Η κυβέρνηση πρώτα «εξαφάνισε» τις επικουρικές συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου, αφαιρώντας από τις τσέπες των συνταξιούχων μέχρι και το 60% που λάμβαναν. Τώρα τους επιστρέφει ψίχουλα λόγω των λανθασμένων κρατήσεων υπέρ ΑΚΑΓΕ και συνεχίζει να παίζει με τις λέξεις αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί και να γλιτώσουν τις μειώσεις έως 18% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που έχουν νομοθετηθεί για το 2019.
Τον Αύγουστο, μόνο το 16% ή περίπου 200.000 συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικό) θα λάβουν την επιστροφή των ποσών που τους παρακρατήθηκαν λανθασμένα υπέρ του ΑΚΑΓΕ. Πρόκειται για όσους είχαν κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ στις συντάξεις τους, οι οποίες όμως δεν αντιστοιχούσαν στο νέο ποσό της επικουρικής, η οποία κόπηκε μετά τον επανυπολογισμό που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016). Συνολικά, θα επιστραφούν περίπου 51,5 εκατ. ευρώ σε όσους τον Μάιο είδαν την επικουρική τους σύνταξη αυξημένη εξαιτίας της διόρθωσης που έγινε στον τρόπο υπολογισμού της παρακράτησης.
Η κυβέρνηση δίνει τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων από παρακρατήσεις προηγούμενων ετών όταν ήδη με τον νόμο Κατρούγκαλου επέβαλε περικοπές ύψους 10 δισ. ευρώ με 22 ψαλίδια στις συντάξεις και μετέτρεψε τις επικουρικές σε φιλοδωρήματα. Οι μειώσεις άγγιξαν ακόμη και το 60%.
ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ. Τα ποσά που θα πάρουν πίσω οι συνταξιούχοι θεωρούνται ψίχουλα μπροστά στα απανωτά χτυπήματα που έχουν δεχθεί οι αποδοχές τους την τελευταία τριετία. Ο εφιάλτης των περικοπών για τους συνταξιούχους μοιάζει να μην έχει τέλος καθώς από το 2019:
n Από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις η κυβέρνηση θα αφαιρεί κάθε χρόνο 3,132 δισ. ευρώ (προσωπική διαφορά).
n Από την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ (31-12-2019) θα εξοικονομεί τον χρόνο 853 εκατ. ευρώ από τους χαμηλοσυνταξιούχους (τόσα πλήρωνε σε αυτούς το 2015).
Το 2020 έρχεται ένα ακόμη χτύπημα για τους συνταξιούχους με την απότομη προσγείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.681 ευρώ από 8.636 ευρώ.
Με τη μείωση κατά 3.000 ευρώ του αφορολόγητου ορίου εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πρώτη φορά φόρο για τα εισοδήματά τους. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος με εισόδημα 8.500 ευρώ, δηλαδή μηνιαίες αποδοχές 710 ευρώ από κύρια και επικουρική σύνταξη, ενώ μέχρι σήμερα είναι αφορολόγητος, θα κληθεί να πληρώσει για πρώτη φορά φόρο εισοδήματος 570 ευρώ. Αντιμέτωποι με μεγάλες επιβαρύνσεις θα βρεθούν οι συνταξιούχοι με αποδοχές της τάξης των 580 ευρώ μέχρι 710 ευρώ.

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ. Αναφορικά με τις επιστροφές ποσών που παρακρατήθηκαν λανθασμένα υπέρ του ΑΚΑΓΕ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΤΕΑΕΠ:
n Εξι στους δέκα δικαιούχους αναδρομικών θα λάβουν με την πληρωμή της σύνταξης του Αυγούστου ποσό 150-350 ευρώ.
n Περίπου δύο στους δέκα δικαιούνται κάτω από 150 ευρώ, ενώ υπάρχει και ένα 20% που δικαιούται υψηλότερα ποσά, δηλαδή πάνω από 350 ευρώ.
Συνολικά θα επιστραφούν 51,51 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν στο υπερβάλλον ποσό των κρατήσεων υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών για διάστημα 21 μηνών, καθώς οι λανθασμένοι υπολογισμοί έγιναν από τον Αύγουστο του 2016 έως και τον Απρίλιο του 2018.
Τα αναδρομικά αφορούν συνταξιούχους του Δημοσίου (πρώην ΤΕΑΔΥ), των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ), της Αγροτικής Τράπεζας (πρώην ΕΛΕΜ), των ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών (πρώην ΤΕΑΠΟΚΑ), του Εμπορικού Ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ), χημικούς (ΤΕΑΧ), της Ελληνικής Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης (ΤΕΑΠΕΡΤ), όπως και διάφορες άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις.
