Προπονητή, σύστημα, σύνθεση ομάδας και φιλοσοφία… Ολα τα παρέσυρε ο Βαρδ-Αρης των αλλαγών. Οι Κίτρινοι της Θεσσαλονίκης επιχειρούν ένα extreme make over ενόψει της επανεμφάνισής τους στη Σούπερ Λίγκα. Και το πρώτο ζητούμενο είναι η ομοιογένεια.

Οι περισσότερες άλλωστε από τις μεταγραφές προορίζονται για το βασικό σχήμα που αναμένεται να διαφοροποιηθεί κατά τα 9/11.

Ας ξετυλίξουμε όμως από την αρχή το κουβάρι. Αλλαξε και ο τεχνικός διευθυντής (Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος αντί Παύλου Μυροφορίδη) και ο προπονητής (Πάκο Ερέρα αντί Δημήτρη Σπανού). Ειδικότερα η πρόσληψη του ισπανού τεχνικού σήμανε και την αλλαγή μεταγραφικού προσανατολισμού αλλά και… γλώσσας. Τα ισπανικά αναμένεται να γίνουν η καθομιλουμένη στα αποδυτήρια. Ο Αρης της περιόδου 2017-18 με το εντονότατο ελληνικό στοιχείο αποδείχτηκε –ώς έναν βαθμό –μίας χρήσης. Ηρθε η ώρα, όπως έκρινε η διοίκηση του Θόδωρου Καρυπίδη, να επενδύσει η ΠΑΕ στο ταμπεραμέντο των Ιβήρων και των Λατίνων.

Από το περσινό ρόστερ τούτη την ώρα φαίνεται να θέτουν υποψηφιότητα για το βασικό σχήμα τρεις ποδοσφαιριστές. Ο πορτογάλος στόπερ Ούγκο Σόουζα, ο δεξιός μπακ Μανώλης Τζανάκης και ενδεχομένως ο στόπερ Γιώργος Δεληζήσης. Παρεμπιπτόντως, αν επαληθευτεί το σενάριο απόκτησης του Δημήτρη Κωνσταντινίδη (άλλοτε παίκτη του ΠΑΟΚ), θα ανέβει ο ανταγωνισμός και στο δεξί άκρο της άμυνας.

Αποχωρήσαντες και παραμένοντες

Σε σχέση με την ομάδα της περιόδου 2017-18 έχουν αποχωρήσει 12 ποδοσφαιριστές. Ο Νέτο που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση (δεν είχε πάντως ενεργό ρόλο πέρυσι) και οι Πλατέλλας, Ντούνης, Πασάς, Κάσσος, Μπαστακός, Μπούρμπος, Νίκιτς, Χαντί, Μαραγκός, Κανακούδης και Λώττας.

Από κει και πέρα έχουν παραμείνει στο ρόστερ 14 παίκτες, αλλά είναι πιθανό να προκύψουν αποδεσμεύσεις. Συμβόλαιο πάντως με την ομάδα έχουν αυτή τη στιγμή οι Καντιμοίρης, Αναγνωστόπουλος, Σόουζα, Δεληζήσης, Τζανακάκης, Παυλίδης, Τσουμάνης (ουσιαστικά δεν έπαιξε ούτε πέρυσι και αποτελεί αδύναμο κρίκο), Μπαργκάν, Μουμίν, Ιντζόγλου, Βαλεριάνος και Διαμαντόπουλος, συν τον προερχόμενο από χειρουργείο Ανάκογλου και τον νεαρό Κλιγγόπουλο.

Οι προσθήκες

Σε αυτή την 14άδα προστέθηκαν οκτώ παίκτες και αναμένεται να επικυρωθεί και η προφορική συμφωνία με τον ένατο, τον Μιγκέν Μπάσα. Μάλιστα, οι περισσότεροι από τους νεοαποκτηθέντες προορίζονται για το αρχικό σχήμα (το πλάνο προβλέπει και την αλλαγή του συστήματος από το περσινό 4-2-3-1 στο 4-3-3). Τερματοφύλακας ο Τζούλιαν Κουέστα (27χρονος Ισπανός), αριστερό μπακ ο Αλεξ Μενέντεθ (επίσης 27χρονος Ισπανός), αμυντικό χαφ ο Μιγκέν Μπάσα (31χρονος Αλβανός), δεξιός εσωτερικός χαφ ο Χαβιέρ Ματίγια (30χρονος Ισπανός), αριστερός εσωτερικός χαφ ο Νικολάς Κολάσο (28χρονος Αργεντινός), δεξί winger ο Νικολά Ντιγκινί (30χρονος Γάλλος) και αριστερός winger ο Ματέο Γκαρσία (22χρονος Αργεντινός).

Παράλληλα, αναμένεται να αποκτηθούν ακόμη ένας σέντερ φορ (διεκδικεί θέση βασικού και ο προερχόμενος από την ΑΕΛ Θωμάς Ναζλίδης), ένας στόπερ (ερευνάται η περίπτωση του ισπανού Φραν Βέλεφ που έμεινε ελεύθερος από την Βίσλα Κρακοβίας), και ένα δεξί μπακ. Οποτε, Aris extreme make over…