Το είχε πει από τις αρχές Απριλίου. Τελειώνοντας ο Ιούλιος, είναι ήδη πράξη. Η περσινή ομάδα του Ολυμπιακού δεν μένει πια… εδώ. Εκείνη που τελείωσε μια σεζόν που οι Ερυθρόλευκοι ξεκάθαρα τη θεώρησαν ως «τέλος εποχής». Τα αλλάζουν όλα και αυτό δεν είναι πια μια επιθυμία με δύσκολη υλοποίηση. Είναι ένα γεγονός που ώς τα τέλη Αυγούστου, όταν και θα ξεκινήσει η νέα σεζόν, θα δείχνει «ολοκληρωτικό».

Ενα συμβόλαιο έληγε από το περσινό ρόστερ, αυτό του Αλμπέρτο Μποτία. Μαζί ολοκληρωνόταν και ο δανεισμός του Κέβιν Μιραλάς από την Εβερτον. Για να μπορέσουν οι Πειραιώτες να κάνουν πράξη λοιπόν την επιθυμία τους, έπρεπε να βρουν τρόπο να λύσουν ένα πολύ δύσκολο σταυρόλεξο. Δεν έχουν τελειώσει ακόμη, αλλά πλέον η αλλαγή στον ορίζοντα είναι ξεκάθαρη. Επειτα από την προ ημερών απόφαση του Πέδρο Μαρτίνς να στείλει νωρίτερα στην Αθήνα από την Ολλανδία τους Μάρκο Μάριν, Ούρος Τζούρτζεβιτς και Μπιόρν Ενγκελς, ο Ολυμπιακός μετρά δεκαέξι λιγότερους σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.

Δεκαέξι που, όπως και να έχει, δεν θα είναι στο επόμενο ρόστερ του. Ανάμεσά τους πολύ δύσκολες περιπτώσεις, όπως ο Εμανουέλ Εμενίκε και ο Οτζίτζα Οφόε (Γάνδη). Εφυγαν ακόμη οι Σίλβιο Προτό (Λάτσιο), Ιβιτσε Ιβουσιτς (Οσιγεκ), Ιγκόρ Σίλβα (ΑΕΚ Λάρνακας, δανεικός), Παναγιώτης Ταχτσίδης, Αντρέ Μάρτινς, Γκιγιόμ Ζιλέ, Αλεξί Ρομαό (Ρεμς), Σεμπά (Τσονγκίνγκ Λιφάν), Νίκος Βέργος. Θυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο, όταν και επί της ουσίας ξεκίνησε αυτή η διαδικασία, είχαν αποχωρήσει οι Στέφανος Καπίνο (Νότιγχαμ), Ντιόγκο Φιγκέιρας (Μπράγκα), Μπεν (Ερυθρός Αστέρας), Χρβόγε Μίλιτς (Φιορεντίνα), Μεντί Καρσελά (Σταντάρ Λιέγης) και Σάσα Ζντιέλαρ (Παρτιζάν).

Χαιρέτησαν 22

Συνολικά στην περσινή σεζόν ο Ολυμπιακός είχε στο ρόστερ του 37 ποδοσφαιριστές, από τον Αύγουστο που ξεκίνησε η αγωνιστική περίοδος. Τους 22 τους… καταμετρήσαμε. Σε αυτούς προστίθεται και ο Παναγιώτης Ρέτσος που έφυγε πριν από έντεκα μήνες για την Μπάγερ Λεβερκούζεν, αλλά και ο Μανώλης Σιώπης που έχει επιστρέψει από τον δανεισμό του από τον Πανιώνιο, αλλά δεν υπολογίζεται για φέτος. Σε αυτούς τους 37 και ο ταλαντούχος νεαρός Θανάσης Κωστανάσιος που ανήκει στη δεύτερη ομάδα (έπαιξε για 6 λεπτά στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος με τον ΠΑΣ Γιάννινα). Αρα μιλάμε για 25 από τους 37! Μιλάμε για κάτι παραπάνω από δύο στους τρεις. Για μια σαρωτική αλλαγή που, όπως φαίνεται, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς το νέο ρόστερ δεν έχει φτάσει στην τελική του μορφή.

Ναι, είναι γνωστό και απολύτως λογικό να ασχολούνται όλοι με εκείνους που έρχονται. Το δύσκολο όμως είναι να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις για τις αφίξεις. Να έχεις το σθένος, την αποφασιστικότητα, αλλά και την ικανότητα να βάλεις πλώρη για ένα τέτοιο εγχείρημα. Δεν νομίζουμε ότι πέραν του Ολυμπιακού θα μπορούσε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να κάνει κάτι τέτοιο οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα. Και την ίδια στιγμή χτίζοντας ένα νέο σύνολο από την αρχή, με άμεσο στόχο την επιστροφή στην κορυφή.

«Εγώ στη ζωή μου δεν έχω φοβηθεί ποτέ τίποτα. Κάθε μέρα χτίζω και συνθέτω κάτι καινούργιο, με επιτυχία, οπότε κανένα πρόβλημα. Ολα από την αρχή!» ήταν τα λόγια του Βαγγέλη Μαρινάκη μιλώντας στους ποδοσφαιριστές αρχές Απριλίου.

Ελληνοποίηση

Το ‘πε και το ‘κανε. Ο νέος Ολυμπιακός είναι γεμάτος από Ελληνες. Χτίζεται από την αρχή, μέσα από μια ποδοσφαιρική διαδικασία με πολύ μεγάλο συντελεστή δυσκολίας, αλλά και με ένα σχέδιο το οποίο κάθε μέρα που περνά ανεβαίνει ένα σκαλοπάτι ψηλότερα στη σκάλα της υλοποίησής του. Σε έναν μήνα από τώρα αξίζει πραγματικά να… επιστρέψουμε. Οταν το εγχείρημα θα έχει ολοκληρωθεί. Οταν οι αριθμοί θα είναι συγκεκριμένοι!