Σε ανταλλαγή σκληρών απειλών προχώρησαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και του Ιράν, παρ’ ότι και οι δύο πλευρές έχουν λόγους να αποφύγουν τη σύγκρουση. Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είπε σε ομιλία του, αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, ότι η εχθρική στάση που τηρεί απέναντι στην Τεχεράνη μπορεί να οδηγήσει στη «μητέρα όλων των πολέμων». Λίγες ώρες αργότερα, μέσα στη νύχτα, ο Τραμπ έγραψε μήνυμα στο Twitter με κεφαλαία γράμματα: «Ποτέ ξανά μην απειλήσεις τις ΗΠΑ γιατί αλλιώς θα υποστείς συνέπειες που παρόμοιές τους ελάχιστοι σε ολόκληρη την Ιστορία έχουν υποστεί». Το Ιράν δέχεται όλο και μεγαλύτερη πίεση από την Ουάσιγκτον και αντιμετωπίζει την απειλή ακόμα μεγαλύτερων κυρώσεων μετά την απόφαση του προέδρου Τραμπ τον Μάιο να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος Ροχανί απείλησε με πιθανή διακοπή της διακίνησης πετρελαίου στον Κόλπο και στα Στενά του Ορμούζ εάν μπλοκαριστούν οι ιρανικές εξαγωγές από αμερικανικές κυρώσεις. «Κύριε Τραμπ, μην παίζεις με την ουρά του λιονταριού, γιατί θα μετανιώσεις», ανέφερε ο πρόεδρος του Ιράν. «Η Αμερική θα πρέπει να γνωρίζει ότι η ειρήνη με το Ιράν είναι η μητέρα κάθε ειρήνης, αλλά ο πόλεμος με το Ιράν είναι η μητέρα όλων των πολέμων». Πάντως άφησε ανοιχτή την πιθανότητα ειρήνευσης μεταξύ των δύο κρατών, που έχουν ταραγμένες σχέσεις μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 και την ανατροπή του σάχη. Ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είχε δηλώσει το Σάββατο ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ θα ήταν ένα «προφανές σφάλμα».

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, ο οποίος στο παρελθόν είχε ζητήσει να πραγματοποιηθούν αεροπορικές επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, σχολίασε σε δημοσιογράφους μετά το μεταμεσονύχτιο tweet του Τραμπ: «Ο πρόεδρος μου είπε ότι εάν το Ιράν κάνει οτιδήποτε αρνητικό, θα πληρώσει ένα τίμημα που ελάχιστες χώρες έχουν πληρώσει». Η απειλή του αμερικανού προέδρου προς την Τεχεράνη έρχεται λίγες ώρες έπειτα από ομιλία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο που κατήγγειλε τη θρησκευτική ηγεσία του Ιράν ως «μαφία» και υποσχέθηκε στήριξη στους Ιρανούς που δεν συμπαθούν την κυβέρνησή τους.

Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους αναφέροντας σε ανακοίνωσή της ότι οι πολεμικές απειλές «ποτέ δεν βοηθούν μια κατάσταση». Βέβαια, στην Ουάσιγκτον κανείς δεν επιθυμεί σύγκρουση με το Ιράν, όχι μόνο λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπισε ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ μετά την εισβολή του 2003, αλλά και λόγω των σοβαρών επιπτώσεων που θα υπάρξουν για την παγκόσμια οικονομία σε περίπτωση αύξησης των τιμών του πετρελαίου. Ενώ η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να επιβάλει και πάλι οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη, στο Ιράν η ηγεσία που είναι διασπασμένη φαίνεται να φτιάχνει ένα κοινό μέτωπο απέναντι στον Τραμπ. Ομως η αμερικανική πίεση, λένε οι αναλυτές, τελικά θα ενισχύσει τους αντιδυτικούς και σκληρούς αντιπάλους του μετριοπαθούς προέδρου Ροχανί που είχε προσπαθήσει να θέσει τέρμα στη διεθνή πολιτική και οικονομική απομόνωση της χώρας του, με τη συμφωνία για τα πυρηνικά.

Η Ουάσιγκτον αρχικά σκόπευε να αποκλείσει εντελώς το ιρανικό πετρέλαιο από τις διεθνείς αγορές, απαιτώντας από όλες τις χώρες να σταματήσουν να αγοράζουν ιρανικό αργό πετρέλαιο έως τον Νοέμβριο. Ομως οι ΗΠΑ χαλάρωσαν κάπως τη στάση τους, λέγοντας ότι σκοπεύουν να επιτρέψουν σε κάποιους συμμάχους τους που εξαρτώνται ιδιαίτερα από το ιρανικό πετρέλαιο να συνεχίσουν την αγορά του.
Απειλές εσωτερικής κατανάλωσης;

Ξεκάθαρος ψυχολογικός πόλεμος

Στην Τεχεράνη ο επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης των μπασίζ Γκολαμχοσεΐν Γκαριμπούρ δήλωσε ότι «τα όσα λέει ο Τραμπ εναντίον του Ιράν είναι ξεκάθαρα ψυχολογικός πόλεμος». Ενώ ο Φοάζ Ιζαντί, σχολιαστής της κρατικής τηλεόρασης, δήλωσε στον «Guardian» ότι το tweet του αμερικανού προέδρου «είχε στόχο να απευθυνθεί στην εκλογική του βάση μέσα στις ΗΠΑ. Πρέπει να θυμόμαστε ότι έρχονται σημαντικές εκλογές τον Νοέμβριο και εάν οι Δημοκρατικοί πάρουν τον έλεγχο του αμερικανικού Κογκρέσου, θα τον παραπέμψουν».

Ο Τραμπ δέχεται ακόμα επιθέσεις στο εσωτερικό λόγω των δηλώσεών του στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς και τις πολλές αποκαλύψεις που προκύπτουν από την έρευνα του ειδικού ανακριτή για τις σχέσεις συμβούλων της προεκλογικής του εκστρατείας με το Κρεμλίνο. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοούσε ο πρόεδρος Τραμπ ως τιμωρία του Ιράν, όμως ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι η Φωνή της Αμερικής ξεκινά νέα κανάλια στη γλώσσα φαρσί στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και το Ιντερνετ ώστε να ενημερώνονται οι ιρανοί πολίτες που αντιτίθενται στην κυβέρνησή τους.