Οι σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη επιτέθηκαν την Τετάρτη εναντίον δύο σαουδαραβικών πετρελαιοφόρων στην Ερυθρά Θάλασσα και για τον λόγο αυτό το Ριάντ αποφάσισε να αναστείλει τη διέλευση πετρελαίου μέσω των στρατηγικών στενών Μπαμπ αλ Μάντεμπ.

«Ολες οι παραδόσεις πετρελαίου μέσω των στενών Μπαμπ αλ Μάντεμπ έχουν ανασταλεί προσωρινά μέχρις ότου (…) καταστεί ασφαλής η ναυσιπλοΐα στην περιοχή», ανακοίνωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Χάλιντ αλ Φάλιχ.

Δύο πετρελαιοφόρα χωρητικότητας δύο εκατομμυρίων βαρελιών έκαστο δέχθηκαν επίθεση την Τετάρτη στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούτι, είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της η σαουδαραβική κρατική εταιρεία πετρελαίου Aramco.

«Ενα από τα πλοία υπέστη μικρές υλικές ζημιές. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή διαρροή πετρελαίου», πρόσθεσε η εταιρεία.

Η Aramco επεσήμανε ότι η απόφαση να ανασταλούν οι εξαγωγές πετρελαίου μέσω των στενών Μπαμπ αλ Μάντεμπ έγινε προκειμένου να διασφαλιστούν «τα συμφέρονται των πλοίων και για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να προκληθεί πετρελαιοκηλίδα στην περιοχή».

Λίγες ώρες νωρίτερα ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που στηρίζει την κυβέρνηση της Υεμένης και μάχεται κατά των Χούτι είχε ανακοινώσει ότι ένα σαουδαραβικό πετρελαιοφόρο «έγινε στόχος τρομοκρατικής ενέργειας» από τους αντάρτες και υπέστη «μικρές υλικές ζημιές».

Το Ριάντ κατηγορεί τακτικά τους Χούτι ότι στοχοθετούν τα σαουδαραβικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από το λιμάνι της Χοντέιντα, το οποίο ελέγχουν.

Ο στρατός της Υεμένης με τη στήριξη του συνασπισμού εξαπέλυσε στις 13 Ιουνίου επιχείρηση για την ανακατάληψη του στρατηγικής σημασίας λιμανιού. Ωστόσο η επιχείρηση σταμάτησε την 1η Ιουλίου προκειμένου να επιτραπεί στον ΟΗΕ να επαναλάβει τις προσπάθειές του να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο πλευρών.