Στις 18 και 19 Ιουλίου βρέθηκε στο Σιδηρόκαστρο Σερρών και στη Νέα Μεσημβρία της Θεσσαλονίκης αντιπροσωπεία της κρατικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων (MER Skopje) της ΠΓΔΜ, όπως ενημέρωσε σχετικά ο Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Τα στελέχη της MER πραγματοποίησαν διήμερη επίσκεψη σε κομβικά σημεία του υφιστάμενου ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Διαχειριστή στον Μετρητικό Σταθμό Συνόρων Σιδηροκάστρου και στο Κέντρο Λειτουργίας και Συντήρησης Βορείου Ελλάδας. Εκεί τα στελέχη του ΔΕΣΦΑ ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους αναφορικά με το αντικείμενο των εργασιών που παρέχει ο Διαχειριστής.

Η επίσκεψη αυτή μας θύμισε το μνημόνιο συνεργασίας που έχουν υπογράψει από το 2016 οι δύο εταιρείες για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το Νεγκοτίνο της ΠΓΔΜ.

Οπως επίσης μας θύμισε και το γεγονός ότι ανάλογο επενδυτικό σχέδιο προωθεί και εταιρεία συμφέροντων του ρώσου μεγιστάνα Λεονίντ Λεμπέντεφ.

Οι σχετικές άδειες έχουν υποβληθεί εδώ και περίπου έναν χρόνο στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία καλείται να επιλέξει.