«Μάταιες» είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ οι «προσπάθειες» του αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να «διχάσει τους Ευρωπαίους», σε ό,τι αφορά το εμπόριο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με θέμα το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Επιτροπής ρωτήθηκε για το ταξίδι του την ερχόμενη Τετάρτη, 25 Ιουλίου, στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο κ. Γιούνκερ απάντησε ότι έχει ήδη προσπαθήσει, «χωρίς μεγάλη επιτυχία», όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, να εξηγήσει στον κ. Τραμπ ότι όταν πρόκειται για το εμπόριο «η ΕΕ είναι ενωμένη», επομένως, «όλες οι προσπάθειες για να διαχαστούν οι Ευρωπαίοι είναι μάταιες».

Όσον αφορά τη στάση που θα τηρήσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι παρουσίασε τη συνολική θέση της ΕΕ στο G7 στον Καναδά, όπου επανέλαβε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ τις ευρωπαϊκές θέσεις. «Το ίδιο θα κάνω και τώρα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι πάει στην Ουάσινγκτον πολύ ήρεμος.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ και ο Πρόεδρος Τραμπ θα επικεντρωθούν στη βελτίωση του διατλαντικού εμπορίου και τη σφυρηλάτηση μίας ισχυρότερης οικονομικής εταιρικής σχέσης» τονίζει η ανακοίνωσή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν στην Ουάσινγκτον.

Οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με τις Βρυξέλλες είναι τεταμένες μετά την επιβολή δασμών, εκ μέρους των ΗΠΑ, στον εισαγόμενο χάλυβα και στο αλουμίνιο, στις αρχές Ιουνίου. Ο Αμερικανός Πρόεδρος απείλησε πρόσφατα ότι αυτοί οι δασμοί μπορεί να επεκταθούν και στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.