Σενάρια κατασκοπείας με αφορμή μια μπάλα του Μουντιάλ, την οποία έδωσε ως δώρο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον ομόλογό του στις Ηνωμένες Πολιτείες Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Πούτιν έδωσε την μπάλα στον Τραμπ κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησής τους στο Ελσίνκι την περασμένη εβδομάδα. Ποιο είναι το πρόβλημα με αυτή την μπάλα; Περιέχει ένα μικροτσίπ, το οποίο μπορεί να μεταδίδει πληροφορίες σε πολύ κοντινά κινητά τηλέφωνα! «Θα ήλεγχα την μπάλα μήπως περιέχει συσκευή υποκλοπής και δεν θα την έβαζα στον Λευκό Οίκο» έγραψε στο Twitter γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών.     

Μια μπάλα… κατάσκοπος λοιπόν στον Λευκό Οίκο; Πώς έχει το θέμα: πράγματι, η μπάλα περιέχει ένα μικροτσίπ, το οποίο επέτρεπε στους οπαδούς των ομάδων να έχουν πρόσβαση από το κινητό τους σε πληροφορίες που αφορούσαν παίκτες, ομάδες, βίντεο και γενικότερα θέματα από τη διοργάνωση! Φυσικά, δεν το είχαν τοποθετήσει οι Ρώσοι, αλλά η κατασκευάστρια εταιρεία Adidas. Οπως αναφέρουν τα ΜΜΕ των ΗΠΑ, αυτή η τεχνολογία που είναι τοποθετημένη στην μπάλα θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στον Λευκό Οίκο, με τη δυνατότητα μετάδοσης δεδομένων. Σημείωσαν μάλιστα ότι το τσιπ θα μπορούσε να είχε αντικατασταθεί από ένα άλλο, με συνέπεια να δημιουργηθεί κίνδυνος στην ασφάλεια. Σύμφωνα με την περιγραφή του προϊόντος στην ιστοσελίδα της Adidas, το μικροτσίπ δεν μπορεί να τροποποιηθεί. Οσον αφορά τον έλεγχο που ζήτησε ο γερουσιαστής; Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υποστήριξε πως «η διαδικασία ελέγχου ασφαλείας που γίνεται για όλα τα δώρα έγινε και για την μπάλα ποδοσφαίρου». Να σημειώσουμε βέβαια ότι η μπάλα αυτή πωλείται ακόμα από τα καταστήματα της Adidas.