Μια νεαρή γυναίκα έχασε τη ζωή της στην επίθεση που διαπράχθηκε το βράδυ της Κυριακής (το πρωί της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) στην ελληνική συνοικία του Τορόντο, ενώ νεκρός είναι επίσης ο δράστης, γνωστοποίησε ο επικεφαλής της αστυνομίας της καναδικής οικονομικής πρωτεύουσας, ο Μαρκ Σόντερς, διευκρινίζοντας ότι ο ένοπλος τραυμάτισε ακόμη 13 ανθρώπους.

Ένα κοριτσάκι βρίσκεται «σε κρίσιμη κατάσταση», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αστυνομίας.

Ο ένοπλος σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς, ανέφερε ο Σόντερς, τονίζοντας ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε υπόθεση για τα κίνητρα του δράστη.

Ο Σόντερς τόνισε ότι «εξετάζουμε όλα τα πιθανά κίνητρα (…) δεν κλείνουμε καμιά πόρτα», στην έρευνα που διενεργείται.

Υπήρξαν αναφορές για πυρά στη συνοικία Γκρίκταουν, περί τις 22:00 τοπική ώρα (05:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο CityNews.com.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ο δράστης της επίθεσης χρησιμοποίησε πιστόλι.Αυτόπτες μάρτυρες αφηγήθηκαν πως άκουσαν ως και 25 πυροβολισμούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η περιοχή όπου έγινε η επίθεση έχει πολλά εστιατόρια, καφέ και μαγαζιά και είναι πολυσύχναστη, ειδικά το καλοκαίρι. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι είδε τον δράστη. Τον περιέγραψε ως έναν άνδρα που φορούσε μαύρα ρούχα και καπέλο.

Ο δράστης της επίθεσης, ένας άνδρας περίπου τριάντα ετών, είναι νεκρός, σύμφωνα με τον ιστότοπο του καναδικού τηλεοπτικού δικτύου CTV αλλά και σύμφωνα με το καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC, που επικαλέστηκαν την αστυνομία.Σύμφωνα με το καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC αλλά και αυτόπτες μάρτυρες, ακούστηκαν τουλάχιστον 10 ως 15 πυροβολισμοί. Ξαφνικά αρχίσαμε να ακούμε ανθρώπους να φωνάζουν, δήλωσε η Jody Steinhauer στο CBS News, που την ώρα της επίθεσης βρισκόταν με την οικογένειά της σε εστιατόριο της περιοχής. Είπε ότι άκουσε 10 με 15 ήχους που έμοιαζαν με πυροβολισμούς.

Nεκροί

Δεν έχει γίνει σαφές μέχρι τώρα σε πόσο σοβαρή κατάσταση είναι οι τραυματίες, που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της καναδικής μητρόπολης. Τραυματιοφορείς είχαν εκφράσει νωρίτερα φόβους πως ενδέχεται να υπάρχουν νεκροί, ενδεχομένως δύο ή και περισσότεροι.

Στην ελληνική συνοικία έχουν σπεύσει δεκάδες ασθενοφόρα και περιπολικά, που διερευνούν την επίθεση, τα κίνητρα της οποίας παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα.

Σύμφωνα με τον Τζέρεμι Κον, έναν Καναδό ρεπόρτερ που ήταν παρών στην επίθεση, ο ένοπλος άνδρας άρχισε να πυροβολεί αρχικά μέσα από τη βιτρίνα ενός εστιατορίου στην κεντρική λεωφόρο Ντάνφορντ.

Στη συνέχεια προσπάθησε να διαφύγει τρέχοντας και πυροβολώντας αδιάκριτα, προτού πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, αρκετά τετράγωνα παρακάτω.

Αύξηση βίαιων επεισοδίων

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση στο Τορόντο όσον αφορά τα βίαια επεισόδια με τη χρήση πυροβόλων όπλων έχει επιδεινωθεί πολύ φέτος. Οι θάνατοι σε τέτοια επεισόδια αυξήθηκαν στους 26 μέχρι στιγμής το 2018, δηλαδή κατά 53% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017, όταν είχαν σημειωθεί 17. Τα περιστατικά βίας στα οποία σημειώθηκε χρήση όπλων αυξήθηκαν στα 212 φέτος, κατά 13% από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, όταν είχαν καταγραφεί 188.

Για τον δήμαρχο του Τορόντο, τον Τζον Τόρι, η πόλη έχει σοβαρό πρόβλημα με τη βία και τη χρήση όπλων: τα πυροβόλα όπλα είναι πολύ εύκολα διαθέσιμα σε πάρα πολλούς, εξηγεί.