Σε έναν μήνα από σήμερα, που η κυβέρνηση θα στήνει τη φιέστα για το τέλος των Μνημονίων, η ελληνική οικονομία θα ετοιμάζεται να μπει σε ένα νέο κοστούμι ενισχυμένης εποπτείας που έραψαν οι δανειστές, ενώ τα νοικοκυριά θα παραμένουν εγκλωβισμένα στο τούνελ της λιτότητας και της υπερφορολόγησης.
Στις 20 Αυγούστου ολοκληρώνεται τυπικά το τρίτο Μνημόνιο. Υστερα από τρία χρόνια ο απολογισμός είναι εφιαλτικός. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και οι επιχειρήσεις πλήρωσαν και εξακολουθούν να πληρώνουν έναν βαρύ λογαριασμό 17,5 δισ. ευρώ. Σχεδόν 7,5 δισ. σε νέους φόρους και άλλα 10 δισ. σε αυξημένες εισφορές και περικοπές σε συντάξεις.
Η αφαίμαξη των νοικοκυριών μοιάζει να μην έχει τέλος, καθώς συνεχίζεται την επόμενη διετία με το μαχαίρι στις συντάξεις και το αφορολόγητο.   
Μπροστά στα νέα μέτρα που έρχονται οι παροχές και οι ελαφρύνσεις που θέλει να συμπεριλάβει ο Αλέξης Τσίπρας στο προεκλογικό καλάθι της ΔΕΘ αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των ποσών που έχουν πληρώσει την τελευταία τριετία οι Ελληνες. Τα 22 ψαλίδια που έχουν μπει με τον νόμο Κατρούγκαλου στις συντάξεις και τα εισοδήματα έχουν εξοντώσει συνταξιούχους και εργαζομένους, καθώς είδαν να αφαιρούνται από τις τσέπες τους 10 δισ. ευρώ.
Το νέο χτύπημα έρχεται με την περικοπή των συντάξεων. Οι κυβερνώντες  έχουν στήσει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι γύρω από την περικοπή τους και μοιράζουν ελπίδες στους συνταξιούχους μέχρι να έρθει η ώρα της αλήθειας και συγκεκριμένα μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, που θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019.
Το τοπίο για το τι μέλλει γενέσθαι θα ξεκαθαρίσει στα τέλη Σεπτεμβρίου, με την κάθοδο του κουαρτέτου των δανειστών για την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Η περικοπή των συντάξεων θα βρεθεί τότε στο τραπέζι των συζητήσεων με τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο των εταίρων να μην αφήνουν περιθώρια ευελιξίας στις περικοπές που έχουν ψηφισθεί για να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2019.