Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν στο Πεκίνο, με στόχο να συνάψουν νέα διμερή συμφωνία για τις επενδύσεις.

Των αντιπροσωπειών στην 20ή Σύνοδο ΕΕ-Κίνας ηγήθηκαν ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το Πεκίνο και οι Βρυξέλλες ελπίζουν να καταφέρουν σε αυτή τη σύνοδο να εκδώσουν κοινή διακήρυξη για πρώτη φορά μετά το 2015, καθώς οι διαφωνίες τους όσον αφορά τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και άλλα ζητήματα απέτρεπαν τα τελευταία χρόνια κοινές ανακοινώσεις.

Η έμφαση στη σύνοδο δόθηκε στο εμπόριο, ειδικά στην αναμόρφωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), καθώς και στην αναγραφή γεωγραφικών προσδιορισμών αποδεικτικών προέλευσης σε ορισμένα διατροφικά προϊόντα.

Η ΕΕ εξέφρασε τις ανησυχίες της για τους περιορισμούς ως προς την πρόσβαση ευρωπαϊκών εταιρειών στην κινεζική αγορά, αλλά και την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας των ευρωπαϊκών εταιρειών που επιχειρούν στην Κίνα.

Σημειώνεται ότι η Κίνα αναζητεί στην Ευρώπη αντίβαρο για τους τιμωρητικούς δασμούς που επιβάλλουν σε κινεζικά προϊόντα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων οι ΗΠΑ. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς ακόμα και στο σύνολο των κινεζικών εξαγωγών στη χώρα του. Το Πεκίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ανταποδίδει σε κάθε του τέτοια κίνηση.Η ΕΕ έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να ικανοποιήσει το κινεζικό αίτημα να πάρει πιο σθεναρά θέση εναντίον των κινήσεων του Τραμπ.

Τουσκ: Χρειάζονται νέοι κανόνες στον ΠΟΕ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου χρειάζεται να αποκτήσει νέους κανόνες, τόσο για τις εξαναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας, όσο και για τις επιδοτήσεις βιομηχανιών, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στις δηλώσεις του κατά την έναρξη της 20ής Συνόδου Κίνας-ΕΕ.

Ο Τουσκ έκρινε εξάλλου πως το Πεκίνο γνωρίζει πώς να ανοίξει την κινεζική οικονομία και μπορεί να το πράξει εάν το επιθυμεί, στην τοποθέτηση που έκανε έχοντας πλάι του τόσο τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, όσο και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Γέφυρες» Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν καθήκον να μην αρχίζουν εμπορικούς πολέμους και κάλεσε τις κυβερνήσεις των τριών χωρών να συμβάλλουν στη διαδικασία με σκοπό να αναμορφωθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ο Τουσκ πρόσθεσε ότι υπάρχει χρόνος για να αποφευχθεί το ξέσπασμα συγκρούσεων και το χάος στο πεδίο του εμπορίου.

Ο Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ βρίσκονται στο Πεκίνο για την ετήσια σύνοδο ΕΕ-Κίνας, επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας. Από πλευράς Κίνας, επικεφαλής της αντιπροσωπείας έχει τεθεί ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ.