Ηταν σαν να βομβαρδίστηκε μια κατοικημένη πόλη. Ο απολογισμός των υλικών καταστροφών που προκάλεσε η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική φέρνει στο φως αριθμούς που συγκλονίζουν. Τουλάχιστον 6 στα 10 σπίτια που ελέγχονται από το υπουργείο Υποδομών εμφανίζονται επικίνδυνα ή προσωρινά ακατάλληλα για διαμονή ενώ εκτιμάται ότι ο τελικός αριθμός των κατοικιών που επλήγησαν σοβαρά από τις φλόγες θα φτάσει τις 4.000, με τις μισές εξ αυτών να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Οι ζημιές είναι τεράστιες για τη γεωγραφική έκταση στην οποία εξαπλώθηκε η πυρκαγιά. Αρκεί να αναφερθεί ότι το 2007 στο πύρινο μέτωπο της Πελοποννήσου που εκτεινόταν σε πολλαπλάσια στρέμματα γης είχαν καεί 1.500 κατοικίες. Το συνολικό κόστος της καταστροφής αποτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ενώ τη ζοφερή εικόνα συμπληρώνουν τα καμένα αυτοκίνητα και οι κατεστραμμένες επιχειρήσεις.

Μέχρι και την Τρίτη είχαν ελεγχθεί συνολικά 720 σπίτια, εκ των οποίων τα 211 χαρακτηρίστηκαν κόκκινα και τα 234 κίτρινα και 22 αποθήκες, εκ των οποίων οι 20 έχουν σοβαρές ζημιές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με μέλη των συνεργείων, εντοπίζεται στο Μάτι όπου γίνεται λόγος για «τεράστια καταστροφή».

ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ. Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για τον τελικό απολογισμό. «Υπολογίζουμε ότι περίπου 2.000 σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς στην περιοχή και τουλάχιστον 2.000 κατοικίες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Παράλληλα, περισσότερα από 400 οχήματα έχουν καταστραφεί. Το βράδυ της Τρίτης μεταφέραμε με γερανοφόρα οχήματα από τον παραλιακό χώρο όσα αυτοκίνητα βρίσκονταν εκεί προκειμένου να ξεκινήσει σταδιακά η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων αποζημίωσης από τους ιδιοκτήτες. Επίσης, καταστράφηκε ένα αθλητικό κέντρο στην περιοχή μας αλλά θα αποκατασταθεί με χορηγία. Αυτό που δεν έχουμε καταφέρει ακόμη είναι να επαναφέρουμε τη ζωή των ανθρώπων στο προηγούμενο επίπεδο, όμως αυτό θα καθυστερήσει πολύ. Οι περιοχές αυτές έχουν χαθεί..», λέει ο δήμαρχος.Σημειώνεται ότι η Πακιστανική Κοινότητα δήλωσε έτοιμη να συμβάλει με 150 εθελοντές της στην αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί σπίτια στην περιοχή.

ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑ. Οι άνθρωποι που έχασαν τις περιουσίες τους έχουν μπροστά τους γολγοθά. Σύμφωνα με πληροφορίες, 7.500 νοικοκυριά στις πυρόπληκτες περιοχές παραμένουν χωρίς ρεύμα ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ εκτιμά ότι εντός των προσεχών τριών ημερών θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στις βασικές εγκαταστάσεις του δικτύου ώστε να ηλεκτροδοτηθεί το μεγαλύτερο μέρος των σπιτιών. Προτεραιότητα δίνεται σε κρίσιμες εγκαταστάσεις, όπως το αντλιοστάσιο του Δήμου Ραφήνας το οποίο αναμενόταν να ηλεκτροδοτηθεί χθες το βράδυ. Παράλληλα, τα σπίτια που γλίτωσαν από τον πύρινο εφιάλτη παραμένουν χωρίς νερό. Παρότι οι πληγείσες περιοχές δεν είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, η επιχείρηση αναμένεται να στείλει σήμερα τεχνικό προσωπικό που θα εκτιμήσει την κατάσταση. Η αποκατάσταση της υδροδότησης υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Η καταγραφή των καταστροφών συνεχίζεται με τη διενέργεια αυτοψιών από κλιμάκια του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών στα οποία θα συμμετάσχουν από σήμερα 308 μηχανικοί. Αυτοψίες διενεργεί επίσης η Περιφέρεια Αττικής με τη συνδρομή δυνάμεων από τις δημοτικές κοινότητες Μάτι και Νέος Βουτζάς και από τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου ενώ οι εμπλεκόμενοι εκτιμούν ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

ΣΤΗΝ ΚΙΝΕΤΑ. Στο μεταξύ ξεκίνησε χθες και η αποτίμηση των απωλειών που προκάλεσε η πυρκαγιά της Κινέτας. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Γιάννη Βασιλείου, στην περιοχή κάηκαν 60.000 στρέμματα. Στον Δήμο Μεγάρων μέχρι χθες είχαν καταγραφεί 139 ολοσχερώς κατεστραμμένες οικίες οι οποίες σύμφωνα με τον δήμαρχο Γρηγόρη Σταμούλη, «αναμένεται να φτάσουν τις 200 ενώ υπολογίζεται ότι άλλες 200 έχουν υποστεί μερικές πλην σοβαρές ζημιές». Οι πυροπαθείς της περιοχής στεγάζονται προς το παρόν σε δομές του δήμου.

Ως προς τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί καταστροφές οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην Περιφέρεια Αττικής ώστε να τους επισκεφθεί κλιμάκιο για αυτοψία. Οι πληγέντες μπορούν να καλούν την Διεύθυνση Ανάπτυξης Ανατολικής Αττικής στα τηλέφωνα 213 2005301, 213 2005289, 213 2005305, 213 2005288, 213 2005292.