Τα ελικόπτερα πετάνε με κατεύθυνση τη Σπετσοπούλα. Το ιδιόκτητο νησί των Νιάρχων παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Αυτή είναι η εποχή που μεγαλοεπιχειρηματίες από το εξωτερικό και προσωπικότητες του διεθνούς τζετ σετ επισκέπτονται τον ιδιωτικό παράδεισο της εμβληματικής εφοπλιστικής οικογένειας. Οι ιδιοκτήτες κατοικιών στο πίσω μέρος των Σπετσών έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις διεθνείς χρυσές πτήσεις στο private island που στο παρελθόν φιλοξενούσε τον Ρούντολφ Νουρέγεφ, την Γκρέτα Γκάρμπο, τον μαέστρο και στενό φίλο του μεγιστάνα Σταύρου Νιάρχου, Χέμπερτ φον Κάραγιαν, τον Τζιάνι Ανιέλι και πολλούς άλλους. Οι Σπέτσες παρουσιάζουν τη συνηθισμένη καλοκαιρινή τους εικόνα. Πάρα πολλοί Eλληνες και λίγοι ξένοι να περπατούν στα δρομάκια και στον δημοφιλή δρόμο μπροστά από το ξενοδοχείο Ποσειδώνιο. Το Νησί της Μπουμπουλίνας, αντίθετα από τη Μύκονο, η οποία στη συντριπτική της πλειονότητα είναι γεμάτη από ξένους, συνηθίζει να φιλοξενεί σχεδόν αποκλειστικά Ελληνες. Υπάρχουν βέβαια πάντα οι σύντομες επισκέψεις ξένων προσωπικοτήτων με θεαματικά mega yachts.

Ποια yachts ξένων επιχειρηματιών «έδεσαν» στις Σπέτσες;

Το «Chopi Chopi», ένα καινούργιο σχετικά yacht (χτίστηκε πριν από πέντε χρόνια από τη CRN στην Ανκόνα), είναι κατάλευκο, επιβλητικό. Το σκάφος ανήκει στους Νατζίμπ και Τάχα Μικάτι. Η θαλαμηγός στοιχίζει ένα σχεδόν αστρονομικό ποσό και είναι η μεγαλύτερη που δημιούργησε ποτέ η CRN. Η οικογένεια Μικάτι ανέθεσε στη διάσημη Λάουρα Σέσα το interior design. Οι καλεσμένοι των Μικάτι στη διάρκεια της παραμονής του σκάφους στις Σπέτσες απολάμβαναν τα ποτά τους στο beach club του yacht, ενώ κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούσαν τα δύο jacuzzis. Το ελικόπτερο του σκάφους δημιουργούσε θεαματικό σκηνικό για τους έλληνες επισκέπτες, οι οποίοι έπιναν τον καφέ τους μαζί με τα υπέροχα γλυκά κουταλιού στα παραδοσιακά spots. Το βράδυ οι επιβάτες της θαλαμηγού επισκέπτονταν τον κλασικό Ταρσανά για φαγητό και αργότερα το club Bikini, το οποίο απέκτησε (στο πάνω του μέρος) και εστιατόριο. Κοντά στο «Chopi Chopi» έδεσε το «Seahorse», ένα από τα κλασικά motor yachts που σχεδίασε ο Terence Disdale. Οι καλεσμένοι του ιδιοκτήτη της θαλαμηγού συνήθιζαν να επιλέγουν για καλό φαγητό και διασκέδαση το νέο, καλαίσθητο beach bar IVY. Το motor yacht «S» έδεσε τελευταίο στο μεγάλο λιμάνι. Πρόκειται για ολοκαίνουργιο σκάφος (έπεσε στο νερό μόλις πριν από ενάμιση χρόνο) με super μοντέρνο design. Η ηρωίδα – αντιναύαρχος Μπουμπουλίνα «ατενίζει» ικανοποιημένη το λαμπερό σκηνικό που δημιουργούν οι πολυτελείς θαλαμηγοί στο νησί της.

