Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας ζήτησε το Σάββατο να επιδεικνύεται μεγαλύτερος σεβασμός προς την υφιστάμενη διεθνή τάξη, επικρίνοντας τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τις δηλώσεις που έκανε πριν και κατά τη διάρκεια της θυελλώδους συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στα μέσα της εβδομάδας.

Το να συμφωνήσει κανείς με το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να επενδύουν το 4% του ΑΕΠ τους στην άμυνα δεν θα καταστήσει τον κόσμο πιο ασφαλή, είπε ο Γερμανός υπουργός μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο.

«Ενα τέτοιο αίτημα δεν έχει καμία σχέση με τη σοβαρή πολιτική ασφαλείας. Αντί για τέτοια αιτήματα, χρειαζόμαστε κατεπειγόντως περισσότερο σεβασμό στους κανόνες και τη διεθνή τάξη», επέμεινε ο Μάας.

Ωστόσο, ο υπουργός τάχθηκε υπέρ της αύξησης των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας, κάτι που σχεδιάζεται να γίνει στον επόμενο προϋπολογισμό. «Ξέρουμε ότι η ειρήνη και η ασφάλεια δεν είναι δωρεάν» είπε, σχολιάζοντας ότι αν οι ΗΠΑ καταστούν «λιγότερο προβλέψιμες» ως εταίρος, τότε η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει περισσότερα για τη δική της ασφάλεια.

Αναφερόμενος στη στάτη που τήρησε ο Τραμπ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Μάας είπε: «Με το να συμπεριφέρεσαι στους διεθνείς εταίρους σαν να ήταν κομπάρσοι σε ριάλιτι σόου όχι μόνο χάνεις την εμπιστοσύνη τους αλλά τελικά βλάπτεις τον εαυτό σου».

Ο Τραμπ προκάλεσε σάλο την Τετάρτη στο Βερολίνο, όταν είπε ότι η Γερμανία είναι «όμηρος» της Ρωσίας γιατί εξαρτάται ενεργειακά από αυτήν.