Οπως έδειξαν τα στοιχεία του ΕΤΕΑΕΠ, μετά την πληρωμή του Μαΐου 144.727 συνταξιούχοι είδαν μηνιαίο κέρδος από 1 έως και 20 ευρώ τον μήνα.
Αλλοι 40.683 συνταξιούχοι είδαν από τον Μάιο αύξηση 20 έως 40 ευρώ τον μήνα, ενώ μεγαλύτερα ποσά, δηλαδή από 40 έως 60 ευρώ τον μήνα, δικαιούνταν 12.862 συνταξιούχοι. Το σύστημα εντόπισε και 77 «τυχερούς» που είχαν μηνιαίες αυξήσεις 60-83 ευρώ.

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ. Και ενώ η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους συνταξιούχους αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην περικοπούν οι συντάξεις από τον Ιανουάριο, υπάρχουν περιπτώσεις υποψήφιων αναπήρων συνταξιούχων οι οποίοι πεθαίνουν περιμένοντας να πάρουν την οριστική σύνταξη. Οι οργανώσεις συνταξιούχων καταγράφουν χαρακτηριστικές περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία που περιμένουν ακόμη και δύο χρόνια για να πάρουν την οριστική σύνταξη, δείγμα της εικόνας διάλυσης που εμφανίζει ο ΕΦΚΑ.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της κοινωνικής αναλγησίας της κυβέρνησης απέναντι στα ΑμεΑ, αρκεί να δούμε τη ρύθμιση - σοκ στον νόμο Κατρούγκαλου, η οποία προβλέπει μείωση της Εθνικής Σύνταξης για τις συντάξεις αναπηρίας. Ετσι τα 384 ευρώ θα λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της Εθνικής Σύνταξης, ενώ με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 66,99% χορηγείται το 50%.
Σήμερα βρίσκονται σε εκκρεμότητα 90.000 αιτήσεις για χορήγηση κύριας σύνταξης, 90.000 για επικουρική και 42.000 για εφάπαξ. Ο χρόνος αναμονής για την έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης φθάνει και τα δύο χρόνια κατά μέσο όρο, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση (πάνω από δύο Ταμεία). Οσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, η καθυστέρηση ξεπερνά και τα τρία χρόνια. Η σοβαρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οδηγεί τους υποψήφιους συνταξιούχους σε περιθωριοποίηση, δεδομένου ότι θα λάβουν ψαλιδισμένες συντάξεις και εφάπαξ και παράλληλα αναγκάζονται να ζουν με τις μικρές προσωρινές συντάξεις.
Για την αποπληρωμή όλων των αιτήσεων αλλά και για την καταβολή των αναδρομικών ποσών απαιτούνται 1,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) ανακοίνωσε ότι θα στραφεί δικαστικά με μηνύσεις και αγωγές κατά παντός υπευθύνου, αφού η κατάσταση στους υποψήφιους συνταξιούχους είναι απελπιστική.
Οπως τονίζει η γενική γραμματέας του ΕΝΔΙΣΥ Πόπη Μουρίκη, καταγράφονται περιπτώσεις υποψήφιων συνταξιούχων που πεθαίνουν περιμένοντας την έκδοση της σύνταξης!
Παράλληλα, έχουν εντοπιστεί χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες παραμένουν σε εκκρεμότητα από το 2016 λόγω μη ύπαρξης του κατάλληλου λογισμικού.
Πρόσφατα η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία αποκάλυψε ότι ένας μεγάλος αριθμός νέων συνταξιούχων «θυσιάστηκε» και δεν έλαβε τη σύνταξή του προκειμένου ο ΕΦΚΑ να παρουσιάσει πλεόνασμα!
Συντάξεις Αυγούστου - πότε θα πληρωθούν
n Το Δημόσιο θα καταβάλει τις συντάξεις Αυγούστου στις 30 Ιουλίου 2018, ημέρα Δευτέρα.
n Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις στις 30 Ιουλίου 2018.
Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Αυγούστου 2018 θα καταβληθούν:
n ΝΑΤ, στις 30 Ιουλίου 2018.
n ΟΑΕΕ, την 1η Αυγούστου 2018.
n ΟΓΑ, την 1η Αυγούστου 2018.
Τα υπόλοιπα Ταμεία του υπουργείου Εργασίας θα καταβάλουν τις συντάξεις Αυγούστου 2018 στις 30 Ιουλίου 2018.
Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος Αυγούστου 2018 θα καταβληθούν στις 30 Ιουλίου 2018.
Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις Αυγούστου 2018 στις 2 Αυγούστου 2018.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από