Τι κάνουν οι ποδοσφαιρόφιλοι όταν τελειώνει ένα Μουντιάλ; Γράφουν σε ένα χαρτί τις ημέρες που απομένουν για το επόμενο και τις σβήνουν μία προς μία. Τι θα κάνουμε μετά το Μουντιάλ της Ρωσίας; Μια μελαγχολία τις πρώτες ημέρες θα την υποστούμε. Διότι ήταν ένα υπέροχο Παγκόσμιο Κύπελλο. Και του άξιζε ένας υπέροχος μεγάλος τελικός. Και τον είχαμε.

Ενας τελικός που εν τέλει έφερε το Κύπελλο στη Γαλλία με σχετική ευκολία. Πάτησε το γκάζι στο δεύτερο ημίχρονο, λύγισαν οι Κροάτες από την κούραση κι όσο κι αν ο Γιορίς προσπάθησε να τους επαναφέρει στο ματς, δεν μπορούσαν. Οχι γιατί ήταν χειρότερη ομάδα. Αλλά γιατί η συγκεκριμένη Γαλλία ετοιμάστηκε για να γίνει πρωταθλήτρια κόσμου. Και τα κατάφερε.

Ενας τελικός που μπορεί να μην είχε ιδιαίτερη αγωνία στο φινάλε, αλλά είχε έξι γκολ, μερικά εκ των οποίων υπέροχα. Είχε πολλούς σκόρερ και ακόμα περισσότερους πρωταγωνιστές. Είχε δύο ομάδες που δικαίως βρέθηκαν εκεί όπου βρέθηκαν. Η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στον νικητή. Και η ηττημένη Κροατία ήταν μια άξια φιναλίστ. Μια ομάδα που ξεπέρασε τον εαυτό της. Και ας μην έπαιξε το ποδόσφαιρο που έπαιξε το Βέλγιο.

Το Μουντιάλ της Ρωσίας μάς αφήνει με μια προσμονή για το επόμενο. Και ο λόγος δεν είναι μόνο οι νικητές. Είναι και οι χαμένοι. Ποιοι παίκτες απ’ τη συγκεκριμένη φουρνιά της Κροατίας θα είναι και στο Κατάρ; Θα έχει δεύτερη ευκαιρία το Βέλγιο μετά τη φετινή, που έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο; Πώς θα αντιδράσουν η Γερμανία, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ισπανία για την αποτυχία τους; Θα επανέλθει η Ιταλία που τόσο έλειψε; Θα παραμείνει σε τροχιά… it’s coming home η Αγγλία;

Ολοι οι μεγάλοι θα έχουν τους λόγους τους να περιμένουν το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο για να δώσουν απαντήσεις. Και μαζί τους έχουμε κι εμείς ένα εκατομμύριο λόγους να περιμένουμε. Να ανυπομονούμε. Χαρτί, στυλό και μετράμε. 1.589 και… σήμερα μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2022 που θα έχουμε σέντρα στο Κατάρ.