Σε εξέλιξη είναι η σύσκεψη, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για το θέμα των πυρκαγιών.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν υπουργοί, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναυάρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης.

Ήδη ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδης, τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, αλλά και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αργότερα και εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία και με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτή τη στιγμή κλιμάκια της κυβέρνησης έχουν κινητοποιηθεί για αυτοψία και εκτίμηση της κατάστασης. Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μεταβαίνει στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου έχουν μεταφερθεί οι περισσότεροι από τους τραυματίες. Ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, με τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος θα μεταβούν στη Ραφήνα, το Μάτι και τον Μαραθώνα, όπου αυτή τη στιγμή εντοπίζεται το κύριο πρόβλημα στην Αττική, μαζί με κλιμάκιο 150 μηχανικών που θα εγκατασταθεί στο δημαρχείο Ραφήνας για να εκκινήσει το έργο της καταγραφής των ζημιών.

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο και τον υπαρχηγό επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής μεταβαίνουν στην περιοχή της Κινέτας.

Μετά την αυτοψία στους τόπους των πυρκαγιών θα ακολουθήσει σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, για την αξιολόγηση της κατάστασης και τη λήψη περαιτέρω πρωτοβουλιών.

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη» και δήλωσε ότι «πέραν της επιχείρησης πυρόσβεσης, είναι σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο έκτακτης ανάγκης με συνέργια πολλών υπουργείων». Ο κ. Τζανακόπουλος ενημέρωσε ότι «είναι σε πλήρη εξέλιξη ένα παράλληλο σχέδιο έκτακτης ανάγκης με κινητοποίηση του υπουργείου Εσωτερικών και της Αστυνομίας αλλά και των υπουργείων Υγείας, Μεταφορών, Άμυνας, Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, καθώς και της Περιφέρειας Αττικής». Αναφορικά με τους τραυματίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «μέχρι τώρα έχουν διακομισθεί σε νοσοκομεία 156 ενήλικοι εκ των οποίων οι 11 είναι σοβαρά ενώ έχουν διακομισθεί και 16 παιδιά που βρίσκονται εκτός κινδύνου».

Αναλυτικά ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «από χθες μέχρι αυτή την ώρα, έχουν κινητοποιηθεί όλες οι διαθέσιμες μονάδες του υπουργείου Υγείας στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Ειδικότερα βρίσκονταν διαρκώς διαθέσιμα 38 ασθενοφόρα, 4 κινητές μονάδες και 2 ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών». Επιπλέον ενημέρωσε ότι ενημέρωσε ότι «αυτή τη στιγμή δυστυχώς ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 50 άτομα. Η Πυροσβεστική σε συνεργασία με την Αστυνομία συνεχίζουν το δύσκολο έργο της καταγραφής».