Δύσκολες ώρες. Ανείπωτη τραγωδία. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα δεκάδες πύρινα μέτωπα βρίσκονταν ακόμη σε έξαρση θέτοντας σε κλοιό ζωές ανθρώπων, δάση, σπίτια, περιουσίες. Ο Αλέξης Τσίπρας γύρισε εσπευσμένα από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και μόνο από το ύφος του μετά την ενημέρωση στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι ήταν φανερό ότι τα άμεσα πολιτικά σχέδια της κυβέρνησης ακυρώνονται και προσαρμόζονται στην έκτακτη κατάσταση που διαμορφώνεται εν μέσω θέρους. Ηδη ακυρώθηκε η καθιερωμένη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την 44η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί και θα απασχολήσει άμεσα.

Συνάντηση πρώτη

Πάμε τώρα στα μικροπολιτικά μας, στα πιο ανώδυνα δηλαδή θέματα. Το περιστατικό που θα σας διηγηθώ σήμερα έλαβε χώρα στο Κολωνάκι. Εκεί λοιπόν, την περασμένη Παρασκευή, η βουλευτής της ΝΔ Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου κοιτούσε τη βιτρίνα γνωστού υποδηματοποιείου. Αίφνης λοιπόν εμφανίστηκε βουλευτής του Ποταμιού που συνοδευόταν από παρέα και με σατανικό ύφος τής είπε: «Ετσι είστε εσείς οι δεξιοί, ψωνίζετε από ακριβές μάρκες». Η γαλάζια βουλευτής δεν άφησε την πρόκληση αναπάντητη: «Πρώτον, δεν ψωνίζω, αλλά απλώς κοιτώ τη βιτρίνα. Δεύτερον, εγώ τουλάχιστον ξέρω πού βρίσκομαι ιδεολογικά, σε αντίθεση με εσάς. Και, τρίτον, κοιτάξτε εσείς να ψωνίσετε κόμμα γιατί δεν σας βλέπω καλά αυτή την εποχή». Ο Αμυράς, οφείλω εδώ να πω πως οι δυο τους έχουν άριστη σχέση και η όλη ξιφομαχία έγινε σε φιλικό επίπεδο, γέλασε και συμπλήρωσε: «Αφού τα ξέρω, γιατί σ’ τη λέω; Τα τραβάει ο οργανισμός μου». Kαι χάθηκε στα δρομάκια της αριστοκρατικής γειτονιάς. Ηθικόν δίδαγμα: Μην προκαλείς κάτι που δεν μπορείς να αντέξεις.

Συνάντηση δεύτερη

Σε εντελώς φιλικό και καλό κλίμα έλαβε χθες χώρα μια άλλη συνάντηση. Ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης επισκέφθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μαθαίνω. Εκεί λοιπόν κλείδωσε κάτι που είχα γράψει εδώ το Σάββατο: ο δήμαρχος θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στον Νότιο Τομέα της πρώην αχανούς Β’ Αθηνών. Τη λέω πρώην, αφού και η ΝΔ ψήφισε το σπάσιμο της μεγάλης περιφέρειας, οπότε όλοι πια ετοιμάζονται για τους τομείς που προέκυψαν. Το ενδιαφέρον όμως από τη συνάντηση είναι άλλο και σας το μεταφέρω. Ο Κυριάκος λοιπόν, άρτι αφιχθείς εκ Τήνου, εμφανίστηκε με γένια. «Πώς σου φαίνονται;» ρώτησε τον Χατζηδάκη. «Πρόεδρε, τα γένια ή τα μούσια είναι συνυφασμένα με τα ψέματα και εσύ ψέματα δεν έχεις πει ποτέ. Προτείνω να τα κόψεις» ήταν η απάντηση του ετοιμόλογου δημάρχου.

Μνήμη

Αύριο το απόγευμα το ΚΚΕ πάει στην πύλη του εργοστασίου της ΕΤΜΑ, Ιερά Οδός και Αγίας Αννης, σε ένα ραντεβού που κρατάει χρόνια. Μιλώ για την εκδήλωση μνήμης για τη φοιτήτρια της Παντείου και μέλος της ΚΝΕΣωτηρία Βασιλακοπούλουπου σκοτώθηκε από το πούλμαν της εργοδοσίας την ώρα που μοίραζε προκηρύξεις έξω από το εργοστάσιο. Στο κάλεσμα συμμετέχουν πολλά σωματεία και παραδοσιακά το ΚΚΕ εδώ κάνει ένα ευρύτερο κάλεσμα στις δυνάμεις της εργασίας για πανστρατιά και αντεπίθεση.

Μήνυμα από τον Πρόεδρο

Ο Πρόεδρος της ΔημοκρατίαςΠροκόπης Παυλόπουλοςανακηρύχθηκε χθες επίτιμος δημότης Μονεμβασιάς, στο πλαίσιο του εορτασμού για την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. Από εκεί όμως δεν παρέλειψε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία για την απελευθέρωση των ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται αυθαίρετα και κατά παράβαση κάθε έννοιας κράτους δικαίου στην Αδριανούπολη. Ανέφερε μάλιστα ότι «αυτή η απαράδεκτη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της γείτονος δεν μπορεί να πλήξει τους δύο ηρωικούς στρατιωτικούς μας, αφού το ηθικό τους είναι ακμαίο στον υπέρτατο βαθμό, αποδεικνύοντας στην πράξη τι σημαίνει Ελληνικός Στρατός και Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις» ενώ συμπλήρωσε πως αυτή ακριβώς η πρακτική πλήττει καίρια το κύρος της Τουρκίας και της ηγεσίας της, «διότι αυτή η αυθαιρεσία, που έχει προκαλέσει την ευρωπαϊκή αλλά και τη διεθνή κατακραυγή, είναι πλήγμα κατά της δημοκρατίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και, εν γένει, του πολιτισμού μας».

Αντίο στον Τσακυράκη

Το δικό τους αντίο στον συνταγματολόγοΣταύρο Τσακυράκηείπαν οι 8 τούρκοι αξιωματικοί που ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. «Οσο ζούμε θα μιλάμε με υπερηφάνεια για τον ιδιαίτερο τίτλο τιμής που φέρουμε, να είμαστε οι τελευταίοι των οποίων το δίκιο υπερασπίστηκε οΣταύρος Τσακυράκης» αναφέρουν σε επιστολή προς την οικογένειά του, όπως αποκάλυψε στο Facebook ο συγγραφέαςΑπόστολος Δοξιάδης. ΟΤσακυράκηςήταν ένας εξ αυτών που ανέλαβε την υπόθεσή τους δωρεάν, ενώ όταν το θέμα του ασύλου έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας παρέστη, εμφανώς καταβεβλημένος, και στο δικαστήριο. «Ελαμψε με τη φωνή και την αλήθεια του. Οταν, φεύγοντας, τον ευχαρίστησα θερμά που μπήκε σε τόσο κόπο, μου απάντησε πολύ απλά: «Δεν γινόταν να μην έρθω»» γράφει οΔοξιάδης.