Σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας από παιδί αντιμετώπιζε ο δράσης της ένοπλης επίθεσης το βράδυ της Κυριακής στην ελληνική συνοικία του Τορόντο. Ο 29χρονος Φαϊζάλ Χουσάιν πυροβόλησε και σκότωσε μια νεαρή γυναίκα και ένα εννιάχρονο κοριτσάκι, ενώ τραυμάτισε άλλα 13 άτομα πριν σκοτωθεί και ο ίδιος σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία.

Οπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομικής διεύθυνσης του Τορόντο, Μαρκ Σόντερ, ο Χουσάιν έπασχε από μικρός από ψυχολογικά προβλήματα και είχε γίνει προσπάθεια θεραπείας με φάρμακα, όμως ποτέ δεν μπόρεσε να τα ξεπεράσει. Ο Σόντερ επισήμανε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα σχετικά με τα κίνητρα του δράστη. «Δεν γνωρίζουμε γιατί συνέβη αυτό» ανέφερε. «Είναι πολύ νωρίς για να αποκλείσουμε οτιδήποτε».

«Είμαστε συγκλονισμένοι από την αδιανόητη είδηση ότι ο γιος μας διέπραξε αυτές τις πράξεις παράλογης βίας και ότι ευθύνεται για αυτές τις απώλειες ζωών» ανέφερε η οικογένεια του Φαϊζάλ Χουσάιν σε επιστολή της προς το καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC. «Παρότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να του προσφερθεί βοήθεια όλη του τη ζωή, που ήταν γεμάτη δυσκολίες και πόνο, δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι αυτό θα ήταν το καταστροφικό του τέλος» προστίθεται στη δήλωση της οικογένειας του δράστη. Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν χθες έρευνα στο διαμέρισμα συνοικίας στο ανατολικό Τορόντο όπου διέμενε ο δράστης. Στη Λεωφόρο Ντάνφορθ, στο κέντρο της λεγόμενης Greektown, τα περισσότερα εστιατόρια και καταστήματα ξανάνοιξαν χθες, με τη ζωή να επιστρέφει σιγά σιγά στους κανονικούς της ρυθμούς. Η αστυνομία δεν κατονόμασε το κοριτσάκι και τη νεαρή που έχασαν τη ζωή τους από τις σφαίρες του 29χρονου. Ο πολιτικός Ναθάνιελ Ερσκιν-Σμιθ γνωστοποίησε ότι η 18χρονη ονομάζεται Ρις Φάλον, μόλις είχε τελειώσει το λύκειο και ετοιμαζόταν να σπουδάσει νοσηλευτική. «Η οικογένειά της είναι συντετριμμένη» τόνισε ο Ερσκιν-Σμιθ και ζητεί από τους πάντες να σεβαστούν τις ιδιωτικές της στιγμές καθώς θρηνεί την «έξυπνη, παθιασμένη, γεμάτη ενέργεια» νεαρή που χάθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Ο ένοπλος αντάλλαξε πυρά με αστυνομικούς, διέφυγε και βρέθηκε νεκρός αργότερα, σύμφωνα με την αστυνομία. Εφερε τραύμα από σφαίρα, πρόσθεσαν οι Αρχές, οι οποίες δεν ανακοίνωσαν περισσότερες λεπτομέρειες. Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανέφερε μέσω Twitter ότι «οι πολίτες του Τορόντο είναι δυνατοί, ανθεκτικοί και γενναίοι», προσθέτοντας ότι «θα είμαστε εκεί για να σας στηρίξουμε αυτή τη δύσκολη ώρα». Ο δήμαρχος του Τορόντο Τζον Τόρι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η πόλη έχει σοβαρό πρόβλημα με την οπλοκατοχή. «Γιατί χρειάζεται οποιοσδήποτε σε αυτή την πόλη να έχει όπλο;» διερωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, καθώς τα στοιχεία δείχνουν μεγάλη αύξηση των βίαιων επιθέσεων στην πόλη τον τελευταίο καιρό. Ο δήμαρχος είπε στους δημοσιογράφους ότι η πόλη των 2,8 εκατομμυρίων κατοικων αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα πλέον με τα όπλα, που είναι σχετικά εύκολο να αποκτήσει κάποιος, παρότι ο Καναδάς διαθέτει πολύ πιο αυστηρή νομοθεσία για την οπλοκατοχή. Ομως πολλοί και κυρίως μέλη συμμοριών περνούν στις γειτονικές ΗΠΑ, αγοράζουν εκεί εύκολα όπλα και μετά τα φέρνουν κρυφά στον Καναδά. Η επίθεση της Κυριακής ήταν το δεύτερο περιστατικό μαζικής βίας φέτος στην πολυπληθέστερη πόλη του Καναδά. Τον Απρίλιο, οδηγός έριξε το νοικιασμένο φορτηγό του πάνω στο πλήθος σε κεντρικό σημείο της πόλης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα άτομα και να τραυματιστούν δεκαπέντε.