Συνέβη μία ημέρα μετά την επέτειο της Αλωσης της Βαστίλλης. Το σύμβολο της Γαλλικής Επανάστασης, η εθνική εορτή των Γάλλων, θα ταυτίζεται στο εξής με την ποδοσφαιρική τους επανάσταση της οποίας ηγήθηκε το πιο ηρωικό τους τέκνο στο δημοφιλέστερο άθλημα, ο Ντιντιέ Ντεσάν.

Η Γαλλία νίκησε 4-2 την Κροατία στον τελικό του 21ου Μουντιάλ και ανέβηκε στην κορυφή του Ολύμπου. Στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια για δεύτερη φορά μετά το 1998 και πρόσθεσε το δεύτερο αστέρι πάνω από τον Πετεινό, δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη ξέφρενων πανηγυρισμών σε κάθε γωνιά της Γαλλίας.

Οι «black, blanc, bear» του 1998 γίνονται ξανά μόδα. Επανήλθε το ξεφτισμένο λούστρο που αγκάλιαζε την ιδέα της προσαρμογής των μεταναστών στη γαλλική κοινωνία.

Οι «black, blanc, bear» απαντούν με καθυστέρηση δύο χρόνων στον Καρίμ Μπενζεμά που δήλωνε το 2016 στη «Μάρκα» με αφορμή τον αποκλεισμό του από τους Μπλε λόγω της γνωστής ιστορίας με το sex tape, πως «ο Ντεσάν υποχώρησε στους ρατσιστές της Γαλλίας». Πόσο άδικο είχε.

Το 78,3% των παικτών που χθες στέφθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές με τα χρώματα της Γαλλίας είναι μετανάστες ή παιδιά μεταναστών.

Δεκαπέντε ποδοσφαιριστές, οι Κιμπέμπε, Ουμτιτί, Πογκμπά, Εμπαπέ, Ντεμπελέ, Τολισό, Καντέ, Ματουιντί, Ενζοζί, Μανταντά, Φεκίρ, Σιντιμπέ, Μεντί, Λεμάρ και Ραμί έχουν ρίζες στην Αφρική.

Οπως έχουν ο Ζιντάν, ο Καρεμπέ, ο Βιεϊρά, ο Τουράμ και όλη η προηγούμενη γενιά της Εθνικής Γαλλίας, που με τη νίκη της το 1998 άνοιξε τα σύνορα της σκέψης της γαλλικής κοινωνίας για να αποδεχτούν τους μετανάστες ως ισότιμους πολίτες.

Ο Ντιντιέ Ντεσάν δεν φοβήθηκε να πάρει το ρίσκο. Ως νέος Ευγένιος Ντελακρουά ζωγράφισε ένα μοναδικό έργο τέχνης, πρωτοπορώντας με νέες τεχνικές. Διέλυσε την ομάδα που έχασε στην παράταση το Euro 2016 κρατώντας μόνο εννέα μέλη της. Πρόσθεσε νέα παιδιά, χωρίς εμπειρία αλλά με φλόγα. Τόσο νέα ώστε ο Αρεολά έγινε ο πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής που δεν έχει ούτε μία συμμετοχή με την εθνική του ομάδα.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας έχει τη σφραγίδα του ποδοσφαιρικού Ντελακρουά. Ενέπνευσε τον σεβασμό στους παίκτες του και όπου δεν τα κατάφερε τον πάντρεψε με τον φόβο.

Πρώτα πατούσε αυτός το χορτάρι στην προπόνηση, πάντοτε με το δεξί πόδι και μετά οι υπόλοιποι.

Ηταν δάσκαλος και πατέρας ταυτόχρονα. Στον χθεσινό τελικό απέδειξε πως είναι και σπουδαίος προπονητής.

Η κίνησή του να βγάλει από το παιχνίδι ένα από τα βασικά εργαλεία της Γαλλίας, τον Ενγκολό Καντέ, που τον είχαν υπερφαλαγγίσει οι Κροάτες στο πρώτο δεκάλεπτο της επανάληψης και κινδύνευε να αποβληθεί με δεύτερη κίτρινη, αποδείχτηκε η κίνηση ματ που έκρινε τον τελικό. Ο αντικαταστάτης του Ενζοζί, υψηλόσωμος και δυνατός σαν βράχος, πρόσθεσε αυτό που έλειπε στους Μπλε και το Ιερό Δισκοπότηρο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου έπεσε στην αγκαλιά του Ντεσάν σαν ερωτοχτυπημένη Παριζιάνα.

Μοναδικό κεφάλαιο

Ο τελικός του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι ένα μοναδικό κεφάλαιο στην ιστορία της διοργάνωσης.

Το VAR βοήθησε τον αργεντινό προπονητή Πιτάνα να καταλογίσει πέναλτι σε χέρι του Πέρισιτς σε ένα καθοριστικό σημείο του τελικού, δίνοντας το προβάδισμα στους Μπλε με 2-1 (Γκριεζμάν 38′). Η απόφαση του Πιτάνα πυροδότησε ποικίλα σχόλια. «Δεν έχω ξαναδεί πιο γελοία απόφαση», δήλωσε ο Αλαν Σίρερ. Μαζί του συμφώνησε ο Ρίο Φέρντιναντ, ενώ τη λέξη «ηλίθιος» προτίμησε να χρησιμοποιήσει ο Ρόι Κιν.

Ο διαιτητής κατηγορήθηκε από τους σχολιαστές πως έδωσε ένα soft φάουλ στον Γκριεζμάν από το οποίο προήλθε στο 18΄ το αυτογκόλ του Μάντζουκιτς, το μοναδικό που έχει επιτευχθεί σε τελικό. Δέκα λεπτά αργότερα ο Πέρισιτς ισοφάρισε με δυνατό σουτ.

Στο 52΄ εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο οι ακτιβίστριες των Pussy Riot σαν να προανήγγειλαν τα γκολ που θα ακολουθούσαν. Πράγματι επτά λεπτά αργότερα ο Πογκμπά με σουτ έξω από την περιοχή α λα Ταρντέλι γράφει το 3-1 και στο 65′ τον μιμείται ο καλύτερος νέος παίκτης του τουρνουά Κιλιάν Εμπαπέ. Ο πρώτος παίκτης κάτω των 19 ετών μετά τον Πελέ το 1958 που σκοράρει σε τελικό. Στο 69′ ο Γιορίς πρόσφερε ένα γκολ στους Κροάτες που πέτυχε ο Μάντζουκιτς. Κι εκεί κάπου τελείωσε ο αγώνας, με τον Μόντριτς να παρηγορείται στο τέλος με τον τίτλο του καλύτερου παίκτη της διοργάνωσης.