Οι διεθνείς διοργανώσεις έχουν πλέον μεγάλη διάρκεια. Οι παίκτες που μετέχουν σε αυτές θα πρέπει να ξεκουραστούν, ενώ ήδη οι σύλλογοί τους έχουν αρχίσει την προετοιμασία για τη νέα σεζόν.

Παράλληλα, τα πρωταθλήματα στις ευρωπαϊκές λίγκες αρχίζουν νωρίς. Οι παίκτες προλαβαίνουν όμως να ανακάμψουν και να μπουν σε μία σκληρή και απαιτητική σεζόν με πολλά παιχνίδια εκτός συνόρων αλλά και στην Ευρώπη;

Στην Αγγλία, η σεζόν αρχίζει στις 10 Αυγούστου. Η κατάσταση των ομάδων, τουλάχιστον αυτών που είναι στην πρώτη εξάδα και έχουν στο ρόστερ τους αρκετούς ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν στο Μουντιάλ είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί.   

Ο αγγλικός Τύπος προσπάθησε να αναλύσει αυτή την περίοδο και το συμπέρασμα ήταν πως τα πρώτα ματς της επόμενης σεζόν αρκετοί βασικοί  δεν θα είναι έτοιμοι να αγωνιστούν.  

Η Μάντσεστερ Σίτι έχει ήδη 15 παίκτες εκτός προετοιμασίας, ωστόσο κάποιοι σιγά-σιγά θα αρχίσουν να επιστρέφουν. Επτά από αυτούς, αναμένεται να αρχίζουν προετοιμασία μόλις μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος. Παρ’ όλα αυτά ο Πεπ Γκουαρντιόλα δείχνει προς το παρόν χαλαρός, καθώς δουλεύει με τους νεαρούς παίκτες, προσπαθώντας να διαπιστώσει ποιοι από αυτούς θα είναι σε θέση να βοηθήσουν. Ο Λαπόρτ και ο νεαποκτηθείς από την Λέστερ Μαχρέζ θα αναλάβουν σημαντικό βάρος στην αρχή της χρονιάς. Η Σίτι έχει πρεμιέρα στις 12/8 κόντρα στην Αρσεναλ.

Στην άλλη πλευρά της πόλης και στο στρατόπεδο της Γιουνάιτεντ ο Ζοζέ Μουρίνιο φρόντισε κιόλας να βρει τις ανάλογες δικαιολογίες. Πολλές οι απουσίες λόγω Μουντιάλ, προειδοποίησε μάλιστα για ήττες στα παιχνίδια προετοιμασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Γιουνάιτεντ είχε 12 παίκτες στο Μουντιάλ, ο Αλέξις Σάντσες καθυστέρησε να ενσωματωθεί, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να επιστρέψουν οι Ντε Χέα και Μάτιτς. Ουσιαστικά, στα πρώτα παιχνίδια θα πρέπει να περιμένει βοήθεια μόνο από αυτούς τους τρεις. Η Γιουνάιτεντ ανοίγει την αυλαία της φετινής Πρέμιερ Λιγκ, καθώς αντιμετωπίζει στις 10/8 τη Λέστερ.

Η Τότεναμ είναι από τις ομάδες που ταλαιπωρήθηκαν (με το αζημίωτο βέβαια) ιδιαίτερα από το Μουντιάλ της Ρωσίας. Ηταν ο σύλλογος με τους περισσότερους ποδοσφαιριστές (9) στο τελευταίο διήμερο της διοργάνωσης. Ολοι αυτοί θα επιστρέψουν μόλις μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος, ενώ νωρίτερα αναμένονται κάποιοι άλλοι, όπως οι Σάντσες και Ερικσον.

Καλό κλίμα

Στη Λίβερπουλ το κλίμα είναι πολύ καλό, έχουν ήδη ενσωματωθεί Σαλάχ και Μανέ, ενώ αναμένεται με πληρέστερη σύνθεση στα πρώτα επίσημα, καθώς ουσιαστικά μόνο ο Κροάτης Λόβρεν αγωνίστηκε το τελευταίο διήμερο στα γήπεδα της Ρωσίας. Ωστόσο, ο Γιούργκεν Κλοπ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε αυτό: «Μπορεί οι ομάδες να εισπράττουν μπόνους για τη συμμετοχή των παικτών τους στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, ωστόσο το κόστος για τους ποδοσφαιριστές είναι μεγάλο. Αυτό το καλοκαίρι ήταν το Μουντιάλ, το επόμενο θα είναι τελική φάση της Λίγκας των Εθνών, που αρχίζει τον Σεπτέμβριο. Είναι πολύ σκληρό το πρόγραμμα για τους παίκτες», είπε ο τεχνικός της Λίβερπουλ.   

Στην Τσέλσι επίσης υπάρχουν αρκετές απουσίες, πέντε παίκτες θα επιστρέψουν τον Αύγουστο και δεν θα προλάβουν τον αγώνα για το Τσάριτι Σιλτ με τη Μάντσεστερ Σίτι (5/8).

Ελάχιστο είναι το τίμημα του Μουντιάλ για την Αρσεναλ. Ο Μεσούτ Οζίλ επέστρεψε νωρίς καθώς η Γερμανία αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων, ο Ουρουγουανός Λούκας Τορέιρα αγωνίστηκε έως τα προημιτελικά, ενώ και ο Ντάνι Ουέλμπεκ πάτησε ελάχιστα το χορτάρι. Ιδιες ημερομηνίες με την Πρέμιερ Λιγκ θα αρχίσει και το γαλλικό πρωτάθλημα (10/8) Η σεζόν στην Ιταλία και την Ισπανία θα αρχίσει στις 18/8, ενώ τελευταία από τις μεγάλες ευρωπαϊκές λίγκες θα αρχίσει η Γερμανία (24/8).