Η τολμηρή Γκράντε,ο Μίλερ και το δείπνο

Η Αριάνα Γκράντε, η μικροκαμωμένη σταρ της διεθνούς μουσικής σκηνής, τρέφει μια κάποια «αδυναμία» στα βουκολικά σκηνικά! Η Γκράντε, στη διάρκεια των επισκέψεών της στα spots του Αιγαίου, συνηθίζει να φωτογραφίζει τις μικρές και μεγάλες κατσικούλες, οι οποίες σκαρφαλώνουν στα απόκρημνα βράχια. Η Αριάνα, η οποία έχει ελληνική καταγωγή, έκανε το τελευταίο διάστημα τολμηρές στυλιστικές εμφανίσεις. Ενα κορίτσι σχεδόν γυμνό να «στροβιλίζεται» στους ρυθμούς της R&Β. Αναμένουμε τη σταρ σε μέγεθος καρφίτσας στη Σίφνο. Αμέσως μετά το ταξίδι της στη Μύκονο. Ο Τόμας Μίλερ, ένας από τους ισχυρότερους και πλέον πολυσυζητημένους αμερικανούς πρεσβευτές, οι οποίοι πέρασαν ποτέ από την Ελλάδα, επιλέγει φανατικά τα Δωδεκάνησα. Ο κ. Μίλερ, όπως κάνει πάντα άλλωστε τα καλοκαίρια, περνάει κάποιες μέρες στην Αθήνα (διαμένει στη Μεγάλη Βρεταννία) και αμέσως μετά ξεκινάει τις διακοπές του στα ελληνικά νησιά. Αυτό έκανε και τώρα. Κατηφορίζω στο Μικρολίμανο με τα δημοφιλή ψαροφαγικά εστιατόρια. Στο «Βαρούλκο», η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα έχει καλέσει κάποιες αγαπημένες της φίλες σε δείπνο. Ανάμεσά τους διακρίνω την ακριβοθώρητη τους τελευταίους μήνες Μανουέλλα Βασιλάκη και τη Μαρίτσα Τραυλού.

Ηλεκτρονικέςμουσικές,επιχειρηματίεςκαι κληματαριές

Το tender «Little S» του yacht «S» μεταφέρει συνέχεια καλεσμένους στο μεγάλο λιμάνι αλλά και στους γραφικούς όρμους των Σπετσών. Κοιτάζω τους τιμοκαταλόγους σε διάφορα μαγαζιά στο κέντρο και τις παραλίες. Οι φήμες ότι οι τιμές της Μυκόνου είναι απλησίαστες έχουν κάνει τους περισσότερους Ελληνες να επιλέξουν κάποιον άλλο προορισμό για τις διακοπές τους. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι συμπατριώτες μας δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν οικονομικά στις τιμές πολυτελών beach bars όπως το Nammos (με τις συλλεκτικές Armand de Brignac, τις πολυσυζητημένες ξαπλώστρες και το θορυβώδες πάρτι του Ηλία Ψινάκη που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ) το Scorpios (τα απογεύματα της Κυριακής ο Βασίλης Σαλέας δημιουργεί χαμό όταν παίζει το κλαρίνο του σε παραδοσιακούς ρυθμούς ενώ αργότερα τα ηνία αναλαμβάνουν δημοφιλή ονόματα της ηλεκτρονικής μουσικής) και το καινούριο Santanna. Οι Σπέτσες όμως δεν είναι αυτό που λέμε «φθηνό νησί». Πρόκειται για έναν ακριβό προορισμό. Είναι απλά ένα κοντινό νησί που κάποιοι Ελληνες θα μπορούσαν να επισκεφθούν για μία ή δύο ημέρες. Προσέχοντας πάντα πού και τι θα ξοδέψουν. Οι περισσότεροι πάντως μεγαλοεπιχειρηματίες και εφοπλιστές που διατηρούν σπίτια στις Σπέτσες δεν «βγαίνουν» έξω από αυτά. Προτιμούν να διοργανώνουν γεύματα στις αυλές τους, κάτω από δροσερές κληματαριές.