Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατάφεραν να πείσουν τον ΟΗΕ να σταματήσει για φέτος τις εξαγωγές πετρελαίου προς τη Βόρεια Κορέα, παρά την αμερικανική έκθεση που υποστηρίζει ότι η χώρα αυτή έχει ήδη ξεπεράσει για το 2018 το ποσοστό εισαγωγών που ορίζεται από τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της.

Η Ρωσία και η Κίνα ζήτησαν επιπρόσθετες πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, μπλοκάροντας ντε φάκτο τη διαδικασία που είχαν ξεκινήσει οι ΗΠΑ για ν’ απαγορεύσουν την εισαγωγή προϊόντων διυλισμένου πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα.

«Η Ρωσία εξετάζει αυτό το αίτημα και επιδιώκει να λάβει επιπρόσθετες πληροφορίες για κάθε “παράνομη” μεταφορά πετρελαίου προς τη Βόρεια Κορέα που καταγγέλλουν οι ΗΠΑ», ανέφερε διπλωμάτης που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. «Ζητούμε επίσης εξηγήσεις για τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε ώστε να υπολογιστεί ο όγκος του πετρελαίου που εξήχθη παρανόμως», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ ανέφεραν στα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι «η Βόρεια Κορέα παραβίασε τις ποσοστώσεις εισαγωγής διυλισμένου πετρελαίου για το 2018», μεταφέροντας παρανόμως πετρέλαιο από πλοίο σε πλοίο στη θάλασσα.

Διάστημα έξι μηνών για ν' απαντήσουν

Για να στηρίξουν το αίτημά τους παρουσίασαν δορυφορικές φωτογραφίες αυτών των μεταφορτώσεων και έδωσαν στη δημοσιότητα κατάλογο με τα 89 πλοία που ελλιμενίστηκαν στη Βόρεια Κορέα από τις αρχές του έτους.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, τα οποία συμπεριέλαβαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών σε έκθεσή τους, οι ΗΠΑ υπολόγισαν τα φορτία πετρελαίου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έχει ξεπεραστεί κατά πολύ το επιτρεπόμενο όριο. Ζήτησαν έτσι από το Συμβούλιο Ασφαλείας να διατάξει την άμεση παύση όλων των εξαγωγών πετρελαίου προς τη Βόρεια Κορέα.

Κινέζοι διπλωμάτες είπαν ότι «πιστεύουν πως ήταν εύλογο» να ζητηθούν επιπρόσθετες πληροφορίες εκ μέρους των ρώσων συναδέλφων τους. «Ζητούμε κι εμείς επίσης από την αμερικανική πλευρά να παράσχει επιπρόσθετες πληροφορίες για να διευκολύνει την εξέταση του αιτήματός της και να καταλήξουμε σε απόφαση» ανέφερε κινέζος διπλωμάτης.

Οι ΗΠΑ έχουν στη διάθεσή τους διάστημα έξι μηνών για ν’ απαντήσουν στο αίτημα της Κίνας και της Ρωσίας.

Σήμερα Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο πρόκειται να συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για να διασφαλίσει ότι η πίεση στη Βόρεια Κορέα θα συνεχιστεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από