Η μεγάλη στιγμή για την Εθνική Πόλο Γυναικών έφτασε. Θα διεκδικήσει απόψε στη Βαρκελώνη κόντρα στην Ολλανδία (23.15, ΕΡΤ3) τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Ο αποψινός είναι ο έβδομος τελικός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην Ιστορία της Εθνικής Γυναικών.

Στους έξι προηγούμενους κατέκτησε τρεις φορές το χρυσό μετάλλιο. Το 2005 στο World League, το 2011 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σαγκάης και τον περασμένο Μάρτιο στο Europa Cup στην Ποντεβέρδα. Τα ασημένιο μετάλλια ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 2010 και του 2012.

«Το πιο σημαντικό είναι πως είμαστε σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης ύστερα από έξι χρόνια. Νομίζω δε ότι η κατάκτηση του Europa Cup στις αρχές του καλοκαιριού δεν ήταν τυχαία. Αυτή η ομάδα διαθέτει ταλέντο και έχει μέλλον» είπε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιώργος Μορφέσης.

Τι πρέπει να κάνουν απόψε τα κορίτσια για να φορέσουν στον λαιμό τους το χρυσό μετάλλιο; «Καταρχήν θα πρέπει να διαχειριστούμε την κούραση, καθώς είχαμε τρία συνεχόμενα σκληρά παιχνίδια. Στη συνέχεια να φροντίσουμε ώστε να μην κάνουμε τα ίδια λάθη με το πρώτο ματς με την Ολλανδία που μας στοίχισαν την πρώτη θέση του ομίλου. Χρειαζόμαστε βελτίωση κυρίως στην αμυντική λειτουργία» απάντησε ο Μορφέσης.

Πώς είναι το κλίμα στην ομάδα; «Τα κορίτσια είναι αρκετά ευχαριστημένα με την πρόκριση στον τελικό. Το πιο ουσιαστικό είναι ότι παραμένουν ήρεμες και δεν πετούν στα σύννεφα» λέει ο ομοσπονδιακός τεχνικός. Ο Μορφέσης συζήτησε μαζί τους χτες το πρωί. «Αυτή η ομάδα έχει παρελθόν, παρόν, αλλά και μέλλον» τούς είπε. Ας μην ξεχνάμε ότι η Εθνική έχει ανανεωθεί και από τις ομάδες που αγωνίστηκαν πριν από έξι χρόνια στον τελικό του Αϊντχόφεν έχουν μείνει μόνο οι Ασημάκη, Αβραμίδου και Τσουκαλά.

Στο μεταξύ τους παιχνίδι στη φάση των ομίλων η Ολλανδία είχε νικήσει 8-7. Στον ημιτελικό του Europa Cup νικήτρια ήταν η ελληνική ομάδα. Το περασμένο Σάββατο στη Βαρκελώνη η Εθνική είχε αρκετό άγχος καθώς με την πρώτη θέση του ομίλου θα είχε ευκολότερο αντίπαλο στο νοκάουτ παιχνίδι που ήταν το κλειδί για να ανοίξει η πόρτα της τετράδας. Απόψε το άγχος δεν θα υπάρχει και η ελληνική ομάδα θα αγωνιστεί πιο ελεύθερα. Η Ολλανδία αγωνίζεται επίσης για τρίτη φορά σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Στους δύο προηγούμενους είχε ηττηθεί, το 2014 από την Ισπανία και το 2016 από την Ουγγαρία.

◼ Με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Φουντούλη (επτά γκολ) η Εθνική Ανδρών νίκησε τη Ρωσία 12-11 και το Σάββατο θα διεκδικήσει κόντρα στο Μαυροβούνιο (8-7 την Ουγγαρία) την 5η θέση στη διοργάνωση. Η ελληνική ομάδα είχε 6/10 στον παίκτη παραπάνω και θα μπορούσε να νικήσει πιο εύκολα, αν η αμυντική λειτουργία ήταν καλύτερη. Εξαιρετικός στα τελευταία λεπτά ήταν και ο τερματοφύλακας Μάνος Ζερδεβάς. Τα υπόλοιπα γκολ της Εθνικής σημείωσαν οι Δερβίσης, Μουρίκης από δύο και Βλαχόπουλος.