Συνεχίζεται το κυβερνητικό αφήγημα πως για τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική φταίνε η άναρχη δόμηση και οι πολεοδομικές παραβάσεις.

Στην γραμμή αυτή ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος σήμερα συμμετείχε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο της Ραφήνα, απέδωσε την τραγωδία, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, στην άναρχη δόμηση και τις διαχρονικές ευθύνες.

Υποστήριξε ότι «δεν είναι ταμπού ούτε η παραίτηση ούτε η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Οι ευθύνες όμως και η συγγνώμη δεν πρέπει να γίνουν το άλλοθι για να συγκαλύψουμε τις διαχρονικές ευθύνες για τον τρόπο που χτίστηκε η Αττική και ολόκληρη χώρα».

Ο κύριος Σκουρλέτης πήρε αποστάσεις από τον κύριο Τόσκα και τις χθεσινοβραδινές καταγγελίες του περί εμπρησμού, λέγοντας πως αν δεν έχουμε στέρεα αποδεικτικά στοιχεία θολώνουμε την κατάσταση.

Χαρακτήρισε θετική μέχρι στιγμής την στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι μακάρι τις επόμενες ημέρες να φροντίσουμε να μην συνεχιστεί η αντιπαράθεση συσκοτίζοντας τις διαχρονικές ευθύνες του ελληνικού κράτους.

Πάλη με «υπέρτερες δυνάμεις»

Ανάγκη για «ριζικές παρεμβάσεις», ακόμη και σε σύγκρουση με συμφέροντα δήλωσε πως υπάρχει, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης προτάσσοντας δύο θέματα: τον ανασχεδιασμό του συστήματος Πολιτικής Προστασίας αφενός, του τρόπου που χτίζονται οι πόλεις αφετέρου.

«Το πιο σημαντικό από τα μέτρα είναι να πάμε σε μέτρα μονιμότερου ριζοσπαστικού χαρακτήρα ανασχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας, επεσήμανε, φέρνοντας ως τέτοιο παράδειγμα-βήμα τη λειτουργία Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας».

Για το ζήτημα της αυθαίρετης οικοδόμησης, ο υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε ότι είναι κοινός ο τρόπος που χτίστηκαν η Μάνδρα και το Μάτι:

«Όλη η Ελλάδα δυστυχώς είναι χτισμένη ως μικρογραφία ενός τέτοιου τρόπου που ενσωματώνει αυτή την πελατειακή σχέση του πολίτη με το πολιτικό σύστημα, της μικροεξυπηρέτησης, όπου πίσω από το μικρό συμφέρον υπάρχει τελικά και το μεγάλο συμφέρον και όλοι μαζί πορευόμαστε προς μια αδιέξοδη κατάσταση, τα αποτελέσματα της οποίας τα συναντάμε τώρα» συμπλήρωσε.

Την απώλεια ανθρώπινων ζωών δεν μπορεί να υποκαταστήσει καμία δέσμη μέτρων, ξεκαθάρισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του. «Είναι η απώλεια κάτι που βαραίνει στο μυαλό μας, στην καρδιά μας, στην ψυχή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ικανοποίηση όσον αφορά την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού όταν μετράμε δεκάδες νεκρούς. Όμως, διευκρίνισε, ο μηχανισμός ήταν αναγκασμένος να παλέψει με υπέρτερες δυνάμεις καιρικές συνθήκες και τρόπος δόμησης.

Δεν είναι ταμπού η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, αρκεί η συγνώμη να μην γίνει άλλοθι για αυτά που πρέπει να γίνουν, δήλωσε ακόμη ο Π. Σκουρλέτης.

Ερωτηθείς για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε κατ’ αρχήν θετική τη στάση του προέδρου της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη, «μακάρι να πρυτανεύσει πνεύμα συνεννόησης», σημείωσε. Στο επόμενο ερώτημα για όσα δήλωσε από τη Βουλή κατά της κυβέρνησης ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βορίδης, απάντησε πως δεν θα παρακολουθήσει την επίθεση Βορίδη.

Ερωτηθείς, τέλος, για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχουν τα στελέχη του από τις εκπομπές του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΙ», παρατήρησε ότι εκτός από εκείνους που κάνουν δημοσιογραφία, υπάρχουν και αυτοί που εκτελούν συμβόλαια -«και αυτό δεν αφορά μόνο το «ΣΚΑΙ»». Θύμισε δε, ότι έχει κάνει την επιλογή να πάει στο συγκεκριμένο σταθμό μόλις τέσσερις φορές την τελευταία διετία. «Δεν μπορώ να πηγαίνω σε ένα τέτοιο περιβάλλον, που εξυπηρετεί άλλες ανάγκες από την ενημέρωση του κοινού», κατέληξε.