Βαθαίνει το ρήγμα στις ελληνορωσικές σχέσεις καθώς Αθήνα και Μόσχα προχώρησαν ένα ακόμα βήμα ανταλλάσσοντας δημοσίως πυρά για την απέλαση των ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, με την κατηγορία ότι ενίσχυαν τις αντιδράσεις εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών.

Το νέο επεισόδιο προκάλεσε η κίνηση των Ρώσων να καλέσουν στο υπουργείο Εξωτερικών χθες τους έλληνες ανταποκριτές στη Μόσχα και να υποστηρίξουν ότι η Ελλάδα «σύρθηκε» από μια βρώμικη προβοκάτσια εις βάρος της Μόσχας. «Τέτοιες ενέργειες δεν γίνεται να μην έχουν συνέπειες, δεν εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν κάποιο ίχνος» ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, προϊδεάζοντας για ανάλογη απάντηση της Μόσχας, ενώ χαρακτήρισε «ανοησίες» τις πληροφορίες που ήθελαν τον Σεργκέι Λαβρόφ να εκφράζει απειλές προς τον Νίκο Κοτζιά.

Η απάντηση της Αθήνας ήταν άμεση. Λίγα μόνο λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ στα ελληνικά ΜΜΕ το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, με επίσημη ανακοίνωση για τα όσα είπε η Μαρία Ζαχάροβα, έκανε λόγο για δηλώσεις που αποτελούν «χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη ανεξαρτήτως μεγέθους έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική». Στην ίδια ανακοίνωση η Αθήνα επιμένει στην ίδια γραμμή των κατηγοριών για τους ρώσους διπλωμάτες, ενώ αποκαλύπτει ότι είχε ενημερώσει λεπτομερώς τη Μόσχα για τη δράση τους. «Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές Αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές Αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους. Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες» αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα η Αθήνα καλεί τη Μόσχα να σταματήσει να δείχνει «ασέβεια» προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις. Τέλος, η ελληνική πλευρά χαρακτηρίζει «ανυπόστατους» τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση απέλασης αποτελεί αποτέλεσμα πιέσεων που δέχτηκε η Αθήνα.