Ο Μεσούτ Οζίλ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να φορέσει ξανά τη φανέλα της Εθνικής Γερμανίας καταγγέλλοντας ρατσιστική συμπεριφορά από την ομοσπονδία, επειδή είναι τουρκικής καταγωγής.

Νωρίτερα ο 29χρονος ποδοσφαιριστής είχε τοποθετηθεί –με καθυστέρηση δύο μηνών –για την πολυσυζητημένη φωτογραφία του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την οποία μάλιστα είχε δεχτεί έντονη κριτική στη Γερμανία.

Στη συνέχεια, με ανάρτησή του στο Twitter γνωστοποίησε την απόφασή του να μην αγωνιστεί ξανά με τη γερμανική ομάδα. «Νιώθω ανεπιθύμητος και νομίζω ότι όσα πέτυχα με αυτήν από το 2009 έχουν ξεχαστεί. Ανθρωποι με βαθιά ρατσιστικά ιδεώδη δεν θα πρέπει να τους επιτρέπεται να εργάζονται για τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ομοσπονδία στον κόσμο, που έχει πολλούς παίκτες με καταγωγή από δύο χώρες» ανέφερε ο Οζίλ, εκφράζοντας στη συνέχεια και το παράπονό του. Ο ποδοσφαιριστής της Αρσεναλ σημείωσε πως έχει βραβευθεί ως παράδειγμα επιτυχημένης ενσωμάτωσης στη γερμανική κοινωνία και έχει ανακηρυχθεί σε ποδοσφαιρικό πρεσβευτή της χώρας. «Αλλά ξεκάθαρα δεν είμαι Γερμανός; Υπάρχουν άραγε κριτήρια για να είναι κανείς πλήρης Γερμανός; Μεγάλωσα και εκπαιδεύτηκα στη Γερμανία, γιατί ο κόσμος δεν αποδέχεται ότι είμαι Γερμανός;» αναρωτήθηκε.

Ο Οζίλ υποστήριξε επίσης ότι δεν ήθελαν να αγωνιστεί στην Εθνική, όμως τον στήριξαν ο Γιόαχιμ Λεβ και ο Ολιβερ Μπίρχοφ, ενώ συνέχισε αναφέροντας πως στα μάτια του Ρίχαρτ Γκρίντελ (πρόεδρος της ομοσπονδίας) στις νίκες είναι Γερμανός και στις ήττες μετανάστης. «Κι αυτό παρότι πληρώνω φόρους στη Γερμανία, κάνω δωρεές σε γερμανικά σχολεία και κατέκτησα το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014 με την εθνική ομάδα».

«Φορούσα τη φανέλα της Εθνικής Γερμανίας με τιμή και ενθουσιασμό, αλλά δεν το κάνω πια. Ηταν μια πολύ δύσκολη απόφαση, διότι σε κάθε ματς έδινα τα πάντα για τους συμπαίκτες μου, τους προπονητές μου και τους καλούς ανθρώπους στη Γερμανία» πρόσθεσε ο 29χρονος ποδοσφαιριστής, καταγγέλλοντας ακόμα μία φορά για ασέβεια τους ανθρώπους της ομοσπονδίας.

Για τη διαβόητη φωτογραφία

Σε ό,τι αφορά την (καθυστερημένη) τοποθέτησή του για τη φωτογραφία με τον Ερντογάν, ο Οζίλ υποστήριξε, πάλι μέσω του λογαριασμού του στο Twitter: «Δεν είχε σχέση με την πολιτική ή τις εκλογές, αλλά με τον σεβασμό μου προς το ανώτατο αξίωμα της πατρίδας τής οικογένειάς μου. Εχω δύο καρδιές, μία γερμανική και μία τουρκική». Ο Οζίλ δέχτηκε έντονη κριτική κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ από παλιούς ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας με αφορμή τις εμφανίσεις του στα παιχνίδια, ζητώντας μάλιστα από τον Λεβ να μην τον χρησιμοποιεί.

Να σημειώσουμε ότι στο θέμα της φωτογραφίας του Οζίλ με τον Ερντογάν είχε τοποθετηθεί πριν από λίγες ημέρες και ο πρόεδρος της Μπάγερν Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, ο οποίος χαρακτήρισε «ερασιτέχνες» τους παράγοντες της ομοσπονδίας, ενώ υπερασπίστηκε τον ποδοσφαιριστή της Αρσεναλ. «Προφανώς και δεν έγινε καλή διαχείριση» είχε πει χαρακτηριστικά. «Είναι υπερβολικά όλα όσα έγιναν».