Προτροπές στο λαό των Σκοπίων να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα για το όνομα προκρίνοντας την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, έδωσε ο Γιοχάνες Χαν.

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος της Κομισιόν επισκέφτηκε τη γειτονική χώρα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμτρόφ, αλλά και τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VRMO) Xρίστιαν Μικόφσκι, που αντιδρά στη συμφωνία των Πρεσπών, τον οποίο δεν δίστασε να νουθετήσει, λέγοντας χαρακτηριστικά «χρειαζόμαστε εθνική συναίνεση για το δρόμο της ένταξης προς την ΕΕ… Βασίζομαι στην εποικοδομητική συνεισφορά της αντιπολίτευσης».

Ο κ. Χαν προέτρεψε τους βουλευτές και το πολιτικό προσωπικό των Σκοπίων να είναι ενωμένοι στο στρατηγικό στόχο της ένταξης της ΕΕ. «Θα είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίζουμε ομόνοια και ‘’ενότητα του σκοπού’’ όσον αφορά το στρατηγικό στόχο της χώρας σας. Έχετε τη μοναδική ευκαιρία να εκφράσετε διαφορετικές φωνές στην κοινωνία σας και να κάνετε τη διαφορά. Μια εντατική περίοδος δουλειάς και πολλές προκλήσεις βρίσκονται μπροστά. Στο πλαίσιο αυτό, σας ενθαρρύνω να είστε επικεντρωμένοι στο στόχο και να είστε ενωμένοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίτροπος.

Ραντεβού με την ιστορία

«Ας πιάσουμε δουλειά. Έχουμε ραντεβού με την ιστορία… Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Είμαστε ακριβώς στην αφετηρία ενός μεγάλου ταξιδιού» τόνισε, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο για την Ενσωμάτωση των Σκοπίων στην ΕΕ.

Όπως επισήμανε ο αυστριακός επίτροπος, το επικείμενο δημοψήφισμα θα είναι μια σημαντική στιγμή για το μέλλον της γειτονικής χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση, κάλεσε όλους τους Σκοπιανούς πολίτες, ειδικά τους ψηφοφόρους νεαρής ηλικίας, να ασκήσουν «τα δημοκρατικά τους δικαιώματα μέσω της ψήφου τους».

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την ένταξη στη ΕΕ ο επίτροπος δήλωσε ότι τα Σκόπια πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στα θέματα – κλειδιά όπως παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Θα συνεχίσουμε να σας βοηθούμε και να αξιολογούμε την πρόοδό σας, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης» σημείωσε στους βουλευτές.

Η Αλβανία να ξεκινήσει δουλειά το συντομότερο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε την Τρίτη τη διαδικασία ελέγχου και της Αλβανίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων, τον Ιούνιο του 2019, για την ένταξη στην ΕΕ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος την Τρίτη, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση της Αλβανίας, την προέτρεψε «να ξεκινήσει δουλειά όσο το δυνατόν συντομότερα».

«Μην χάσετε ούτε μια μέρα, παράξτε αποτελέσματα για να αποτινάξετε κάθε αμφιβολία», υπογράμμισε εκκινώντας την ίδια διαδικασία και στα Τίρανα.