Οταν το καλοκαίρι του 1998 ο Ντιρκ Νοβίτσκι έφυγε από το Βούρτσμπουργκ της Φρανκονίας και αριβάρισε στο Ντάλας, η Γερμανία είχε πρόεδρο τον Ρόμαν Χέρτσογκ, καγκελάριο τον Χέλμουτ Κολ, αρχηγό της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου τον Γιούργκεν Κλίνσμαν και εθνικό νόμισμα το μάρκο…

Είκοσι χρόνια αργότερα ο κόσμος γύρω του έχει αλλάξει δραματικά.

Το μάρκο αποσύρθηκε από την κυκλοφορία και έδωσε τη θέση του στο ευρώ, ο Κλίνσμαν ζει μόνιμα στην Καλιφόρνια και βλέπει τον γιο του, Τζόναθαν, να υπερασπίζεται την εστία της Χέρτα Βερολίνου, ο Κολ και ο Χέρτσογκ έχουν φύγει από τη ζωή, αλλά ο Βαυαρός «Τall Baller» δεν το κουνάει ρούπι από το μπάσκετ, από το ΝΒΑ και από τους Μάβερικς, στους οποίους βρέθηκε κιόλας από σπόντα!

Α, ναι, αυτή είναι άλλη μια ενδιαφέρουσα διάσταση του φαινομένου Νοβίτσκι: ενδιαφέρουσα και συνάμα τραγική και μακάβρια, διότι ο γεννημένος στις 19 Ιουνίου του 1978 γερμανός φόργουορντ επιλέχθηκε στο Νο 9 του ντραφτ του 1998 από τους Μιλγουόκι Μπακς, οι οποίοι, όντας ανήξεροι και ανυποψίαστοι για το κελεπούρι που τους είχε τύχει, τον έστειλαν στο Ντάλας για να πάρουν τον προερχόμενο από το Μίσιγκαν σέντερ Ρόμπερτ Τρέιλορ που είχε βρεθεί στο Νο 6.

Οι βίοι των δυο παικτών υπήρξαν εκ διαμέτρου αντίθετοι, χώρια η τραγικότητα της υπόθεσης: ενώ ο σαραντάχρονος Νοβίτσκι ζει και βασιλεύει, ο Τρέιλορ όχι μονάχα δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, αλλά έφυγε κιόλας από τη ζωή εξαιτίας καρδιακής προσβολής στις 11 Μαΐου του 2011, στο σπίτι του στο Πουέρτο Ρίκο, σε ηλικία 34 ετών!

Κι αυτή η σύμπτωση είναι σημαδιακή και σατανική: ο Τρέιλορ βρέθηκε νεκρός μιλώντας στο τηλέφωνο με τη σύζυγό του, την ώρα που ο Νοβίτσκι γυάλιζε το σπαθί του για να (σκοράρει 48 πόντους και να) πετσοκόψει τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ του Κέβιν Ντουράντ, του Ράσελ Γουέστμπρουκ και του Τζέιμς Χάρντεν στον πρώτο τελικό της Δύσης καθ’ οδόν προς τον θρόνο του ΝΒΑ, σε μια σεζόν η οποία αποτελεί κιόλας το απαράμιλλο αριστούργημά του!

Στις επτά σεζόν και στα 450 ματς που έπαιξε στο ΝΒΑ με τρεις ομάδες (Μπακς, Καβαλίερς, Χόρνετς) ο δόλιος ο Τρέιλορ έγραψε μέσο όρο 4.8 πόντους, 3.7 ριμπάουντ και 0.7 ασίστ. Κι ο … μορφονιός από το Βούρτσμπουργκ; Είκοσι σεζόν, 1.616 αγώνες, 21.5 πόντοι, 7.9 ριμπάουντ, 2.5 ασίστ, χώρια το ένα χρυσό δαχτυλίδι, τα 13 Αll Star Games, οι τέσσερις παρουσίες στην κορυφαία πεντάδα της χρονιάς και δεν συμμαζεύεται!

Χωρίς… κρότο

Και όμως το ντεμπούτο του στη λίγκα δεν ήταν ούτε εντυπωσιακό ούτε πολλά υποσχόμενο ούτε καν… αξιοπρεπές! Στην κολοβωμένη ένεκα lock out παρθενική σεζόν του ο Νοβίτσκι έσκασε από το αβγό του στις 5 Φεβρουαρίου του 1999 στο Σιάτλ, όπου οι Μάβερικς ηττήθηκαν στην παράταση από τους Σόνικς με 92-86: σε εκείνη τη βραδιά που έμελλε να αποβεί ιστορική ο γερμανός φόργουορντ επιλέχθηκε από τον Ντον Νέλσον στη βασική πεντάδα δίπλα στον νεόκοπο από τους Σανς, Στιβ Νας, τον Μάικλ Φίνλεϊ, τον Σον Μπράντλεϊ και τον Ει Σι Γκριν , έμεινε στο παρκέ επί 16 λεπτά, σκόραρε με το ζόρι δύο πόντους (0/5 σουτ, 2/2 βολές), μοίρασε τέσσερις ασίστ, δεν πήρε κανένα ριμπάουντ κι έκανε ένα φάουλ.

Μια εικοσαετία αργότερα ο Νοβίτσκι περπατάει στα 41 χρόνια του και βρίσκεται ακόμη στις επάλξεις: όχι ως κομπάρσος που του κάνουν χάρη λόγω του μύθου του, αλλά ως σταρ, ως το διαχρονικότερο σύμβολο των Μάβερικς και ως ο πιο πιστός και αφοσιωμένος σε μια ομάδα παίκτης στα χρονικά του ΝΒΑ!

Την περασμένη Δευτέρα ο «Dirty» πέτυχε black jack, υπογράφοντας ένα μονοετές συμβόλαιο που θα τον κρατήσει στο Ντάλας για 21η απανωτή σεζόν και θα τον ανεβάσει στην κορυφή της λίστας, στην οποία δέσποζε μέχρι τώρα ο Κόμπε Μπράιαντ με τη δική του εικοσαετία στους Λέικερς.

Ποιοι μπορούν να τον ξεπεράσουν; Ο Μανού Τζινόμπιλι που σήμερα γιορτάζει τα 41α γενέθλια του εάν παίξει άλλα έξι χρόνια στους Σπερς, ο Ράσελ Γουέστμπρουκ εφόσον μείνει στους Θάντερ μέχρι το 2030 και ο νεανίας συμπαίκτης του Λούκα Ντόντσιτς εάν φορά τη φανέλα των Μάβερικς έως το 2040!!!