Επέστρεψε στις (φιλικές) νίκες, επιστρέφει και στη βάση του ο Ολυμπιακός. Οι Ερυθρόλευκοι επικράτησαν χθες στην Ολλανδία της Γκεζτεπέ (1-0), με το πρώτο γκολ του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου (13′) και σήμερα παίρνουν την πτήση για την Αθήνα. Το δεύτερο μέρος της προετοιμασίας ολοκληρώθηκε και πλέον από τη Δευτέρα οι απαιτήσεις θα είναι διαφορετικές. Πλησιάζει πια η έναρξη των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων, άρα αλλάζει και η μεθοδολογία προπόνησης. Δευτέρα αναμένεται στα μέρη μας και το νέο μεταγραφικό απόκτημα του κλαμπ, ο Γιασίν Μεριά. Μια περίπτωση που για κάποιους που είναι σε θέση να εκτιμούν τα δεδομένα υπολογίζεται ως μια από τις πιο ουσιαστικές κινήσεις αυτού του καλοκαιριού.

Να τα πάρουμε όμως με μια σειρά. Ξεκινώντας από τα χθεσινά. Από όσα συνέβησαν στο Aρνεμ και στο τεστ ετοιμότητας απέναντι στους Τούρκους της Γκεζτεπέ, που συγκίνησαν με την πρωτοβουλία τους πριν από την έναρξη να κρατήσουν ένα πανό στήριξης προς την Ελλάδα και όσα τραγικά συμβαίνουν εδώ. «Περαστικά γείτονα» το όλο ευγένεια μήνυμά τους.

Αλλη ομάδα

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε μια εντελώς διαφορετική ομάδα σε σχέση με τις επιλογές του στα προηγούμενα παιχνίδια (Γκενκ, Αϊντχόφεν) και η αντίδραση ήταν καλή. Ο Ολυμπιακός δεν είναι μόνο πως επικράτησε με σχετική ευκολία. Είναι ότι έδειξε πως έχει και λύσεις και επιλογές σε όλες τις θέσεις. Ο Πορτογάλος έμεινε στην 4-4-2 διάταξη, με τον Ανσαριφάρντ στην κορυφή της επίθεσης και τον Φετφατζίδη πίσω του. Πάρντο και Χριστοδουλόπουλος ήταν στα άκρα της μεσαίας γραμμής, ενώ στον άξονα το δίδυμο ήταν Χατζισαφί – Ανδρούτσος με τον Ιρανό να κάνει πάρα πολύ καλή εμφάνιση σε μια θέση που έχει «καπαρωμένη» στην εθνική ομάδα της χώρας του. Η τετράδα της άμυνας ήταν Μασούρας, Σισέ, Νικολάου, Κούτρης, ενώ μπροστά από την εστία και μάλιστα με το περιβραχιόνιο του αρχηγού στάθηκε ο Χουτεσιώτης. Επαιξαν συνολικά μόλις 14 παίκτες!

Με πολλές τελικές

Είχε καλό ρυθμό ο Ολυμπιακός, πάρα την πολλή ζέστη (το ματς ξεκίνησε με 38 β. C) και την κούραση από τις διαδοχικές «διπλές» προπονήσεις. Ο Λάζαρος και ο Φετφά ήταν πηγές δημιουργίας, η μπάλα κυκλοφορούσε καλά και οι Ερυθρόλευκοι έφταναν στην απέναντι εστία απειλώντας. Το γκολ του Χριστοδουλόπουλου (13′, έπειτα από δοκάρι του Νικολάου), η απευθείας εκτέλεση φάουλ του ιδίου (15′), ο Ανσαριφάρντ (25′, 60′, 76′), ο Μάνος (77′), ο Σισέ (80′, δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι σε διώξιμο του αντιπάλου με το χέρι!). Μια γεμάτη εμφάνιση επιθετικά και την ίδια στιγμή η Γκεζτεπέ που πέρυσι τερμάτισε 6η στην Τουρκία μια «απειλή» και αυτή από στημένη μπάλα (73′, κεφαλιά του Καντά άουτ).

«Ηθελα να… ξυπνήσουμε»

«Η ζέστη δεν βοήθησε, δεν είδαμε ποιότητα, αλλά καταφέραμε μια δύσκολη νίκη. Δεν μας ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα σε αυτό το σημείο. Ηθελα να ξυπνήσουμε λίγο και να αλλάξουμε συμπεριφορές. Σήμερα είδα μια ομάδα συγκεντρωμένη που ήθελε τη νίκη. Εχουμε βελτιώσει το παιχνίδι μας, θα είμαστε έτοιμοι στα προκριματικά» εξήγησε ο Πέδρο Μαρτίνς, που θέλησε να κάνει ένα σχόλιο και για την ολοκλήρωση αυτού του σταδίου προετοιμασίας: «Είμαστε είκοσι μέρες μακριά από το σπίτι μας. Η δουλειά στην προετοιμασία έγινε. Ο,τι έπρεπε να κάνουμε, το κάναμε. Θα είμαστε έτοιμοι μέχρι το ματς στο Καραϊσκάκη με τη Λουκέρνη (9/8), γιατί δουλεύουμε πολύ καλά για τον στόχο μας». Εκλεισε λοιπόν και αυτός ο κύκλος. Οι Πειραιώτες επιστρέφουν σήμερα και δεν αποκλείεται να έχουν διήμερο ρεπό για να πάρουν μια ανάσα. Από Δευτέρα θα ξεκινήσουν και πάλι. Την Τετάρτη είναι το πρώτο φιλικό ματς στο Καραϊσκάκη (με τη Λεγκάνες του Δημήτρη Σιόβα).

