«Το τέταρτο Μνημόνιο είναι εδώ και θα φανεί με μεγαλοπρέπεια μετά την 20ή Αυγούστου, όταν η κυβέρνηση θα πανηγυρίζει ότι η χώρα εξήλθε των Μνημονίων. Πρόκειται για μέγιστη πολιτική πλάνη». Με αυτήν τη φράση απαντά στα «ΝΕΑ» κεντρικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που θα συμμετάσχει στην επιχείρηση αποδόμησης του κεντρικού κυβερνητικού αφηγήματος περί τέλους των Μνημονίων.

Η ηγεσία της ΝΔ έχει αποφασίσει, ακόμα και εντός του θέρους και των διακοπών, να μην κατεβάσει τους τόνους και θα ξεδιπλωθεί το προσεχές διάστημα ένα πλήρες επικοινωνιακό και πολιτικό σχέδιο με κεντρικό στόχο να μην περάσει η κυβερνητική γραμμή. Κατ’ αρχάς, τον τόνο θα δώσει ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την ομιλία του αύριο στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Θα ακολουθήσει επίσης σειρά περιοδειών κεντρικών στελεχών στην περιφέρεια, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εντείνει τους αντιπολιτευτικούς ρυθμούς. Στη σκιά των αναμενόμενων επιθέσεων από το Μέγαρο Μαξίμου με όχημα τη «σκανδαλολογία», ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να επισκεφθεί τη Δυτική Μακεδονία, την Κεφαλονιά και την Κρήτη.

Υπό τη σκιά της εκτίμησης που κυριαρχεί στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δύναται να προχωρήσει σε αιφνιδιασμό και να προκηρύξει εκλογές ανά πάσα στιγμή, χωρίς να περιμένει δηλαδή τον ερχόμενο Μάιο για να ισχύσει το σενάριο των τριπλών εκλογών, υπάρχει εντολή για μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση.

Το βασικό επιχείρημα της ΝΔ το επόμενο διάστημα θα είναι ένα: ότι στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο Μνημόνιο, η χώρα λάμβανε χρήματα, υπήρχε αυστηρή εποπτεία από τους πιστωτές και υποχρέωση για σκληρά μέτρα από την πλευρά των ελληνικών κυβερνήσεων και από εδώ και πέρα θα υπάρχουν λιγότερα χρήματα από τους πιστωτές αλλά και αυξημένη εποπτεία από τη μεριά τους.

«Αυτό, όπως και να το ονομάσει η κυβέρνηση, οι έλληνες πολίτες ξέρουν ότι είναι ένα τέταρτο Μνημόνιο» λέει σε όλους τους τόνους ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, που θα έχει και κεντρικό ρόλο στη γαλάζια επιχείρηση εξουδετέρωσης των κυβερνητικών επιχειρημάτων.

Εξάλλου, στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός μπορεί να διαλύσει τη Βουλή ακόμα και το φθινόπωρο, αν κρίνει ότι το τέλος του τρίτου Μνημονίου και κάποιες θετικές ειδήσεις, όπως π.χ. η αναβολή της περικοπής των συντάξεων (γνώστες των παρασκηνίων στις Βρυξέλλες λένε ότι είναι πολύ πιθανό να συμβεί), διαμορφώνουν καλύτερες επικοινωνιακές και πολιτικές συνθήκες για τον ΣΥΡΙΖΑ, και να οδηγηθεί η χώρα στις εκλογές.

Απέναντι στο αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου, η ΝΔ εκτός από την αναφορά της για τέταρτο Μνημόνιο θα προβάλει και τη δική της πρόταση που έχει ως βασικούς άξονες, κυρίως στο οικονομικό πεδίο, τη μείωση της φορολογίας, λιγότερες δημόσιες δαπάνες, δημιουργία θέσεων εργασίας, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και προσέλκυση περισσότερων ιδιωτικών επενδύσεων.

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Στο πλαίσιο αυτό θα προβάλλεται ως επιχείρημα ότι η προτεραιότητα της ΝΔ είναι οι μηχανές της οικονομίας να πάρουν μπροστά, να έρθουν ιδιωτικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και «θα φέρουν μεροκάματο στο σπίτι».

Εν μέσω της σφοδρής αντιπαράθεσης ΝΔ και Μαξίμου για τη ρύθμιση των δανείων της ΔΙΟΔΟΣ ΟΕ των αδελφών του Πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις επαφές του με κοινωνικούς φορείς και σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να συναντηθεί με τη Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.

Την ίδια στιγμή, λόγω και της ψήφισης της κατάτμησης των Β’ Αθήνας και Περιφέρειας Αττικής και των εκλογικών σεναρίων, κυκλοφορούν πληροφορίες για αλλαγές στους γραμματείς του κόμματος, με το επιχείρημα ότι αρκετοί θα παραιτηθούν για να πολιτευθούν, ενώ πηγές της ΝΔ διευκρίνιζαν χθες: «Δεν υπάρχει κανένας σχετικός σχεδιασμός, πόσω μάλλον επικείμενη απόφαση του προέδρου της ΝΔ».