Δεν ανέβασε τους τόνους γιατί, όπως φαίνεται πλέον καθαρά σε αυτό το πρώτο δείγμα γραφής, δεν είναι ο τρόπος του οι… φωνές. Δεν ήταν σε ένταση και τέλος πάντων όσα συνέβησαν χθες στο Ερμελο προέκυψαν με τους σφυγμούς φυσιολογικούς, άρα αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Γιατί όσα είπε προφανώς τα εννοεί μέχρι τελευταίας λέξης, στο μήνυμα που θέλησε χθες ο Πέδρο Μαρτίνς να δώσει στους ποδοσφαιριστές του. Ενα παζλ λέξεων… κεντημένο με τέτοιο τρόπο από τον Πορτογάλο που δεν χωρά παρανοήσεις. Απλό, λιτό και κατανοητό. Με δυο λόγια, ίσως και κάτι σαν τελευταία ευκαιρία για κάποιους.

Ο 48χρονος προπονητής του Ολυμπιακού λοιπόν συγκέντρωσε χθες την ομάδα του, μία μέρα μετά το φιλικό 4-0 από την Αϊντχόφεν, με διάθεση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του απέναντι σε όλους. Εδειξε στο βίντεο πάρα πολλά επιλεγμένα σημεία του τεστ κόντρα στους Ολλανδούς και σχεδόν ολόκληρο το τελευταίο 25λεπτο, στο οποίο η όψη του ματς όχι μόνο άλλαξε, αλλά και αδίκησε κατάφωρα την προσπάθεια που είχε προηγηθεί από την ομάδα. Τα λέγαμε και χθες, δεν είναι αντιπροσωπευτικό αυτό το τελικό σκορ γιατί ο Ολυμπιακός τουλάχιστον για μία ώρα ήταν καλύτερος της πιο –έτοιμης και πρωταθλήτριας –Αϊντχόφεν. Είχε τον έλεγχο, είχε καλό ρυθμό, είχε ευκαιρίες. Εδειξε πάρα πολύ καλή προσαρμογή στις απαιτήσεις του παιχνιδιού. Με το που άλλαξε όμως ο Πέδρο Μαρτίνς τα πρόσωπα στο ερυθρόλευκο σχήμα, άλλαξε και η… ιστορία. Ηρθαν τέσσερα γκολ σε έντεκα λεπτά, ως προϊόν προσωπικών λαθών. Λάθη συγκέντρωσης πρωτίστως. Ο κόουτς του Ολυμπιακού λοιπόν δεν θέλησε επ’ ουδενί να το αφήσει όλο αυτό να περάσει έτσι. Ακόμη είμαστε άλλωστε στον Ιούλιο. Υπάρχει ανοιχτό μεταγραφικό παράθυρο για έναν μήνα και κάτι. Θα πρέπει λοιπόν και εκείνοι που βρίσκονται στο ρόστερ σε αυτό το καλοκαίρι της μεγάλης αλλαγής να «προστατέψουν» με πράξεις τη θέση τους. Δουλεύοντας στο μοτίβο που θέλει ο Μαρτίνς και κατ’ επέκταση η διοίκηση.

Ας μην τα λέμε εμείς όμως: «Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από την πρώτη ώρα και… κάτι στο ματς. Παίξαμε στ’ αλήθεια το ποδόσφαιρο που μου αρέσει και θέλω να παρουσιάζουμε απέναντι σε τόσο ισχυρούς αντιπάλους. Η Αϊντχόφεν είναι πιο μπροστά στην προετοιμασία της, είναι πρωταθλήτρια στη χώρα της, και όμως εμείς με το δικό μας παιχνίδι είχαμε τον έλεγχο. Ημασταν καλύτεροι και στις δύο φάσεις του παιχνιδιού. Και ευκαιρίες δημιουργήσαμε, και δεν δεχτήκαμε απειλή, πέρα από ένα λάθος του Κώστα (σ.σ.: Φορτούνης) σε μια φάση που μας γλίτωσε ο Γιαννιώτης. Δεν πειράζει, γίνονται αυτά στο ποδόσφαιρο. Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από την εικόνα μας ώς το 60′-65′ και ξαναλέω πως θέλω όντως να παίζουμε με αυτόν τον τρόπο απέναντι σε τέτοιους αντιπάλους» προλόγισε ο Πέδρο Μαρτίνς στην ομιλία του προς τους ποδοσφαιριστές. Κάπου εκεί όμως ήταν… που συννέφιασε στην Ολλανδία.

«Από εκεί και πέρα όμως ήταν όλα απαράδεκτα. Οποιος πιστεύει ότι μπορεί να μπαίνει στο γήπεδο φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού και να μην τα δίνει όλα, τότε δεν έχει θέση εδώ. Κάποιοι θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία. Η εικόνα της ομάδας τα τελευταία 25 λεπτά δεν αρμόζει στον Ολυμπιακό. Δεν αρμόζει στη δουλειά που κάνουμε όλο αυτό το διάστημα, αλλά και στους εαυτούς μας. Είναι κάτι που δεν θέλουμε να το ξαναδούμε να συμβαίνει στον αγωνιστικό χώρο. Αν κάποιος νομίζει ότι δεν μπορεί, τότε δεν έχει παρά να έρθει και να μου το πει». Επαναλαμβάνουμε πως όση ώρα ο Πέδρο Μαρτίνς μιλούσε οι τόνοι του δεν ανέβηκαν πάνω από το φυσιολογικό. Επισημαίνουμε επίσης πως ο Πορτογάλος δεν μίλησε επί προσωπικού για κάποιον ποδοσφαιριστή.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα μεταγραφικά, εκεί η στάση του Ολυμπιακού είναι πάγια. Απόλυτη σιωπή μέχρι κάτι να οριστικοποιηθεί. Αναπόφευκτα λοιπόν οι πληροφορίες προκύπτουν μόνο από το εξωτερικό. Χθες, για παράδειγμα, στην Τυνησία ο Γιασίν Μεριά έσπευσε να μιλήσει μόνος του για τη μετακίνησή του στον Πειραιά. Με βίντεο στην επίσημη σελίδα της ομάδας του (Σφαξιέν) στα social media αποχαιρέτησε τους οπαδούς της, ενημερώνοντάς τους πως θα συνεχίσει την καριέρα του στους Ερυθρόλευκους. «Σε μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες», όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος. Παράλληλα, ανάλογα ρεπορτάζ υπάρχουν και στη Βραζιλία για τον Γουίλιαν Αράο της Φλαμένγκο.

Φιλικό με Γκεζτεπέ

Στην Ελλάδα επιστρέφει ο Ολυμπιακός αύριο Παρασκευή κλείνοντας επί της ουσίας τον μεγάλο κύκλο προετοιμασίας του. Οι Πειραιώτες δίνουν σήμερα το τελευταίο τους φιλικό στην Ολλανδία. Αντιμετωπίζουν την Γκεζτεπέ από την Τουρκία (19.00). Με την επιστροφή τους στην Ελλάδα, τους περιμένει ένα φιλικό στο Γεώργιος Καραϊσκάκης (Λεγκάνες, 1/8) και αμέσως μετά ξεκινά η αγωνιστική διαδικασία, μιας και το πρώτο ματς στο Γιουρόπα, αυτό με τη Λουκέρνη, είναι στο Φάληρο στις 9 Αυγούστου. H Γκεζτεπέ είχε πάρα πολύ καλή σεζόν πέρυσι, φτάνοντας στην έκτη θέση της τουρκικής Σούπερ Λίγκας.