Εκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 20 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών στις πληγείσες περιοχές και πακέτο μέτρων στήριξης και διευκόλυνσης των πολιτών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις φονικές πυρκαγιές της Αττικής ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, η ΑΑΔΕ καθώς και η Ελληνική Ενωση Τραπεζών.

Τα πρώτα μέτρα ανακούφισης των πυροπλήκτων αφορούν διευκολύνσεις στις πληρωμές φόρων, δανείων, πιστωτικών καρτών, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, χορήγηση χαμηλότοκων επισκευαστικών δανείων, παράταση στις προθεσμίες τακτοποίησης εκκρεμοτήτων και πάγωμα πλειστηριασμών.

Ειδικότερα, τα μέτρα στήριξης των πληγέντων προβλέπουν:

1. Για τους φορολογουμένους που υπάγονται στη ΔΟΥ Παλλήνης και Ελευσίνας:

– Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως και 27 Σεπτεμβρίου.

– Καταβολή του φόρου εισοδήματος σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις (έως και 28 Σεπτεμβρίου, έως και 31 Οκτωβρίου, έως και 30 Νοεμβρίου και έως και 31 Δεκεμβρίου).

–Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων νομικών προσώπων έως και 28 Σεπτεμβρίου.

– Καταβολή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σε τρεις μηνιαίες δόσεις (έως και 31 Οκτωβρίου, έως και 30 Νοεμβρίου και έως 31 Δεκεμβρίου).

2. Για τους φορολογουμένους που υπάγονται στις ΔΟΥ Παλλήνης και Ελευσίνας προωθούνται αποφάσεις για:

– Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ έως και 28 Σεπτεμβρίου με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου.

– Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 28 Σεπτεμβρίου.

– Παράταση για την υποβολή δήλωσης μεταβολών ακινήτων (Ε9) τα οποία επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

– Αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών που έληξαν ή θα λήξουν εντός εξαμήνου από την έκδοσή της.

3. Προωθείται διάταξη για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του έτους κατά το οποίο επήλθε η καταστροφή για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες πλήττονται από σεισμό, πυρκαγιά ή πλημμύρα και έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.

4. Πλήρη απαλλαγή, υπό προϋποθέσεις, των κληρονόμων των αποβιωσάντων από οφειλές αυτών που προέρχονται από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

5. Αναστολή πληρωμής δόσεων, για πιστωτικές κάρτες και δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, επαγγελματικά κ.λπ.), για χρονικό διάστημα 6-12 μηνών.

6. Χορήγηση χαμηλότοκων επισκευαστικών δανείων μακράς χρονικής διάρκειας αποπληρωμής, προς αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις των πληγέντων.

7. Για τα δάνεια ως προς τα οποία υπάρχουν ήδη καθυστερήσεις και αφορούν τις πληγείσες περιοχές:

–Αποχή από πάσης φύσεως ενέργειες εισπράξεων σε απαιτήσεις για στεγαστικά, επαγγελματικά και προσωπικά δάνεια, καθώς και υποχρεώσεις πιστωτικών καρτών και επαγγελματικά δάνεια μέχρι το τέλος του 2018.

–Αναστολή της διεξαγωγής πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2018.

Τα μέτρα που αποφάσισαν οι τράπεζες αφορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα χαρακτηριστούν επίσημα πυρόπληκτοι και γενικά ζημιωθέντες από τις αρμόδιες Αρχές. Επίσης θα εισηγηθούν άμεσα στην αρμόδια Επιτροπή Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τραπέζης της Ελλάδος την τροποποίηση των ισχυουσών διατάξεων με σκοπό την επιμήκυνση, επί εξάμηνο και υπό προϋποθέσεις, του χρόνου αναγγελίας στην εταιρεία Τειρεσίας των εκδοτών σφραγισμένων επιταγών στις πυρόπληκτες περιοχές.

Η ΕΕΤ ανακοίνωσε ότι θα διερευνήσει και θα ανακοινώσει περαιτέρω οικονομική συνδρομή για την ανασυγκρότηση κρίσιμων κοινωνικών υποδομών των πληγεισών περιοχών (σχολεία, γηροκομεία, πάρκα κ.λπ.) καθώς και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.

ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ. Απόλυτη προτεραιότητα στην καταβολή αποζημιώσεων που αφορούν ζημιές στις πληγείσες περιοχές ανακοίνωσε η Εθνική Ασφαλιστική. Επίσης, τα ασφάλιστρα των συμβολαίων που βρίσκονται σε ισχύ, όλων των κλάδων, που αφορούν κατοίκους των παραπάνω περιοχών ή κατοικίες και επιχειρήσεις με έδρα τις εν λόγω περιοχές και τα οποία πρέπει να καταβληθούν από 23/7/2018 έως 30/9/2018 μπορούν να εξοφληθούν έως 30/11/2018 χωρίς καμία επιβάρυνση ή οποιαδήποτε κύρωση και ασφαλώς με απόλυτη ισχύ των συμβολαίων για το διάστημα αυτό.

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ. Επίσης ειδικό λογαριασμό για την στήριξη των πυρόπληκτων περιοχών δημιουργεί το υπουργείο Οικονομικών στον οποίο θα συμμετέχει το Δημόσιο και ιδιώτες που ενδιαφέρονται να προσφέρουν χρηματικά ποσά. Το κονδύλι που θα διαθέσει το ελληνικό δημόσιο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί για έργα επισκευής και αποκατάστασης των υλικών ζημιών.