Τ ο γεγονός ότι η ακριβότερη μεταγραφή στην Ιστορία είναι ο Νεϊμάρ δεν εκπλήσσει κανέναν, καθώς πάντα η Βραζιλία φημιζόταν για τους επιθετικούς.

Η έκπληξη είναι στο κόστος της μεταγραφής του βραζιλιάνου τερματοφύλακα Αλισον από τη Ρόμα στη Λίβερπουλ! Στην προσπάθειά της να αποκτήσει έναν αξιόπιστο τερματοφύλακα, η αγγλική ομάδα έσπασε τον κουμπαρά προσφέροντας στη Ρόμα συνολικά 75 εκατ. ευρώ! Ο 25χρονος Βραζιλιάνος είναι πλέον η ακριβότερη μεταγραφή τερματοφύλακα στην Ιστορία, καθώς ανάμεσα στις δύο ομάδες επήλθε συμφωνία.

Πέρασαν 17 χρόνια από τότε που η Γιουβέντους έδωσε στην Πάρμα 52,88 εκατ. για να φέρει στο Τορίνο τον Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Η Ρόμα έδωσε 6,7 εκατ. στην Ιντερνασιονάλ το καλοκαίρι του 2016 για να τον φέρει στο Ολίμπικο. Ο Αλισον είχε ήδη φορέσει τη φανέλα της Εθνικής Βραζιλίας, ωστόσο έμεινε στη σκιά του Σέζνι και πήρε λίγο χρόνο συμμετοχής. Ο 25χρονος Βραζιλιάνος είχε απογοητευτεί και ετοιμαζόταν να αποχωρήσει από τη Ρόμα, όμως, όταν ο Σέζνι μετακόμισε στο Τορίνο και τη Γιουβέντους, άρπαξε την ευκαιρία. Η παρουσία του κάτω από τα δοκάρια της Ρόμα την περασμένη περίοδο ήταν εξαιρετική, αναδείχθηκε κορυφαίος πορτιέρο του πρωταθλήματος και ήταν ο πρώτος που είχε στο μυαλό του ο προπονητής της Λίβερπουλ Γιούργκεν Κλοπ, μετά τις γκάφες του Κάριους στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Αλισον είναι ένας ταπεινός άνθρωπος. Παντρεμένος με τη Ναταλία, μια γιατρό που γνώρισε στη θητεία του στην Ιντερνασιονάλ, έχουν μία κόρη, την Ελενα. «Η Ναταλία εγκατέλειψε τη Βραζιλία πέντε μήνες μετά την αποφοίτησή της για να έρθει μαζί μου. Αυτό σήμαινε πολλά για εμένα. Μου άρεσε που τη στήριξα σε όλη τη διάρκεια των σπουδών της στο πανεπιστήμιο. Υποθέτω ότι αυτό με έχει κάνει διαφορετικό από άλλους ποδοσφαιριστές. Ισως είναι καλύτερα να ζεις με μια γιατρό, παρά με ένα μοντέλο» είχε πει τον περασμένο Φεβρουάριο σε μια συνέντευξή του.

Ο Αλισον ήταν στην αποστολή της Βραζιλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, και μάλιστα ο Τίτε τον χρησιμοποίησε βασικό σε όλα τα ματς, αφήνοντας στον πάγκο τον Εντερσον, με τον οποίο θα είναι πλέον αντίπαλοι στην Πρέμιερ Λιγκ (αγωνίζεται στη Μάντσεστερ Σίτι). Στο Ανφιλντ θα αναλάβει να τον ξεναγήσει ο πρώην συμπαίκτης του στη Ρόμα, ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ Σαλάχ, ο οποίος μετακόμισε στην Αγγλία το περασμένο καλοκαίρι. Ο βραζιλιάνος δημοσιογράφος Αντερσίνο Μάρκες που εργάζεται σε ραδιοτηλεοπτικό σταθμό στην Ιταλία αναφέρθηκε στον συμπατριώτη του λέγοντας πως έχει μια δυναμική στο γήπεδο. «Η περασμένη σεζόν ήταν η πρώτη του ουσιαστικά στην Ευρώπη, κατά συνέπεια είναι λίγο νωρίς να τον κρίνουμε και να τον κατατάξουμε στην ίδια κατηγορία με τους Ταφαρέλ, Ντίντα, Σέζαρ. Ωστόσο πιστεύω ότι μπορεί να συνεχίσει να είναι πρωταγωνιστής». Παράλληλα, τον χαρακτήρισε ήρεμο άνθρωπο που του αρέσει να παίζει κιθάρα, να ακούει μουσική και να πίνει τσάι.

