Το συριακό πολεμικό αεροσκάφος το οποίο πυροβόλησε την Τρίτη το Ισραήλ συνετρίβη στο υπό συριακό έλεγχο τμήμα των Υψιπέδων Γκολάν, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Ο πιλότος του αεροσκάφους σκοτώθηκε, ενώ το αεροπλάνο κατέπεσε σε συριακό έδαφος που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος κοντά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, δήλωσε μια μη συριακή πηγή που πρόσκειται στη Δαμασκό.

«Καταρρίφθηκε και συνετρίβη», είχε αναφέρει νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ταξίαρχος Τζόναθαν Κόνρικους. «Δεν έχουμε πληροφορίες μέχρι τώρα για τους πιλότους. Δεν γνωρίζω οτιδήποτε για πληροφορίες σχετικά με αλεξίπτωτα που εντοπίστηκαν και δεν γνωρίζουμε αν οι πιλότοι σώθηκαν».

Επιβεβαίωσε πως το αεροσκάφος ήταν συριακό όχι ρωσικό. «Το μόνο που γνωρίζουμε για το αεροπλάνο είναι ότι συνετρίβη, κατά πάσα πιθανότητα στο νότιο τμήμα των συριακών Υψιπέδων Γκολάν».

Συριακή στρατιωτική πηγή κατηγόρησε το Ισραήλ ότι πυροβόλησε προς την κατεύθυνση ενός συριακού αεροσκάφους ενώ πραγματοποιούσε επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία.

Το Ισραήλ «έθεσε στο στόχαστρο ένα από τα αεροσκάφη μας (…) στον συριακό εναέριο χώρο», δήλωσε η πηγή αυτή, την οποία επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, η οποία ωστόσο δεν διευκρίνισε αν το το αεροσκάφος καταρρίφθηκε. Νωρίτερα, το εβραϊκό κράτος είχε δηλώσει πως κατέρριψε ένα συριακό αεροσκάφος στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

«Ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και θα συνεχίσει να ενεργεί κατά κάθε παραβίασης της συμφωνίας του 1974 για την απομάκρυνση των δυνάμεων », προειδοποιεί ο στρατός του Ισραήλ.

Το 1974 υπεγράφη συμφωνία για την δημιουργία μίας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης ανάμεσα στις δύο χώρες, έναν χρόνο μετά τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973. Ωστόσο, Συρία και Ισραήλ δεν έχουν υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία.

Το Ισραήλ έχει τεθεί σε συναγερμό μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στις 19 Ιουνίου το συριακό καθεστώς και οι σύμμαχοί του για την ανακατάληψη ζωνών υπό τον έλεγχο των ανταρτών στις επαρχίες Ντεράα και Κουνέιτρα, στην νότια Συρία. Οι περιοχές αυτές συνορεύουν με την ζώνη των υψιπέδων του Γκολάν που προσαρτήθηκε από το Ισραήλ.

Το Ισραήλ προσάρτησε τα εδάφη αυτά έκτασης 1.200 km2 το 1981. Η ενέργεια αυτή δεν αναγνωρίσθηκε ποτέ από την διεθνή κοινότητα.

Το Ισραήλ φροντίζει να μην εμπλακεί στην συριακή σύρραξη, αλλά έχει επανειλημμένως πλήξει στόχους του καθεστώτος της Δαμασκού και των συμμάχων του στο συριακό έδαφος.