«Η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να «τσιμπήσει» στην παγίδα της ΝΔ και να παρασυρθεί σε «σκυλοκαβγά λάσπης»» τονίζουν χαρακτηριστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιοι συμπληρώνουν ότι «κάτι τέτοιο, εκτός του ότι δίνει την εντύπωση ότι «όλοι είναι ίδιοι», λειτουργεί και παραμορφωτικά κρύβοντας το έργο της κυβέρνησης αλλά και το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Αυτή είναι γενικά η εκτίμηση πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μετά το σφυροκόπημα από τη ΝΔ για την υπόθεση της εταιρείας των αδελφών Τσίπρα. Από την άλλη, η χθεσινή ΠΓ του κόμματος, παρόντος του ίδιου του Πρωθυπουργού, προδιέγραψε την από εδώ και πέρα στρατηγική. Σε φουλ προεκλογικό ρυθμό μπαίνει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αφού για πολλά στελέχη κόμματος και κυβέρνησης αποτελεί κοινό τόπο η εκτίμηση πως –παρά τις αναφορές για ολοκλήρωση της τετραετίας –το πιθανότερο είναι να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές τον Μάιο του 2019. Ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος των γραφείων στην Κουμουνδούρου μετά τη χθεσινή συνεδρίαση μπορεί να συνέστησε στους δημοσιογράφους να πάνε για μπάνια όταν τον ρώτησαν για πρόωρες εκλογές, στη συζήτηση που προηγήθηκε με τους συντρόφους του όμως ήταν λιγότερο ασαφής.

ΤΟΝ ΜΑΪΟ. Στη συνεδρίαση, που είχε διάρκεια τρεις και πλέον ώρες, η συζήτηση έφτασε και στον χρόνο κατά τον οποίο θα πρέπει να στηθούν οι κάλπες. Με δεδομένο ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στη Βουλή τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου και η επικύρωσή της αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός για πρώτη φορά εμφανίστηκε σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες να εκτιμά ότι οι κάλπες είναι πιθανόν να στηθούν τον ερχόμενο Μάιο μαζί με τις Ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές. «Θα θέλαμε να πάμε ως το τέλος της θητείας, όμως είναι πιθανό οι εκλογές να γίνουν τον Μάιο» φέρεται να ανέφερε ο Πρωθυπουργός στους συνομιλητές του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης όπου ξεδιπλώθηκε μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση. «Ομοιά της είχε καιρό να γίνει» υποστηρίζει σε συνομιλητές του στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχε σε αυτήν, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν πετά στα σύννεφα αλλά αντίθετα υπάρχει επίγνωση των δυσκολιών της μάχης που έχει μπροστά του να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετά στελέχη μάλιστα δηλώνουν ικανοποιημένα επειδή είδαν τον Πρωθυπουργό να έχει ενεργό ενδιαφέρον για τη λειτουργία του κόμματος (κάποιοι το χαρακτηρίζουν και αναγκαιότητα λόγω επερχόμενων εκλογών).

Το καλάθι της ΔΕΘ. Περιγράφοντας το μονοπάτι που καλείται να βαδίσει η κυβέρνηση την επόμενη –μεταμνημονιακή –ημέρα συζητήθηκε εκτενώς η παρουσία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και το –προεκλογικό ουσιαστικά –πακέτο ελαφρύνσεων που θα παρουσιάσει ο Τσίπρας στους πολίτες, σηματοδοτώντας τη χειραφέτηση της Αθήνας από τους δανειστές στη λήψη πολιτικών αποφάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, χωρίς να μιλήσει δεσμευτικά, εξήγησε ότι η κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στο να αποφύγει τις προνομοθετημένες μειώσεις. Και αναφέρθηκε στο περιθώριο των περίπου 800 εκατ. ευρώ που υπάρχει για να κατευθυνθεί στοχευμένα (εκτός από τους πιο αδύναμους) και στη στήριξη των μικρομεσαίων.