Τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού εξακολουθούν να μην είναι καλά. Τον Μάιο βρέθηκαν κάτω από τον στόχο. Το ίδιο συνέβη και τον Ιούνιο. Αν δεν αλλάξει η εικόνα τους στο τέλος του μήνα, όταν δηλαδή θα καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος από τους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν για το οικονομικό επιτελείο. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα φορολογικά έσοδα εμφάνισαν υστέρηση σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί. Η τρύπα μπορεί να είναι μικρή, μόνο 25 εκατ. ευρώ, αλλά αποτυπώνει τα σημάδια κόπωσης και εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων.

Στην Καραεώργη Σερβίας υπάρχει αγωνία για την πορεία των φοροεισπράξεων τους επόμενους μήνες, ενώ εκφράζονται φόβοι για νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία λόγω της αδυναμίας των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Μπορεί οι μεγαλύτερες αποκλίσεις να εντοπίζονται στις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος, καθώς δεν έχουν εισρεύσει έσοδα από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, αλλά το καμπανάκι χτυπάει κυρίως για τις εισπράξεις του ΦΠΑ.

Στο πρώτο εξάμηνο, στα κρατικά ταμεία μπήκαν 7,455 δισ. ευρώ, ποσό που είναι μικρότερο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Και αυτό παρά το γεγονός ότι φέτος ο τουρισμός χτυπάει κόκκινο και από την αρχή του έτους έχει καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ σχεδόν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.