς είχαν ταυτόχρονη γνώση για την συνάντηση, σε περισσότερες των 15 περιπτώσεων, σύμφωνα με την ανάλυση του CNN.

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει στις 12 Ιουλίου του 2017, ότι είχε ακούσει για την συνάντηση αυτή, “δύο ή τρεις ημέρες μετά.” Μία εβδομάδα αργότερα από την δήλωση αυτή, ο ίδιος επανέλαβε ότι “δεν γνώριζε τίποτα για την συνάντηση,” επειδή δεν είχε ενημερωθεί από κάποιον.

Το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα, ο Τζέικ Τάπερ του CNN είχε ρωτήσει τον Σεκουλόου να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό του Τραμπ, ότι μόλις πρόσφατα είχε λάβει γνώση για την αναφερόμενη συνάντηση. “Ναι σας ορκίζομαι,” είχε διαβεβαιώσει ο δικηγόρος.

Η μεγαλύτερη διάψευση είχε δοθεί από τον Τραμπ Τζούνιορ στην κατάθεση που έδωσε την προηγούμενη χρονιά, στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας.

“Δεν είχε ενημερωθεί γι’ αυτό,” είχε καταθέσει το Τραμπ Τζούνιορ στους γερουσιαστές, αναφερόμενος στην ενημέρωση που είχε ο πατέρας του, σχετικά με την συνάντηση. “Ειλικρινά, ο χρόνος στον οποίο ενημερώθηκαν όλοι, ήταν το καλοκαίρι αυτής της χρονιάς όπως έχω πει νωρίτερα. Δεν θα ήθελα να τον μπλέξω σε αυτό, καθώς δεν είχε ασχοληθεί καθόλου,” είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Από την μεριά τους, οι επικριτές του Τραμπ, έχουν εκφράσει την αμφιβολία τους για την βασιμότητα της άρνησης του Αμερικανού προέδρου κι αναφορικά με την συνάντηση. Οι ίδιοι, δίνουν έμφαση σε μια σειρά τηλεφωνημάτων που έκανε ο Τραμπ Τζούνιορ σε έναν προστατευμένο αριθμό τηλεφώνου, τόσο πριν όσο και μετά από την συνάντηση. Επίσης, αναφέρουν ότι μυστηριωδώς, δύο ημέρες πριν από την συνάντηση ο Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι θα έκανε μία “μεγάλη ομιλία” για τα σκάνδαλα της Κλίντον.

Ο Τραμπ Τζούνιορ δήλωσε ότι δεν πήρε κάποιες επιβλαβείς πληροφορίες από την συνάντηση αυτή, ενώ η ομιλία αυτή, δεν έγινε ποτέ.

Ακόμη κι ο Στιβ Μπάνον, πρώην στρατηγιστής του Λευκού Οίκου είχε δηλώσει ότι η συνάντηση αυτή, ήταν “προδοτική.” Ο ίδιος, είκασε “η πιθανότητα να οδήγησε ο Τραμπ Τζούνιορ τους Ρώσους στο γραφείο του πατέρα του, στον 26ο όροφο, είναι μηδενική.” Ο Τραμπ Τζούνιορ απέρριψε την εικασία του Μπάνον, ενώ τα όσα ανέφερε ο πρώην στρατηγιστής του Λευκού Οίκου στο βιβλίο του Μάικλ Γουλφ “Φωτιά και Οργή” προκάλεσαν ουσιαστικό πλήγμα στις σχέσεις του με τον πρόεδρο Τραμπ, στις αρχές του 2018.