Δεύτερος ο Μπουφόν

Ο Αλισον Μπέκερ λοιπόν είναι πλέον η ακριβότερη μεταγραφή τερματοφύλακα. Ο Μπουφόν υποβιβάστηκε στη δεύτερη θέση, όμως, το απίστευτο είναι πως η τρίτη ακριβότερη μεταγραφή τερματοφύλακα είναι επίσης ένας Βραζιλιάνος! Ο Εντερσον, για τον οποίο πριν από έναν χρόνο η Μάντσεστερ Σίτι έδωσε 40 εκατ. ευρω στην Μπενφίκα. Κι ο Βραζιλιάνος πορτιέρο ήταν από τους πρωταγωνιστές της κατάκτησης του τίτλου από την ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα. Οπως σημείωσε η «Daily Mail», η φράση «Βραζιλιάνος τερματοφύλακας» έχει πάψει να είναι ανέκδοτο τα τελευταία 25 χρόνια.

Το 2011 η Μπάγερν έδωσε στη Σάλκε 30 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τον Μάνουελ Νόιερ, ενώ η πεντάδα κλείνει με έναν Αγγλο! Πέρυσι το καλοκαίρι η Εβερτον έδωσε 28,5 εκατ. στη Σάντερλαντ για να φέρει στο Γκούντισον Παρκ τον Τζόρνταν Πίκφορντ. Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ του έδωσε θέση βασικού στην Εθνική Αγγλίας και ο 25χρονος άρπαξε την ευκαιρία. Ηταν από τους πρωταγωνιστές της πορείας της Αγγλίας έως την τετράδα του Μουντιάλ.

Οπως επισήμανε ο αγγλικός Τύπος, το χρηματιστήριο στη θέση του τερματοφύλακα είχε αργή ανοδική πορεία. Η «Daily Mail» θυμήθηκε την πιο δαπανηρή μεταγραφή τερματοφύλακα στο αγγλικό πρωτάθλημα. Ηταν ο Φιλ Παρκς το 1979 για τον οποίο η Γουεστ Χαμ είχε δώσει 565.000 λίρες στη ΚΠΡ για να τον φέρει στο Λονδίνο.

Η πρώτη δαπανηρή μεταγραφή που έκανε αίσθηση ήταν ο Αντονι Θουμποθαρέτα, για τον οποίο η Μπαρτσελόνα έδωσε το 1986 στη Αθλέτικ Μπιλμπάο 1,9 εκατ. ευρώ. Επτά χρόνια αργότερα η Λάτσιο έδωσε στην Τορίνο 6,7 εκατ. για την απόκτηση του Λούκα Μαρκετζιάνι, ο οποίος θεωρήθηκε ένας από τους τερματοφύλακες που ξεχώρισαν στη δεκαετία του ’90. Ηταν η περίοδος των πορτιέρο από την Ιταλία, καθώς η Ιντερ έδωσε 7,8 εκατ. στη Σαμπτόρια για τον Τζιανλούκα Παλιούκα (1994), ενώ το 2000 τα ποσά εκτοξεύονται. Η μεταγραφή του Αντζελο Περούτζι από την Ιντερ στη Λάτσιο κόστισε 17,6 εκατ., όμως έναν χρόνο αργότερα, ήταν η σειρά του Τζιανλουίτζι Μπουφόν να γράψει τη δική του Ιστορία. Η Γιουβέντους έδωσε το 2001 στην Πάρμα (σύμφωνα με τους Ιταλούς) 52,8 εκατ. ευρώ για να τον φέρει στο Τορίνο. Επειτα από 17 χρόνια, ένας Βραζιλιάνος κατάφερε να καταρρίψει αυτό το ρεκόρ.