Εντονες οι επικρίσεις της Ουγγαρίας εναντίον της απόφασης της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να την παραπέμψει στο Δικαστήριο της ΕΕ προκειμένου να την αναγκάσει να εφαρμόσει τους κοινούς κανόνες που αφορούν την παροχή ασύλου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την προηγούμενη Πέμπτη να προσφύγει εναντίον της Ουγγαρίας για «μη σεβασμό» της νομοθεσίας της ΕΕ αναφορικά με τους κανόνες παροχής ασύλου και την επιστροφή των μεταναστών.

Η Κομισιόν προειδοποίησε επίσης τη Βουδαπέστη αναφορικά με τη νέα νομοθεσία που υιοθετήθηκε και η οποία προβλέπει ποινές φυλάκισης έως και ενός έτους για όσους βοηθούν άτομα να εισέρχονται παράνομα στην Ουγγαρία.

Ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γκεργκέλι Γκουίας εκτίμησε ότι η προσφυγή της Κομισιόν είναι «απαράδεκτη» και αποτελεί επίθεση εναντίον της Ουγγαρίας.

«Συνεχίζουμε να παρατηρούμε ότι όσοι προστατεύουν την Ευρώπη διώκονται, την ώρα που συγχαίρουν όσους καλούν τους μετανάστες να έρθουν», τόνισε ο Ούγγρος υπουργός.

Εξάλλου στη διάρκεια επίσκεψής του στο Μαυροβούνιο σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει τις μικρές χώρες της ανατολικής Ευρώπης «να υπερασπιστούν το έδαφός τους» από τους μετανάστες.

«Η Ευρώπη δεν θέλει να καταλάβει ότι πρέπει να αποφεύγει οποιαδήποτε πρωτοβουλία η οποία ενδέχεται να ερμηνευθεί ως πρόσκληση προς την Αφρική ή τη Μέση Ανατολή. Για αυτό τον λόγο οι άνθρωποι πνίγονται στη θάλασσα και παραμένουν εγκλωβισμένοι στις μεταναστευτικές οδούς», τόνισε ο Ορμπάν.