Η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ήταν πάντα μια δύσκολη σχέση. Πολύ περισσότερο όταν τα ΜΜΕ αυτά δεν στέκονταν υποστηρικτικά τυφλά στα πεπραγμένα της διακυβέρνησής τους αλλά κάνανε την δουλειά τους, που δεν είναι άλλη από το ρεπορτάζ. Ως επεισόδιο του παραπάνω έργου βλέπω και την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να κηρύξουν εμπάργκο στον Σκάι όπως είπαν χθες με πολεμική τους ανακοίνωση: «Με απόφαση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από τη χυδαία επίθεση στο πρόσωπο των αρχηγών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, που σε εντεταλμένη υπηρεσία εκτέλεσε ο Σκάι με αποκλειστικό στόχο να πλήξει το ηθικό των στελεχών και μελών των δύο Σωμάτων, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του δεν θα συμμετέχουν πλέον σε εκπομπές του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού».

Αφωνία

Ετσι, λοιπόν, αυτές τις μέρες δεν θα ξαναδείτε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος στον Σκάι. Ο τηλεοπτικός σταθμός βεβαίως απάντησε«Ο Σκάι επιτελεί με επαγγελματισμό και αντικειμενικότητα τη δημοσιογραφική του αποστολή. Εχει σταθεί με συνέπεια απέναντι στην αλαζονεία και την έπαρση πολλών κυβερνήσεων. Η σημερινή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ξεπερνάει όμως κάθε όριο και δείχνει πού το έχει οδηγήσει η ανασφάλεια και πού η ανεπάρκεια διαχείρισης μιας μεγάλης κρίσης. Δεν θα το ακολουθήσουμε. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας όπως ξέρουμε». Σωστό, να πω.

Προβλήματα

Το πρόβλημα όμως που προκύπτει είναι μεγάλο, πέραν του ίδιου του πλήγματος στη δημοκρατία: δηλαδή, αν υπάρχει μια συνέντευξη Τύπου για ένα τρέχον θέμα με την εθνική τραγωδία, θα δίνουν εντολή να φεύγει ο εκάστοτε συνάδελφος του Σκάι; Επίσης, αν ζητούνται απαντήσεις από έναν θεσμικό παράγοντα, που είναι και ταυτόχρονα μέλος ή στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αυτός θα αποκλείει τον Σκάι; Χθες πάντως είδα τον Γιώργο Καραμέρο να κάνει δηλώσεις στον Σκάι για τον κίνδυνο των πλημμυρών. Θα μου πείτε είναι αντιπεριφερειάρχης και επίσης δεν είναι συριζαίος με τη στενή έννοια. Πότε όμως διαχωρίζεται η κομματική ιδιότητα από τη θεσμική;

Γκρίνια

Και μπορεί η κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ να ενθουσιάστηκε με την απόφαση, δεν ισχύει όμως το ίδιο για όλους τους υπουργούς και τους βουλευτές. Ορισμένο εξ αυτών γκρίνιαξαν –μαθαίνω –ή δεν κατάλαβαν τον λόγο που σε μια τέτοια δραματική συγκυρία ανοίχτηκε ένα νέο μέτωπο και μάλιστα με έναν σταθμό που δίνει τη μάχη της ενημέρωσης. Μια στριμωγμένη κυβέρνηση, που είναι και υπόλογη, λένε οι ίδιοι, πρέπει να είναι προσεχτική. Να προσθέσω κάτι: οι ίδιοι που γκρίνιαξαν για την απόφαση είναι οι ίδιοι ως έναν βαθμό που βλέπουν θετικά το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Λογικό.

Ευθύνες

Αίσθηση προκάλεσε πως την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας κήρυξε τη χώρα σε εθνικό πένθος, δύο ανώτερα κυβερνητικά στελέχη το ίδιο βράδυ έτρωγαν και χαζογελούσαν σε γνωστό κοσμικό κέντρο. Κάτι που καταδεικνύει πως δεν είχαν συναίσθηση της δραματικής συγκυρίας και των τεράστιων πολιτικών ευθυνών τους.
Πριγκιπική συμπαράσταση

Μέσα στα πολλά τηλεγραφήματα συμπαράστασης για την τραγωδία μας, από το εξωτερικό, ξεχώρισε αυτό του πρίγκιπαΚάρολου, γραμμένο σε τόνο πιο προσωπικό απ’ όσο θα περίμενε κανείς –ανακοινώθηκε χθες στο Twitter από τη βρετανίδα πρεσβευτήKate Smith. «H σύζυγός μου κι εγώ θα θέλαμε να γνωρίζετε πόσο βαθιά λυπηθήκαμε μαθαίνοντας τα τραγικά νέα για τις απώλειες ανθρώπινης ζωής στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική» ανέφερε ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου. «Πάνω απ’ όλα, συμμεριζόμαστε ολόψυχα την οδύνη των οικογενειών που θρηνούν θύματα και συμπάσχουμε με τους τραυματίες και όλους όσοι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται».

Θυμίζοντας, δε, την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα, τονίζει πως οι Ελληνες «είναι στη σκέψη και στις προσευχές μας σ’ αυτή την τόσο δύσκολη ώρα».

Σκληρή ανακοίνωση

Οι στρατηγικές των κομμάτων υπάρχουν για να αλλάζουν: το Κίνημα Αλλαγής ενώ δεν θα εξέδιδε ανακοίνωση πριν ολοκληρωνόταν το εθνικό πένθος για την τραγωδία, τελικά εξέδωσε μια σύντομη και σκληρή ανακοίνωση κατά τουΠάνου Καμμένουκαι των όσων είπε στο BBC. Εκεί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σχεδόν επέρριψε τις ευθύνες για τις πυρκαγιές… στους πολίτες. «Κυνικός, απάνθρωπος, εγωπαθής, ακροδεξιός. Αυτός είναι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της χώρας. Αυτός είναι ο συνεταίρος του κ.Τσίπρα» ανέφερε το ΚΙΝΑΛ. Σήμερα προβλέπω πολιτικό «πόλεμο».