Μαίνεται ο πόλεμος δηλώσεων μεταξύ των ηγετών Τουρκίας και Ισραήλ με αφορμή αυτή τη φορά ένα νέο νόμο που επικυρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κνεσέτ και έχει εξαγριώσει τους άραβες κατοίκους του Ισραήλ. Ο νόμος που συζητιόταν εδώ και έξι χρόνια προβλέπει ότι το «δικαίωμα της αυτοδιάθεσης μέσα στο κράτος του Ισραήλ το έχουν μόνο οι εβραίοι πολίτες». Ορίζει «το κράτος του Ισραήλ ως το εθνικό κράτος του εβραϊκού λαού, στο οποίο αυτός εφαρμόζει το φυσικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό, ιστορικό του δίκαιο». Προβλέπει ότι η επίσημη γλώσσα του κράτους είναι τα εβραϊκά ενώ τα αραβικά τα οποία αποτελούν την πρώτη γλώσσα για τους άραβες πολίτες αποκτούν ειδικό στάτους. Τέλος, ο νόμος θεωρεί τους εβραϊκούς οικισμούς «εθνική αξία» και προβλέπεται να τους ενθαρρύνει περαιτέρω. Στον νόμο έχουν αντιδράσει ακόμα και διακεκριμένοι Ισραηλινοί.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας όμως Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζοντας την κόντρα του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτήρισε χθες το Ισραήλ «το πιο φασιστικό και ρατσιστικό κράτος». «Ο νόμος αυτός έδειξε, χωρίς να αφήνει περιθώριο στην παραμικρή αμφιβολία, ότι το Ισραήλ είναι το πιο σιωνιστικό, το πιο φασιστικό και ρατσιστικό στον κόσμο», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας στην Αγκυρα την ώρα που κάποιοι βουλευτές φώναζαν «καταραμένο το Ισραήλ». Η τουρκική κυβέρνηση επέκρινε από την περασμένη εβδομάδα τον νόμο αυτόν, κατηγορώντας τις ισραηλινές Αρχές ότι επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα «κράτος απαρτχάιντ».

Ο Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε: «Το πνεύμα του Χίτλερ που οδήγησε τον κόσμο σε μια μεγάλη καταστροφή έχει ανθίσει εκ νέου μεταξύ ορισμένων ισραηλινών ηγετών. Καλώ τον μουσουλμανικό κόσμο, τη χριστιανική κοινότητα, όλες τις χώρες, οργανισμούς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, δημοσιογράφους υπέρ της δημοκρατίας και υπερασπιστές των ελευθεριών στον κόσμο να περάσουν στη δράση κατά του Ισραήλ». Κατέληξε λέγοντας ότι το Ισραήλ είναι «κράτος-τρομοκράτης» καθώς επιτίθεται στους Παλαιστίνιους με τανκς και πυροβολικό, προσθέτοντας ότι αυτή η τελευταία κίνηση θα «πνίξει την περιοχή και τον κόσμο στο αίμα και σε πολλά δεινά».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας ότι υπό τον Ερντογάν «η Τουρκία γίνεται μια ζοφερή δικτατορία». Και πρόσθεσε: «Ο Ερντογάν σφαγιάζει Σύρους και Κούρδους και φυλακίζει δεκάδες χιλιάδες Τούρκους. Η κριτική αυτή του «σπουδαίου δημοκράτη» στον νέο νόμο που υιοθέτησε το Ισραήλ είναι η μεγαλύτερη φιλοφρόνηση που θα μπορούσαν να μας κάνουν». Ο Νετανιάχου είχε δώσει μεγάλο αγώνα για να επικυρωθεί αυτός ο προκλητικός νόμος και μάλιστα την ημέρα της ψήφισης είχε δηλώσει ότι «πρόκειται για μια καθοριστική στιγμή στα χρονικά του σιωνισμού και στην ιστορία του κράτους του Ισραήλ».

Αντιδράσεις για τον νέο νόμο προκλήθηκαν και σε πολλές άλλες χώρες. Η υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την ανησυχία της, λέγοντας ότι ο νόμος περιπλέκει τη λύση των δύο κρατών που επιδιώκεται στη διένεξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Τον Μάιο το Ισραήλ απέλασε τους τούρκους διπλωμάτες και η Τουρκία τους ισραηλινούς μετά την επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων. Ομως διατήρησαν τις εμπορικές τους σχέσεις. Ο Ερντογάν προσπαθεί να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου και ζήτησε την πραγματοποίηση συνόδου κορυφής των μουσουλμανικών κρατών δύο φορές τους τελευταίους έξι μήνες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

ΥΨΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΚΟΛΑΝ

Κατέρριψαν συριακό πολεμικό αεροσκάφος

Ο ισραηλινός στρατός κατέρριψε συριακό πολεμικό αεροσκάφος που εισήλθε στα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν. Ομως η κυβέρνηση της Συρίας ανακοίνωσε πως το αεροσκάφος δέχθηκε πυρά ενώ επιχειρούσε εναντίον ανταρτών μέσα στον συριακό εναέριο χώρο. «Ο ισραηλινός στρατός εντόπισε συριακό αεροσκάφος τύπου Sukhoi το οποίο εισήλθε σε βάθος δύο χιλιομέτρων στον ισραηλινό εναέριο χώρο και εκτόξευσε πυραύλους Patriot εναντίον του» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού. Το 1974, έναν χρόνο μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, υπεγράφη συμφωνία για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης ανάμεσα στις δύο χώρες, όμως Συρία και Ισραήλ δεν έχουν υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία. Το περιστατικό αυξάνει τις ανησυχίες έπειτα από εβδομάδες έντασης στα Υψώματα του Γκολάν, ένα στρατηγικό οροπέδιο ανάμεσα στις δύο χώρες, την ώρα που το Ισραήλ έχει θέσει σε συναγερμό τις ένοπλες δυνάμεις του μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν στις 19 Ιουνίου το συριακό καθεστώς και οι σύμμαχοί του για την ανακατάληψη ζωνών υπό τον έλεγχο των ανταρτών στις επαρχίες Ντεράα και Κουνέιτρα, στη Νότια Συρία. Οι περιοχές αυτές συνορεύουν με τη ζώνη των Υψωμάτων του Γκολάν που προσαρτήθηκε από το Ισραήλ το 1981, χωρίς όμως να έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.