Δευτέρα ο Μεριά

Στο μεταξύ, όπως προλογίσαμε, ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε μια ακόμη μεταγραφική υπόθεση. Και μάλιστα για την ακρίβεια προχώρησε σε μια κίνηση την οποία «σημάδευε» εδώ και μήνες μέσα από τη διαδικασία του σκάουτινγκ. Ερχεται λοιπόν τη Δευτέρα ο Γιασίν Μεριά. Ο 25χρονος στόπερ που κατέθεσε διαπιστευτήρια στο πρόσφατο Μουντιάλ όντας αναντικατάστατος στην εθνική ομάδα της Τυνησίας. Τι βλέπουν οι Ερυθρόλευκοι σε αυτή την περίπτωση; Εναν «ηγέτη». Μια φυσιογνωμία που πέρα από την καλή ταχύτητα και τη φυσική δύναμη, χαρακτηρίζεται από την προσωπικότητά του στο παιχνίδι. Μια… λεπτομέρεια που προφανώς παίζει τον ρόλο της σε μια ομάδα όπου όλα ξεκινούν από την αρχή. Ο Μεριά έχει ένα ακόμη προσόν που αξίζει να διαπιστώσουμε στην πορεία. Είναι εκείνος ο κεντρικός αμυντικός ο οποίος μπορεί να αναλάβει την ευθύνη της πρώτης μπάλας. Με πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας στην πάσα. Και δεν έχει στο… μενού του μόνο πάσες «μικρές». Εχει πολύ εύκολη την αλλαγή πλευράς στη μεταβίβαση. Εχει πάρα πολλές καλές πάσες «μεσαίες». Πάρα πολύ υψηλά ποσοστά στην καριέρα του. Πρόκειται για ένα στοιχείο που, εξαιρώντας τον Βούκοβιτς, άλλος στόπερ του Ολυμπιακού δεν το διαθέτει. Και μιας και η κουβέντα είναι στους στόπερ: υπάρχει δυσαρέσκεια στο λιμάνι για τον νεοφερμένο Ροντερίκ Μιράντα. Τον Πορτογάλο που χθες δεν αγωνίστηκε καθόλου στο τελευταίο φιλικό επί ολλανδικού εδάφους.

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Χουτεσιώτης, Μασούρας, Σισέ, Νικολάου, Κούτρης (81′ Τσιμίκας), Ανδρούτσος, Χατζισαφί, Φετφατζίδης, Πάρντο (81′ Ευαγγέλου), Χριστοδουλόπουλος (70′ Μάνος), Ανσαριφάρντ.

«Με τον Ολυμπιακό δεν παίζει κανείς»

Μάνατζερ που… πήγαιναν και έφερναν τα δεδομένα κατά το δοκούν επί μέρες ολόκληρες. Καθυστέρηση χαρακτηριστική στις εξελίξεις και τέλος πάντων μια διαδικασία από εκείνες που δεν θυμίζουν επ’ ουδενί το ευρωπαϊκό επίπεδο διαπραγματεύσεων μιας μεταγραφής για την οποία ο Ολυμπιακός είχε τη διάθεση να επενδύσει ένα πολύ μεγάλο ποσό.

Κάπως έτσι οι Ερυθρόλευκοι το έκοψαν οριστικά. Αποσύρθηκαν από την υπόθεση του Γούιλιαν Αράο. Του βραζιλιάνου κεντρικού χαφ της Φλαμένκο ο οποίος βρισκόταν καιρό τώρα στο προσκήνιο. Ηδη υπάρχουν άλλες λύσεις που εξετάζονται και βέβαια πιθανές εξελίξεις που έρχονται.

«Ο Ολυμπιακός αποσύρεται από την υπόθεση Αράο, αφού οι ατζέντηδες συμφωνούν διαρκώς και μετά αλλάζουν τους όρους. Με τον Ολυμπιακό δεν μπορεί να παίζει κανένας. Ηδη εξετάζονται άλλες λύσεις» επικοινώνησαν οι Πειραιώτες βάζοντας τέλος σε αυτή την ιστορία.

Παράλληλα με την απόφασή του για τον Αράο, ο Ολυμπιακός έκανε γνωστό χθες πως αφενός δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τον Νίκολα Βούκσεβιτς και αφετέρου για τον Αχμέντ Χασάν «Κούκα». Δύο ποδοσφαιριστές της Μπράγκα (κεντρικός χαφ και σέντερ φορ) για τους οποίους υπήρχαν σενάρια εδώ και καιρό.