Από τον ιό του Δυτικού Νείλου «χτυπήθηκε» μια ακόμη περιοχή, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σχετικά με τις «επηρεαζόμενες περιοχές από τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές».

Έτσι, σύμφωνα με τη νέα αναφορά του Κέντρου, εκτός από τα Μέγαρα Αττικής, την Τανάγρα Βοιωτίας, τη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, μπαίνει σε καραντίνα και η Ηλιούπολη, Αττικής.

Σημειώνεται, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της έκθεσης ότι επηρεαζόμενη περιοχή από τον ιό του Δυτικού Νείλου ορίζεται κάθε Καλλικρατικός Δήμος με τουλάχιστον ένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό σε άνθρωπο.

Εν τω μεταξύ, τη «διαδρομή» του ιού παρακολουθεί στενά και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, καθώς εφαρμόζονται μέτρα ασφάλειας του αίματος και αιμοεπαγρύπνησης.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστάται στους αιμοδότες στην περίπτωση που εμφανίσουν πυρετό ή κάποιο άλλο από τα συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εντός διαστήματος 15 ημερών από την αιμοδοσία, να ενημερώσουν την υπηρεσία στην οποία αιμοδότησαν ανεξαρτήτως περιοχής.

Επιπλέον, «σε περίπτωση ενημέρωσης από αιμοδότη για εμφάνιση συμπτωμάτων έπειτα από την αιμοδοσία, η αιμοδοσία προβαίνει στη δέσμευση της μονάδας και των παράγωγων της και γίνεται έλεγχος του δότη από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών πυρετών, Α’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΑΠΘ».

Υπενθυμίζεται ότι στις περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου έχουν ήδη ενεργοποιηθεί μέτρα αποκλεισμού από αιμοδοσία – αποκλείονται οι αιμοδότες που διαμένουν ή εργάζονται σε αυτές για διάστημα 28 ημερών.

Επιπλέον οι μονάδες αίματος/πλάσματος/αιμοπεταλίων που έχουν συλλεχθεί από αιμοδότες προερχόμενους από τους συγκεκριμένους δήμους δεσμεύονται.