Φιλικά πράξη 5η και ο συντελεστής δυσκολίας ολοένα και ανεβαίνει, όπως ακριβώς έχει προγραμματιστεί από τον Πέδρο Μαρτίνς. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει το απόγευμα (19.30) τη δέκατη του περσινού πρωταθλήματος Σεντ Τρουίντεν. Τους Βέλγους που πλέον είναι σε κατάσταση σχεδόν αγωνιστική, μιας και στις 28 Ιουλίου πέφτουν στη μάχη του νέου πρωταθλήματος. Ενα καλό τεστ στο οποίο ο πορτογάλος προπονητής προφανώς και θα μας δώσει το δικαίωμα να δούμε και άλλες στιγμές από τα «προσεχώς». Κάποιες από τις ιδέες του που σιγά σιγά από τον πίνακα της τακτικής περνούν στο γήπεδο.

Ενας μήνας

Συμπλήρωσε έναν μήνα προετοιμασίας ο Ολυμπιακός. Εχει ήδη γίνει αρκετή δουλειά, με το ρόστερ να έχει σχηματιστεί σε μεγάλο βαθμό. Λείπουν φυσικά ακόμη κάποια κομμάτια του παζλ. Το μεγάλο μέρος της «αλλαγής» όμως σε αυτό το καλοκαίρι επανεκκίνησης έχει πραγματοποιηθεί και ο Μαρτίνς είναι πολύ ικανοποιημένος. Και από τους ποδοσφαιριστές που έχει στη διάθεσή του, αλλά και από την προσπάθεια που καταβάλλουν όλο αυτό το διάστημα. Είναι ιδιαίτερη η περίοδος προετοιμασίας κάθε ομάδας, πόσω μάλλον όταν αυτή διεξάγεται υπό νέο προπονητή. Δίνει υψηλό κίνητρο σε όλους και μπόλικες δεύτερες ευκαιρίες. Την περασμένη Κυριακή, για παράδειγμα, κόντρα στην Εουπεν, ο Πορτογάλος παρέταξε μια ενδεκάδα που σχεδόν η… μισή απαρτιζόταν από τέτοια παραδείγματα. Ο Γιαννιώτης, ο Τσιμίκας, ο Βούκοβιτς, ο Μπουχαλάκης, ακόμα και ο Ανδρούτσος που θα μπορούσε υπό μια έννοια να αναζητά αυτήν τη δεύτερη ευκαιρία, έστω και αν ήταν κανονικά όλη τη χρονιά στο περσινό ρόστερ, χωρίς όμως να μπορέσει να το εκμεταλλευτεί (18 συμμετοχές, αλλά μόλις 948′ συμμετοχής).

Ο νέος προπονητής ξεκίνησε από… λευκό χαρτί να χτίζει τον Ολυμπιακό. Σημασία έχει πια τι βλέπουν τα δικά του μάτια, και όχι οι στατιστικές των προηγούμενων σεζόν. Η συγκεκριμένη πεντάδα λοιπόν αναμφισβήτητα είναι ενισχυμένη. Και αν ο Ανδρέας Γιαννιώτης επέστρεψε με αέρα βασικού, καθώς φρόντισε στη διετία που έλειπε να πείσει ότι πιθανότατα πρόκειται για τον καλύτερο έλληνα πορτιέρο της Σούπερ Λίγκας, για τους υπόλοιπους της παρέας δεν είναι το ίδιο. Το ότι κερδίζουν λοιπόν την εμπιστοσύνη του Πορτογάλου (ο οποίος χθες είχε τα γενέθλιά του συμπληρώνοντας τα 48) έχει ξεχωριστή αξία.

Με τους Ιρανούς

Είναι τριάντα οι ποδοσφαιριστές που έχει μαζί του ο Μαρτίνς στο Βέλγιο έπειτα από την προσθήκη των Χατζισαφί και Ανσαριφάρντ. Είναι σίγουρα και ανοιχτές μια σειρά από μεταγραφικές υποθέσεις (κεντρικός χαφ, στόπερ, επιθετικός), με βάση τα όσα έχουν διαρρεύσει ώς εδώ. Ο τελικός αριθμός του ρόστερ θα είναι 26-27. Θα υπάρξουν δηλαδή μπόλικες αποχωρήσεις ώς την ώρα της ολοκλήρωσης του νέου παζλ. Εχει μπόλικο ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε ποιοι όντως θα καταφέρουν να κερδίσουν το δικαίωμα της παραμονής σε αυτό. Και κατ’ επέκταση πόσοι θα αρπάξουν τη δεύτερη ευκαιρία που αυτόν τον καιρό πλανάται πάνω από την προετοιμασία του Ολυμπιακού.

Και μιας και φτάσαμε τη συζήτηση σε αποχωρήσεις, προσθέστε έναν ακόμη που κατέβηκε από το τρένο. Μία από τις δύσκολες περιπτώσεις του καλοκαιριού. Ο Εμανουέλ Εμενίκε από χθες δεν ανήκει πλέον στους Ερυθρόλευκους καθώς λύθηκε το συμβόλαιό του. Ο Νιγηριανός, που τελευταία φορά έπαιξε ποδόσφαιρο τον περασμένο Οκτώβριο, προστέθηκε στη λίστα των αναμνήσεων. Εκεί όπου ήδη είναι ο Σεμπά (σκόραρε χθες στο ντεμπούτο του στην Κίνα), ο Ζιλέ, ο Προτό, ο Μποτία κ.λπ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο Βέλγιο ενδιαφέρον υπάρχει και για τον Οτζίτζα Οφόε που επίσης δεν υπολογίζεται από τους Πειραιώτες, ενώ στην Κύπρο παρουσιάζουν την ΑΕΚ Λάρνακας ως υποψήφια για τον δανεισμό του Ιγκόρ Σίλβα.